„Weekend za pół ceny” 15-17 marca. Ruszyły zapisy dla firm Ruszyły zapisy dla przedsiębiorców, którzy będą chcieli wziąć udział w szóstej wiosennej edycji akcji „Polska zobacz więcej - weekend za pół ceny" - podała Polska Organizacja Turystyczna. Zobacz więcej na temat: turystyka hotel
Jak kupować ryby, nie szkodząc środowisku i sobie? Jak kupować ryby odpowiedzialnie? - Jeśli wybieramy w sklepach produkty oznaczone z przodu opakowania certyfikatami MSC i ASC, to niebieska i zielona rybka, nie robimy przyrodzie krzywdy - mówi Joanna Ornoch. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta zdrowie finanse Marta Hoppe ryby
Z trzygwiazdkowej restauracji do Warszawy - Trzy lata w takiej restauracji jak Geranium to długo. Średnio, dla tych, którzy pracują na kuchni, jest to rok i przenoszą się gdzie indziej - mówił w Dwójce Norbert Dudziński, certyfikowany sommelier i felietonista "Kultury Liberalnej". Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski alkohol restauracja Warszawa
NASZ WYWIAD W jakie branże uderzy odpływ ukraińskich pracowników? Związek Przedsiębiorców i Pracodawców stwierdził, że w związku z tym, iż do otwarcia swojego rynku dla pracowników spoza Unii Europejskiej przygotowują się Niemcy, nasz kraj może czekać odpływ wielu pracowników z Ukrainy. To duże zagrożenie dla naszej gospodarki, bo – jak podał ZPP – możemy stracić 1,6 proc. PKB. O tym m.in., jakie sektory i branże są najbardziej zagrożone i kto zastąpiłby Ukraińców, mówi w rozmowie z portalem PolskieRadio24.pl Katarzyna Włodarczyk-Niemyjska ze Związku Przedsiębiorców i Pracodawców. Zobacz więcej na temat: POLSKA rynek pracy pracownicy Ukraina pracodawcy przedsiębiorca transport
"Dawno, dawno temu…" - Warszawska Bajka o Street Foodzie - Kiedyś były hamburgery i pizza, teraz mamy azjatycką kuchnię i kurczaki z rożna. Ten film to historia, do której punktem wyjścia był legendarny Nocny Market - mówi w Czwórce Vienio, znany raper, który w "Warszawskiej Bajce o Street Fodzie" pełni rolę narratora. Zobacz więcej na temat: Czwórka KULTURA kulinaria Beata Kwiatkowska Vienio
Flynn McGarry. Najmłodszy kucharz świata odwiedził Polskę Nazywany jest Justinem Bieberem jedzenia, cudownym dzieckiem amerykańskiej gastronomii. "Chef Flynn" to najmłodszy kucharz świata i bohater filmu pod tym samym tytułem. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska kuchnia gotowanie restauracja Nowy Jork STYL ŻYCIA
Zupa z pokrzyw i mleko z szyszek - jadalne rośliny - Najdziwniejszym miejscem, w którym znalazłyśmy bardzo popularną ostatnio roślinę, jaką jest portulaka, było pobliże jednej za stacji warszawskiego metra - mówiła Kaja Nowakowska, współautorka książki "Dzikie smaki. Kuchnia zwariowanego zbieracza roślin". Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria zdrowie hobby Piotr Firan STYL ŻYCIA
Polskie restauracje krytycznym okiem Gośćmi audycji byli Joanna Mróz i Marek Tretyn, którzy recenzują na swoich blogach odwiedzane restauracje. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski kulinaria restauracja blog recenzja
Gastronomiczny biznes dla odważnych. Branża się zadłuża 273,8 mln zł długów mają restauratorzy oraz producenci piwa, napojów i lodów - wynika z danych Krajowego Rejestru Długów. Zobacz więcej na temat: długi klient
Od kuchni staropolskiej do współczesnej. "Polski powód do dumy" Siedlecka babka ziemniaczana, warmińskie dzyndzałki, fasola ze śliwkami z Pienin i mazurski placek z jeżynami - to tylko niektóre przysmaki, którymi można się uraczyć w kilku częściach Polski. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Piotr Firan Weronika Puszkar gotowanie kuchnia polska STYL ŻYCIA
"Hamburger nie może zejść z kulinarnej sceny" - Powodem, dla którego warto czasem zjeść bułkę z mięsem jest urozmaicenie jadłospisu. To może być dobre i zdrowe jedzenie jeśli tylko użyjemy do jego przygotowania zdrowych produktów – mówił w Dwójce Paweł Łukasik. Zobacz więcej na temat: jedzenie kuchnia Łukasz Modelski KULTURA STYL ŻYCIA
Pizza, czyli rewolucja w kuchni pod strzechą - Myhrvold wywołał ferment, który przyniósł efekt będący dziś dla nas czymś oczywistym. To on wylansował używanie arkusza blachy w domowej kuchni jako podkładu do pieczenia pizzy. Przedtem był to kamień – mówił w Dwójce Grzegorz Łucki. Zobacz więcej na temat: kuchnia jedzenie pizza Łukasz Modelski kulinaria kuchnia włoska KULTURA STYL ŻYCIA
Węgierska kuchnia to dużo więcej niż gulasz - Węgry mocno promują swoją kulturę kulinarną i jej niezwykłą różnorodność. Restauratorzy mocno się starają, by pokazać, że węgierska kuchnia nie ogranicza się do papryki, gulaszu i salami - przekonywała w Dwójce Małgorzata Minta. Zobacz więcej na temat: kuchnia węgierska restauracja kulinaria Łukasz Modelski
"Kelner nie powinien pytać, czy jedzenie nam smakowało" - Chcieliśmy wskrzesić słowo "gościnność". Bo ona jest w nas, Polakach. Często jednak bywa tak, że wychodząc z domu zapominamy o niej. A chodzi o to, żeby gościnność mieć ciągle w sobie, dzielić się nią, a już w restauracji jest to szczególnie ważne - mówili Patrycja Siwiec i Adam Pawłowski, współautorzy książki "Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii". Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski poradnik
Noma. Słynna kopenhaska restauracja w wersji 2.0 - Tak jak Noma była o kuchni ultralokalnej, tak Noma 2.0 jest o składnikach całej Skandynawii - mówiła w Dwójce dziennikarka kulinarna Małgorzata Minta, która odwiedziła nową siedzibę jednej z najsłynniejszych restauracji na świecie. Zobacz więcej na temat: kulinaria Małgorzata Minta Kopenhaga restauracja Łukasz Modelski
Monika Walecka i jej mączna rewolucja - Mam naturę poszukiwacza. Moja przygoda z wypiekaniem chleba rozpoczęła się od postawienia pytania: dlaczego chleb, który wypiekam samodzielnie, jest tak różny od tego, który kupuję w piekarni, choć korzystam z tych samych składników - mówiła Monika Walecka, autorka bloga gotujebolubi.pl. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie chleb wypieki kulinaria KSIĄŻKA Beata Kwiatkowska STYL ŻYCIA
Automaty zamiast bistro - będzie rewolucja w gastronomii? Studenci i absolwenci Politechniki Wrocławskiej skonstruowali automaty wydające gotowe, ciepłe i zdrowe obiady. - Konstrukcyjnie to dość proste, ale jednocześnie wydajne urządzenie - mówił Wojciech Jopek. Zobacz więcej na temat: Czwórka technologie Kuba Marcinowicz kulinaria
Rasistowski incydent w restauracji. Właściciel przeprasza Właściciel jednej z warszawskich restauracji przeprosił za rasistowskie zachowanie wobec jednego z gości; według mediów, pracownica lokalu miała nazwać klienta "czarnuchem. Właściciel zapowiedział wyciagnięcie wobec niej "najsurowszych konsekwencji" . Zobacz więcej na temat: Warszawa POLSKA rasizm