Polskie Radio
Section05

gastronomia

"Kelner nie powinien pytać, czy jedzenie nam smakowało"

- Chcieliśmy wskrzesić słowo "gościnność". Bo ona jest w nas, Polakach. Często jednak bywa tak, że wychodząc z domu zapominamy o niej. A chodzi o to, żeby gościnność mieć ciągle w sobie, dzielić się nią, a już w restauracji jest to szczególnie ważne - mówili Patrycja Siwiec i Adam Pawłowski, współautorzy książki "Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii".
Zobacz więcej na temat:  Łukasz Modelski poradnik

„Praca na wakacje to dobre rozwiązanie na początek kariery”

Wakacje trwają od kilkunastu dni, ale jeszcze nie jest za późno na znalezienie pracy na ten okres. - Agencje pracy tymczasowej mają zapotrzebowanie cały czas. Jest szereg ofert, w każdej chwili można się zgłosić do jednej z agencji i wybrać dogodną dla siebie ofertę – mówił w Polskim Radiu 24 Michał Podulski, Wiceprezes Stowarzyszenia Agencji Zatrudnienia, Przewodniczący Sekcji Agencji Pracy Tymczasowej.
Zobacz więcej na temat:  praca wakacje rolnictwo zatrudnienie

Jak kupować i reklamować żywność

Produkty spożywcze kupowane w sklepach, na bazarach, straganach, przez internet czy w restauracjach nie zawsze są zgodne z tym, co przedstawiają umieszczone na nich etykiety. O tym, jak kupować i w razie potrzeby reklamować żywność, mówili w programie Pogotowie Konsumenckie Renata Jezierska (Inspekcja Handlowa w Warszawie), Aleksandra Frączek (Federacja Konsumentów) i Jakub Korczak (zawodowy kucharz).
Zobacz więcej na temat:  jedzenie konsument reklamacja zdrowie