Polskie Radio
Section05

dieta

NASZ WYWIAD Dietetyk: post pomaga zyskać równowagę. Harmonia ciała i ducha, aby zachować zdrowie

Dziś Środa Popielcowa, która rozpoczyna w Kościele Wielki Post. Jest to czas czterdziestodniowego przygotowania do świętowania Triduum Paschalnego. Post jest też propozycją zmiany w żywieniu, zaczynając choćby od wstrzemięźliwości od mięs. - Post ma znaczenie lecznicze, ale to też integracja, harmonia ciała i ducha - mówi dietetyk Marzena Szymczak, w rozmowie z Przemysławem Goławskim.
Zobacz więcej na temat:  POLSKA Kościół katolicyzm Wielki Post zdrowie odchudzanie prawosławie protestantyzm Przemysław Goławski

Otyłość u dzieci i młodzieży - jak z nią walczyć? Ekspertka podpowiada

Coraz więcej dzieci i młodzieży boryka się z nadmierną masą ciała. Prawo ogranicza sprzedaż słodkich i słonych przekąsek w szkole, wymusiło podniesienie ceny słodkich napojów… a może trzeba wprowadzić obowiązkową godzinę ruchu? Co jeszcze można zrobić, by ograniczyć wzrost otyłości wśród dzieci? 
Zobacz więcej na temat:  Roman Czejarek zdrowie dziecka zdrowie otyłość dzieci słodycze infografika

Słodzone napoje. Jedna puszka dziennie to za dużo?

Nawet regularna aktywność fizyczna nie uchroni nas przed skutkami nadmiernego spożywania słodzonych napojów. – Szkodzą nam one w nadmiarze, czyli w tym wypadku będziemy myśleli o nadmiarze spożytego cukru, co przekłada się na zbyt wysoki poziom glukozy we krwi – wyjaśnia Magdalena Kartasińska-Kwaśnik, dietetyczka. 
Zobacz więcej na temat:  Trójka Piotr Firan Radosław Nałęcz zdrowie zdrowie i dieta napoje słodzone cukier dietetyk dietetyczka Magdalena Kartasińska-Kwaśnik

Wieczerza wigilijna. Dobry czas na kulinarne eksperymenty?

– Uważam, że w Wigilię i w świąteczny czas warto wracać do tradycyjnych smaków, ale kultura i tradycja też są zjawiskiem dynamicznym. Jeśli na dwanaście dań osiemdziesiąt procent to będą tradycyjne rzeczy: barszcz, uszka pierogi, śledzik, karp koniecznie, to jest przestrzeń na to, żeby wprowadzić coś nowego, co się będzie jednak mieścić w tym kontekście – mówił w "Porze na Trójkę", Grzegorz Łapanowski, mistrz sztuki kulinarnej.
Zobacz więcej na temat:  Piotr Firan Radosław Nałęcz Wigilia Święta Bożego Narodzenia jedzenie tradycja