Polskie Radio
Section05

Kamil Jasieński

Prawda kontra kreacja, czyli fałszywe hasła w encyklopediach, słownikach i Wikipedii

Słowniki, encyklopedie, leksykony uznajemy za źródła wiarygodne, jednak nawet tam znajdują się hasła nieprawdziwe, podszytem fałszem czy nawet żarty. Nie jest wolna od tego także niezwykle popularna dziś Wikipedia. W naszym cyklu "O co chodzi z tą dezinformacją?" warto poznać zmyślone wpisy o kamiennej wszy, Henryku Batucie czy Donovanie Slacks'u i sprawdzić, co z nich wynikło!
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Mateusz Demski dezinformacja O co chodzi z tą dezinformacją? fake news Wikipedia wiedza Zobacz także

"Plebania" na parkiecie. Rave'owy hit z czołówki kultowego serialu [WIDEO]

Duet IKARVS zaskoczył scenę muzyki elektronicznej niecodziennym połączeniem nostalgii i rave'owej energii. "Plebania rave remix" to klubowa wersja kultowego motywu polskiego serialu. Goście Kamila Jasieńskiego opowiedzieli, w jaki sposób wpadli na pomysł skomponowania tego utworu.
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Zobacz także MUZYKA muzyka elektroniczna Aleksandra Badurska IKARVS Przemysław Pstrongowski

Bartek Kieżun i chorwacki tygiel smaków

Położenie geograficzne i historyczne losy Chorwacji sprawiają, że kulinarnie i kulturowo to niezwykle dobrze wymieszany tygiel, w którym znajdziemy ślady Rzymian, Greków, Turków, Austriaków czy Węgrów. - Jak mogło się to wymieszać, skąd różne smaki się tu wzięły, jest tym, co mnie w kuchni najbardziej interesuje - mówi Bartek Kieżun, autor "Chorwacji do zjedzenia". 
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Bartek Kieżun gotowanie Chorwacja STYL ŻYCIA podróże kuchnia

Uczulenie na cappuccino po południu i prostota w restauracjach. Wolińska-Riedi i Rzym od kuchni

Magdalena Wolińska-Riedi w swojej najnowszej książce "Rzym od kuchni" przedstawia stolicę Włoch nie tylko od strony kulinarnej, ale i mniej turystycznej. W Czwórce opowiedziała m.in. o prawdziwym kulcie picia kawy oraz o tym, dlaczego cappuccino po 12 jest dla rzymian zbrodnią. 
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Rzym jedzenie Magdalena Wolińska-Riedi podróże Podróże z Czwórką Włochy