Czy jest powód, by obawiać się GMO? Rozpoczęły się konsultacje społeczne związane z projektem ustawy dotyczącej znakowania żywności wolnej od organizmów genetycznie modyfikowanych. Jest to m.in. efekt kampanii prowadzonej przez Instytut Spraw Obywatelskich "Wolne od GMO? Chcę wiedzieć!". Zobacz więcej na temat: Kuba Strzyczkowski GMO żywność Trójka zdrowie STYL ŻYCIA dieta
"Jadłonomia". Warzywna egzotyka po polsku Seler po chińsku, węgierski gulasz z polskich boczniaków albo mizeria po koreańsku - czyli polskie warzywa sezonowe w egzotycznej odsłonie proponowanej przez Martę Dymek. Zobacz więcej na temat: blogosfera kulinaria bloger
Podatki od niezdrowej żywności. Czy to działa? Nikogo nie dziwi już akcyza na papierosy i alkohol. Niektóre państwa wprowadziły też podatki na inne niezdrowe produkty, na przykład zawierające cukier. Warto? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta dieta podatki słodkości zdrowe odżywianie
2017. Rok, w którym kucharze odkryli ogień – Wracamy do korzeni nie tylko w wyborze składników, lecz także w technikach, jakimi te składniki traktujemy – mówiła Małgorzata Minta, dziennikarka i blogerka kulinarna. Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria napoje Łukasz Modelski KULTURA Małgorzata Minta
Zaglądamy biegaczom w talerze. Co jeść, by lepiej biec? Owsianka mogłaby się wydawać nudną propozycją, więc dietetyk sportowy podaje kilka wskazówek na urozmaicenie diety biegacza w sezonie wiosennym i letnim. Zobacz więcej na temat: Trójka Krzysztof Łoniewski Paweł Januszewski dieta bieganie
Jak wyrobić u dzieci nawyk zdrowego żywienia? - Kiedyś nie było tylu dietetyków, ale nie przekłada się to na statystyki otyłości. Brakuje działań profilaktycznych i edukacji w kwestii żywienia od najmłodszych lat - mówi dietetyk Małgorzata Krukowska. Zobacz więcej na temat: Karolina Rożej dieta zdrowie otyłość STYL ŻYCIA
Beli Hamvasa filozoficzna rozprawa o winie W audycji "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o książce "Filozofia wina". Publikacja, która powstała w roku 1945, dotyczy związków wina z odpoczynkiem, kąpielą, snem i miłością. Zobacz więcej na temat: alkohol filozofia Łukasz Modelski KULTURA
Senat chce zakazać sklepom wyrzucania żywności Senatorowie chcą zapobiec marnowaniu żywności w Polsce. W tym celu pracują nad projektem ustawy nakazującej przekazywanie jej nadwyżek potrzebującym. Propozycje regulacji omawiali dziś senatorowie z trzech połączonych komisji. Zobacz więcej na temat: Senat POLSKA sklepy
Czy krowy mają kilka żołądków? Jak wyjaśnia dr Tomasz Rożek kilka żołądków maja nie tylko krowy, a także wiele innych zwierząt pożywiających się trawą w tym m.in. jelenie. Zobacz więcej na temat: Trójka Tomasz Rożek zwierzęta dieta zdrowie przyroda NAUKA magazyn wakacyjny
Jak urządzać ogródki restauracyjne? Na ten temat rozmawialiśmy z zaproszoną do audycji "Droga przez mąkę" architekt i antropolog kultury Anną Rumińską. Zobacz więcej na temat: restauracja Łukasz Modelski
Jak rozpoznać ekologiczną żywność Żywność eko, bio, z zagrody, prosto od krowy, od szczęśliwych kurek. Opisów zdrowej i ekologicznej żywności jest sporo. Jak nie kupić produktów, które tylko udają, że są eko i co to znaczy, że coś jest eko? O tym mówiła w audycji Pogotowie Konsumenckie Dorota Metera, ekspertka ds. żywności ekologicznej. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 ekologia
„Jem, pije i rosnę”, czyli jak przekonać dzieci do zdrowej diety – W zależności od tego, jak będziemy się odżywiać, to w taki sposób będziemy się czuli – powiedziała dr Joanna Neuhoff-Murawska, dietetyczka z Centrum Zdrowia Dziecka i autorka książki „Jem, piję i rosnę”. W Polskim Radiu 24 rozmowa o wpływie zdrowego jedzenia na rozwój dziecka oraz o tym, w jaki sposób przekonywać najmłodszych, by właściwie odżywiali się już od najwcześniejszych lat. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 dzieci
Dyskutujemy: czy jedzenie może być patriotyczne? Ostatnio zwiększyło się zainteresowanie polskich konsumentów lokalnymi produktami spożywczymi. Jednocześnie w jadłospisie Polaków dominuje kuchnia włoska, francuska i japońska. A jaka jest nowoczesna kuchnia polska? I czym się przejawia kulinarny patriotyzm? Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia polska patriotyzm Piotr Firan Beata Kwiatkowska Grzegorz Łapanowski kuchnia STYL ŻYCIA Monika Kucia maciej nowicki
Akcja "Pajacyk". "By dziecko wypoczęło musi być najedzone" Polska Akcja Humanitarna rozszerza w tym roku działanie programu dożywiania dzieci „Pajacyk” na czas wakacji, podczas których wiele dzieci zostaje bez pomocy. O akcji opowiadała w Polskim Radiu 24 Monika Korowajczyk-Sujkowska z Polskiej Akcji Humanitarnej. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 Polska Akcja Humanitarna dzieci wakacje
Naukowcy: słone jedzenie potęguje uczucie głodu Badania nad rolą soli w diecie zostały przeprowadzone przy okazji dwóch symulacji podróży na Marsa. Jak się okazało "astronauci", którzy jedli więcej soli, zachowywali w organizmie więcej wody i byli mniej spragnieni, ale za to potrzebowali więcej energii. Zobacz więcej na temat: NAUKA zdrowie dieta sól
Biowitalność. Energia świetlna na talerzu Do niedawna uważano, że jakość żywności zależy od zgromadzonych w niej wartości odżywczych (witamin, minerałów). Najnowsze odkrycia naukowe dopuszczają istnienie energii świetlnej w postaci biofotonów zmagazynowanych w pożywieniu. Jaki one mogą mieć wpływ na człowieka? Zobacz więcej na temat: zdrowie Monika Tarka-Kilen Robert Kilen NAUKA
Co byśmy jedli, gdyby nie produkty z importu? Czy składniki, które pojawiają się na polskim stole na pewno są polskie? - Nie zdajemy sobie sprawy, skąd biorą się warzywa czy przyprawy, choć producenci informują nas o kraju pochodzenia na opakowaniach. Cynamon, czy goździki już się nam "opatrzyły", a przecież są egzotyczne - mówiła Joanna Lewandowska z Kwiatowej Manufaktury. Zobacz więcej na temat: Czwórka warzywa kuchnia polska przyprawy STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie Beata Kwiatkowska Kaja Zemła
Banki Żywności i Jadłodzielnie, czyli jak nie marnować żywności Gośćmi audycji Społeczeństwo Obywatelskie: Reaktywacja były dr Maria Kowalewska z Federacji Polskich Banków Żywności i Zuzanna Smoczyńska, która zajmuje się Jadłodzielniami. Ekspertki na naszej antenie mówiły m.in. o tym, jak walczyć z marnowaniem żywności. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 społeczeństwo obywatelskie żywność ekologia