Polskie Radio
Section05

żywność

"Polskie kebaby" zagrożone. Turcy chcą zarejestrować tę potrawę jako danie tradycyjne

Międzynarodowa Federacja Donerów chce zastrzec tę potrawę jako tradycyjne tureckie danie. Do Komisji Europejskiej wpłynął wniosek w tej sprawie. Jeśli urzędnicy się do niego przychylą, to popularne danie uzyska podobny status jak hiszpańska szynka serrano lub włoska mozzarella i będzie mogło być przygotowywane tylko według ściśle określonej receptury. 
Zobacz więcej na temat:  Trójka Robert Grzędowski Jacek Frentzel potrawy kebab Komisja Europejska

OSTRZEŻENIE Wykryto opiłki metalu. Popularny dodatek do zup zagrożeniem

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne. Chodzi o kostki rosołowe popularnej marki. Dzięki Systemowi Wczesnego Ostrzegania udało się ustalić, że mogą znajdować się w nich elementy metalowe. Obecnie trwa wycofywanie produktu ze sprzedaży - dowiadujemy się z komunikatu zamieszczonego na stronie GIS w czwartek 1 sierpnia.
Zobacz więcej na temat:  POLSKA rosół jedzenie GIS Główny Inspektor Sanitarny zupy zdrowie zagrożenie

Żywność ekologiczna. "Mimo inflacji ten rynek rośnie"

- Ruch na rzecz rolnictwa bez agrochemii został zapoczątkowany w latach 80. XX w. Miałam szczęście, bo znalazłam się w inicjatywnej, pionierskiej grupie naukowców, do której dołączali rolnicy, walczący o "rolnictwo bez chemii" - wspomina w Polskim Radiu 24 dr Urszula Sołtysiak, rzecznik Polskiej Izby Żywności Ekologicznej, wieloletnia wykładowczyni SGGW.
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 klimat ekologia środowisko rolnictwo społeczeństwo

Polskie Radio 24 Co zrobić, by nie zatruć się w wakacje? "Pomogą bakterie"

- W czasie wakacji często jemy "byle co" - czy to w innym regionie kraju, czy to za granicą. Pomóc na żołądkowe problemy mogą nam bakterie - mówił w Polskim Radiu 24 dr Michał Mularczyk, internista, dietetyk. Na naszej antenie lekarz podpowiedział, jak przygotować się na urlop, żeby delektować się odpoczynkiem i uniknąć przykrych dolegliwości.
Zobacz więcej na temat:  POLSKA podróże zdrowie turystyka upały

Polskie Radio 24 Niebieska transformacja. Niskoemisyjna żywność z mórz i oceanów

- Niebieska transformacja jest odpowiednikiem zielonej transformacji, ale dotyczy mórz i oceanów. U jej podstaw leży założenie, że żywność pochodząca z tych zasobów jest niskoemisyjna. Jednocześnie znamy ich ograniczenia - nie możemy z nich korzystać dowolnie, bez kontroli - powiedziała w Polskim Radiu 24 Marta Kalinowska z organizacji Marine Stewardship Council. 
Zobacz więcej na temat:  Marta Hoppe Polskie Radio 24 społeczeństwo morza jedzenie oceany