Pljeskavica - jak smakują Bałkany? Pljeskavica to płaski, grillowany kotlet z mięsa wołowego, wieprzowiny i baraniny. Jest jedną z najpopularniejszych potraw na bałkanach. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Bałkany gotowanie
Pierwszy raz od lat wzrosła liczba pubów w Wielkiej Brytanii Jak podaje brytyjski urząd statystyczny ONZ, pierwszy raz od ponad 10 lat wzrosła liczba pubów i barów w Wielkiej Brytanii. Liczba tego typu lokali w Zjednoczonym Królestwie wyniosła 39 130. To o 315 więcej niż w 2018 roku. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Wielka Brytania Europa
Zawód: kelner. Jakie kompetencje trzeba posiadać w tej pracy? Pojawiają się jeszcze przed godzinami otwarcia restauracji przygotowując salę do przyjęcia gości. Porządkują stoliki, polerują zastawę sprawdzają czystość pomieszczeń, dbając o komfort gości, których mają obsłużyć. Jak wygląda praca kelnera od kuchni i kto sprawdzi się w niej najlepiej? Zobacz więcej na temat: Czwórka zawody praca praca w życiu praca na własny rachunek zatrudnienie restauracja Dominika Klimek
Kuchnia meksykańska. Taco - z czym to się je? - Jedną z najbardziej popularnych potraw naszej kuchni ulicznej są tacos al pastor. To płaty kukurydziane m.in. z wieprzowiną marynowaną i suszoną papryką, podawane z ananasem - mówiła Isabela Balderas. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie Mateusz Kulik
Smak ramenu. Azjatycki klasyk w domowej kuchni Najpierw oszaleliśmy na punkcie kuchni chińskiej, potem była pizza, kebab, sushi i burgery, a teraz wszyscy jedzą ramen. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria hobby Mateusz Kulik STYL ŻYCIA
Agnieszka Kręglicka, czyli mistrzyni smaku - Kuchnia nigdy się nie nudzi, to jest w niej najpiękniejsze - mówi Agnieszka Kręglicka, znana restauratorka i kreatorka smaków. Jakie smaki królują w kuchni naszego gościa? Zobacz więcej na temat: społeczeństwo STYL ŻYCIA jedzenie gotowanie kulinaria Jolanta Fajkowska Agnieszka Kręglicka Barack Obama
Krokiety z mięsem, kapustą i grzybami. Kupić, czy zrobić samodzielnie? - "Garmażerka", czyli produkty sprzedawane w opakowaniach i przygotowane od razu do podgrzania i spożycia to jeden z gorszych pomysłów - mówi Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie Kuba Marcinowicz krokiety
„Weekend za pół ceny” 15-17 marca. Ruszyły zapisy dla firm Ruszyły zapisy dla przedsiębiorców, którzy będą chcieli wziąć udział w szóstej wiosennej edycji akcji „Polska zobacz więcej - weekend za pół ceny" - podała Polska Organizacja Turystyczna. Zobacz więcej na temat: turystyka hotel
Jak kupować ryby, nie szkodząc środowisku i sobie? Jak kupować ryby odpowiedzialnie? - Jeśli wybieramy w sklepach produkty oznaczone z przodu opakowania certyfikatami MSC i ASC, to niebieska i zielona rybka, nie robimy przyrodzie krzywdy - mówi Joanna Ornoch. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta zdrowie finanse Marta Hoppe ryby
Z trzygwiazdkowej restauracji do Warszawy - Trzy lata w takiej restauracji jak Geranium to długo. Średnio, dla tych, którzy pracują na kuchni, jest to rok i przenoszą się gdzie indziej - mówił w Dwójce Norbert Dudziński, certyfikowany sommelier i felietonista "Kultury Liberalnej". Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski alkohol restauracja Warszawa
NASZ WYWIAD W jakie branże uderzy odpływ ukraińskich pracowników? Związek Przedsiębiorców i Pracodawców stwierdził, że w związku z tym, iż do otwarcia swojego rynku dla pracowników spoza Unii Europejskiej przygotowują się Niemcy, nasz kraj może czekać odpływ wielu pracowników z Ukrainy. To duże zagrożenie dla naszej gospodarki, bo – jak podał ZPP – możemy stracić 1,6 proc. PKB. O tym m.in., jakie sektory i branże są najbardziej zagrożone i kto zastąpiłby Ukraińców, mówi w rozmowie z portalem PolskieRadio24.pl Katarzyna Włodarczyk-Niemyjska ze Związku Przedsiębiorców i Pracodawców. Zobacz więcej na temat: POLSKA rynek pracy pracownicy Ukraina pracodawcy przedsiębiorca transport
"Dawno, dawno temu…" - Warszawska Bajka o Street Foodzie - Kiedyś były hamburgery i pizza, teraz mamy azjatycką kuchnię i kurczaki z rożna. Ten film to historia, do której punktem wyjścia był legendarny Nocny Market - mówi w Czwórce Vienio, znany raper, który w "Warszawskiej Bajce o Street Fodzie" pełni rolę narratora. Zobacz więcej na temat: Czwórka KULTURA kulinaria Beata Kwiatkowska Vienio
Flynn McGarry. Najmłodszy kucharz świata odwiedził Polskę Nazywany jest Justinem Bieberem jedzenia, cudownym dzieckiem amerykańskiej gastronomii. "Chef Flynn" to najmłodszy kucharz świata i bohater filmu pod tym samym tytułem. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska kuchnia gotowanie restauracja Nowy Jork STYL ŻYCIA
Zupa z pokrzyw i mleko z szyszek - jadalne rośliny - Najdziwniejszym miejscem, w którym znalazłyśmy bardzo popularną ostatnio roślinę, jaką jest portulaka, było pobliże jednej za stacji warszawskiego metra - mówiła Kaja Nowakowska, współautorka książki "Dzikie smaki. Kuchnia zwariowanego zbieracza roślin". Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria zdrowie hobby Piotr Firan STYL ŻYCIA
Polskie restauracje krytycznym okiem Gośćmi audycji byli Joanna Mróz i Marek Tretyn, którzy recenzują na swoich blogach odwiedzane restauracje. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski kulinaria restauracja blog recenzja
Gastronomiczny biznes dla odważnych. Branża się zadłuża 273,8 mln zł długów mają restauratorzy oraz producenci piwa, napojów i lodów - wynika z danych Krajowego Rejestru Długów. Zobacz więcej na temat: długi klient
Od kuchni staropolskiej do współczesnej. "Polski powód do dumy" Siedlecka babka ziemniaczana, warmińskie dzyndzałki, fasola ze śliwkami z Pienin i mazurski placek z jeżynami - to tylko niektóre przysmaki, którymi można się uraczyć w kilku częściach Polski. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Piotr Firan Weronika Puszkar gotowanie kuchnia polska STYL ŻYCIA
"Hamburger nie może zejść z kulinarnej sceny" - Powodem, dla którego warto czasem zjeść bułkę z mięsem jest urozmaicenie jadłospisu. To może być dobre i zdrowe jedzenie jeśli tylko użyjemy do jego przygotowania zdrowych produktów – mówił w Dwójce Paweł Łukasik. Zobacz więcej na temat: jedzenie kuchnia Łukasz Modelski KULTURA STYL ŻYCIA