Polskie Radio
Section05

żywność

Ultradźwiękowa metoda produkcji liofilizowanej żywności

Frytki z mango, chipsy truskawkowe lub batoniki jabłkowe - liofilizowane produkty coraz częściej goszczą na naszych stołach. Żywność liofilizowana jest smaczna i zdrowa, bo specjalny sposób jej konserwowania zachowuje wiele wartości odżywczych. Audycja powstała we współpracy z Siecią Badawczą Łukasiewicz - nauka dla biznesu, nauka dla społeczeństwa.
Zobacz więcej na temat:  Trójka Zobacz także produkcja Monika Suszek Sieć Badawcza Łukasiewicz

Całkowity brak słodyczy szkodzi zdrowiu? Sprawdzili to szwedzcy naukowcy

Szwedzcy naukowcy na podstawie spisów ludności prowadzonych przez ostatnie dwie dekady doszli do wniosku, że całkowite odstawienie słodyczy z diety może działać niekorzystnie na zdrowie. Ich wnioski dotyczyły szansy wystąpienia chorób serca względem tego, ile łakoci spożywamy. I choć badania nie są jednoznaczne, słodka przekąska raz na jakiś czas rzeczywiście może nas pomóc. 
Zobacz więcej na temat:  Trójka Zobacz także Robert Grzędowski Józef Niewiarowski dieta zdrowie słodycze słodkości cukierki

POLSKIE RADIO 24 Dezinformacja żywnościowa. "Uwaga na tzw. influencerów"

- Żywność jest bardzo wdzięcznym polem dla dezinformacji. Zwłaszcza że jest to dobro, z którego korzysta każdy z nas - zwracają uwagę w Polskim Radu 24 dr Przemysław Rzodkiewicz, główny inspektor sanitarny jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz Izabela Jarka, główny analityk danych w dziale przeciwdziałania dezinformacji NASK-BIP.
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 Ewa Wasążnik fake news jedzenie dezinformacja influencerzy