Jak przygotować domowy keczup? Lepsza aura zachęca do wychodzenia i jedzenia na zewnątrz, np. przy okazji grilla. A przy tego typu spotkaniach w plenerze nie może zabraknąć keczupu, który najlepiej przygotować w domu. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kuchnia włoska kuchnia wegetariańska przetwory grill przepisy kulinarne
Prosto, smacznie i zdrowo. W królestwie szparagów Szparagi najlepiej kupować świeże i grube. Zielone powinny mieć grubość palca, a białe mogą być znacznie większe. O tym, jak je wybierać i przygotowywać, rozmawiamy z Piotrem Kucharskim. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka warzywa kuchnia wegetariańska szparagi
W oczekiwaniu na nowalijki - Propozycje dań z nowalijkami to lekka jajecznica, świeży twarożek, chłodnik z różnego rodzaju nabiałem. To prosta kuchnia i taka, za którą wielu z nas tęskni - mówi kucharz Grzegorz Łapanowski. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka rośliny warzywa kuchnia wegetariańska Grzegorz Łapanowski
Miasteczko grozy, w którym można dobrze zjeść Na ekranach telewizorów znów pojawi się kultowa tablica z napisem "Miasteczko Twin Peaks", a z głośnika popłynie motyw muzyczny Badalamentiego. - W tym serialu jedzenie jest wszędzie i znaczy więcej niż nam się wydaje. Pojawia się ono w kluczowych momentach - mówił dziennikarz Marcin Radomski. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Twin Peaks Beata Kwiatkowska STYL ŻYCIA STYL ŻYCIA
"Nie należy robić z talerza bizancjum!" - W kuchni najlepsze są rozwiązania proste i wiekowe. Jeśli nasza babcia robi pyszny rosół, to wykorzystajmy to. Niech nauczy nas,, jak powinnien smakować tradycyjny bulion, zanim zaczniemy do niego dorzucać trawę cytrynową i chili - przekonuje szef kuchni Grzegorz Łapanowski. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria Kamil Jasieński Grzegorz Łapanowski kuchnia polska
Diabeł morski na talerzu w wykwintnym wydaniu W Ameryce o tej rybie zwykło się mawiać "poor man’s lobster", czyli "homar biednych ludzi", choć jej smak aż prosi się o lepszą rekomendację. Żabnica, nazywana diabłem morskim, odstrasza wyglądem, ale jest smaczna. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka Trójka ryby owoce morza
Domowy sposób na homara - smacznie i tanio - Do niedawna obchodziłam akwaria z homarami szerokim łukiem, bo nie wiedziałam, co z homarem zrobić. A okazuje się, że przygotowanie go w domowych warunkach jest bardzo proste - mówiła w swojej audycji Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne hobby Trójka
Co byśmy jedli, gdyby nie produkty z importu? Czy składniki, które pojawiają się na polskim stole na pewno są polskie? - Nie zdajemy sobie sprawy, skąd biorą się warzywa czy przyprawy, choć producenci informują nas o kraju pochodzenia na opakowaniach. Cynamon, czy goździki już się nam "opatrzyły", a przecież są egzotyczne - mówiła Joanna Lewandowska z Kwiatowej Manufaktury. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie warzywa kuchnia polska przyprawy STYL ŻYCIA kulinaria Beata Kwiatkowska Kaja Zemła
W poszukiwaniu przepisu na idealny chleb W poszukiwaniu przepisu na chleb idealny zjeździła kawał świata: w Stambule nauczyła się robić bajgle, od Francuzów podpatrzyła przepis na bostock, czyli czerstwą drożdżówkę. W San Francisco pracowała zaś jako… piekarz. - To miasto przez niektórych nazywane jest światową stolicą chleba. Chyba w żadnym innym miejscu na świecie nie ma tylu piekarzy - mówiła Monika Walecka. Zobacz więcej na temat: Czwórka tradycja kulinaria Karina Terzoni Aleksandra Jasińska STYL ŻYCIA
Brukiew wraca do łask szefów kuchni Po świętach zachęcamy do spróbowania lżejszych potraw, np. tych z mniej popularnych warzyw korzeniowych. Pasternak czy brukiew powoli i nieśmiało wracają na nasze stoły. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka warzywa kuchnia wegetariańska
Wielkanocne potrawy z włoskim akcentem Pasztety, pieczone schaby, szynka, sałatka warzywna i jajka w licznych wydaniach to tylko niektóre z potraw, które pojawią się na prawie każdym wielkanocnym stole. O tym, jak urozmaicić nasz zestaw włoskimi smakami mówimy w nagraniu audycji. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka Wielkanoc święta hobby kuchnia włoska
Co powinniśmy zjeść przed treningiem? - Zaczynamy od form płynnych, na przykład od soku owocowego lub owocowo-warzywnego- uważa dietetyk sportowy Bartłomiej Pomorski. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka SPORT bieganie
Cukierki z tataraku i inne staropolskie słodycze Z tataraku dawniej robiono cukierki, które także dziś cieszą się coraz większą popularnością. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kuchnia polska słodycze
Swojskie a obce. Co nasze, a co nie w polskiej kuchni? - Polska kuchnia to jest to, co mamy wszędzie i co jemy. A z drugiej strony, co charakterystyczne i czym się wyróżniamy, nawet jeśli wcale nie dominuje - mówi prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu im. Mikołaja Kopernika. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kuchnia polska jedzenie tradycja
Gotujesz makaron w garnku? Wypróbuj inną metodę! Makaron stanowi podstawę wielu kuchni na świecie, a smakosze podkreślają nie tylko jego walory smakowe, ale też łatwy i szybki sposób przygotowania. Okazuje się, że może być jeszcze prościej. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA dieta makaron kuchnia polska kuchnia włoska jedzenie
Czas na schab po florencku! - Schab po florencku to najlepszy schab tego świata - przekonuje Flavia Borawska, młoda i zdolna szefowa kuchni. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka hobby
"Wspólne gotowanie stało się naszą nową religią” Kiedyś kuchnia była królestwem pani domu. Dawno to nieaktualne. Teraz umiejętność przyrządzania potraw stała się przeżyciem koedukacyjnym. Gośćmi Polskiego Radia 24 byli Monika Kucia - publicystka, autorka książek o tradycjach kulinarnych i Piotr Szymkowiak - mistrz kucharski. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 dieta Monika Kucia
Dlaczego warto poznać się z topinamburem? Nadaje się do wszystkiego: potraw pieczonych, sałatek, zup, deserów i dodatków do dań głównych. Kto jeszcze nie słyszał o topinamburze, powinien się nim poznać i go polubić. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kuchnia wegetariańska warzywa