Jedzenie owadów uratuje naszą planetę? Dojrzałe świerszcze czy larwy innych owadów na naszych talerzach nie wyglądają zbyt apetycznie. Mogą jednak pomóc w walce z głodem na świecie czy zanieczyszczeniem środowiska. Szwecja, jako kolejny kraj UE, wpisuje je na oficjalną listę żywności. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński owady Mateusz Kulik dieta żywność STYL ŻYCIA
W Szwecji można już jeść owady! Owady zostały wpisane na listę produktów żywnościowych. Zobacz więcej na temat: owady Szwecja
Pańska skórka i szczypki. Cmentarne przysmaki - Przysmakiem krakowskim jest trupi miodek. Można go zakupić przy cmentarzach w Krakowie i sąsiednich miejscowościach, a jest to mocno skarmelizowany cukier z aromatami i drobno mielonymi orzechami arachidowymi - opowiadał Szymon Gatlik, z którym rozmawialiśmy o smakołykach, jakie możemy znaleźć w dniu Wszystkich Świętych przy polskich cmentarzach. Zobacz więcej na temat: Wszystkich Świętych słodkości słodycze Dwójka Łukasz Modelski
Przepis na kotlety mielone z jajkami przepiórczymi Dziś zapraszamy na oryginalną, choć wcale nie bardziej pracochłonną, wersję mielonych. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha przepisy kulinarne przepisy
Koronawirus w Polsce. Dlaczego zamknięto restauracje? W Polsce od soboty weszły w życie nowe obostrzenia w związku z koronawirusem. Obowiązuje m.in. zakaz działalności stacjonarnej lokali gastronomicznych i restauracji, które od teraz mogą sprzedawać swoje dania jedynie na wynos oraz w dowozie. Zobacz więcej na temat: zdrowie koronawirus restauracja
Przepis na ciasto marcinek - kulinarne wyzwanie z Hajnówki Ostrzegamy - marcinek to ciasto pracochłonne. Wypiekanie 14 placków zajmie nam ponad dwie godziny. Wysiłek się jednak opłaci - efekt jest przepyszny! Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha przepisy kulinarne przepisy
Nawyki żywieniowe w pandemii. "Zaczęliśmy szanować jedzenie" Pandemia diametralnie zmieniła nawyki gospodarowania żywnością także u Polaków. Mogłoby się wydawać, że w lockdownie będziemy marnować więcej żywności, tymczasem - jak pokazuje analiza poznańskich badaczek - było odwrotnie. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA dieta Kamil Jasieński Mateusz Kulik
Stół - jedzenie, bliskość i tradycja Stół to nie tylko mebel. To często centrum kulinarnego wszechświata, wokół którego spotykają się ludzie by rozmawiać, śmiać się oraz rozkoszować się jedzeniem. To magiczne miejsce, gdzie tradycja łączy się z teraźniejszością. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA Beata Kwiatkowska KULTURA
Ziemniaki w roli głównej Dla jednych pyra, dla innych kartofel, a dla wszystkich - ziemniak. To jeden z najważniejszych składników polskiej kuchni. Zobacz więcej na temat: ziemniaki Łukasz Modelski Dwójka
Ratatuj - warzywny gulasz. Z biedy na eleganckie stoły "Ratatuj" kojarzy się z piękną animacją Walta Disney'a, ale to przede wszystkim klasyk kuchni francuskiej. Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik kuchnia francuska
Dynia do garnka i do zabawy Okazuje się, że dynia jest świetnym produktem, z którego możemy skomponować całodzienne menu. Jest doskonała na śniadania, obiady, a nawet w formie deseru. Zobacz więcej na temat: Czwórka dynia Patryk Kuniszewicz Agata Nowotnik zdrowie Adrianna Janiszewska STYL ŻYCIA
Wyrzucając żywność, marnujesz wodę, energię i ludzką pracę Od ustanowienia 16 października Światowym Dniem Żywności minęło już ponad 40 lat. Potrzeba organizowania tego święta pokazuje, jak istotna dla świata jest żywność. Potwierdza to również przyznanie tegorocznej Pokojowej Nagrody Nobla Światowemu Programowi Żywnościowemu. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński żywność STYL ŻYCIA
W czasie lockdownu marnowaliśmy mniej żywności Rzadziej wyrzucano owoce, warzywa i produkty mleczne. Zobacz więcej na temat: koronawirus
Jak powinno wyglądać wzorcowe menu ucznia? - Żywienie dzieci i młodzieży ma szalenie duże znaczenie zarówno dla ich prawidłowego rozwoju fizycznego, psychofizycznego i umysłowego - powiedziała w Programie 1 Polskiego Radia dietetyk kliniczny Diana Buzalska-Wolańska. Zobacz więcej na temat: dieta dziecko zdrowie Agnieszka Kunikowska
Jak przemycić zdrowie w comfort foods Pojęcie "comfort food" znamy już od lat 60. zeszłego wieku. - Dla mnie oznacza ono posiłki, które przypominają mi dzieciństwo, tamto poczucie bezpieczeństwa - mówi dietetyk Eryk Wałkowicz, autor bloga ErVegan. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński dieta warzywa
Czy sztuka jedzenia może być dla ludzi spoiwem? "Jedzenie jest głównym budulcem moich projektów i głównym źródłem inspiracji" - mówi projektantka i performerka Marije Vogelzang. Zapraszamy na podróż do świata smaków i zmysłów. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska STYL ŻYCIA dieta
Światowy Program Żywnościowy z Pokojową Nagrodą Nobla! W tym roku typowanie kandydatów do tej nagrody było wyjątkowo trudne: zgłoszono ponad 200 nazwisk i organizacji. Często wymieniano Gretę Thunberg, Aleksieja Nawalnego, a spośród organizacji – Światową Organizację Zdrowia (WHO). Jednak wybór jakiego dokonał Norweski Komitet Noblowski dla wielu okazał się zaskakujący. Zobacz więcej na temat: Pokojowa Nagroda Nobla ONZ społeczeństwo ŚWIAT Piotr Firan Marcin Jagiełowicz Trójka
Wielki powrót owsianki Ten rodzaj śniadania staje się coraz popularniejszy. Jak przygotować różne rodzaje pysznych i zdrowych owsianek? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria moda gry planszowe