"Niewykorzystane jedzenie przekażcie potrzebującym". Poznański Caritas apeluje do restauracji Caritas Archidiecezji Poznańskiej zachęca restauracje, posiadające nadprogramowe jedzenie, do przekazania go potrzebującym i wsparcia poznańskich jadłodajni. W Poznaniu z darmowych posiłków dla ubogich korzysta ponad 500 osób. Zobacz więcej na temat: POLSKA regiony wielkopolskie Poznań koronawirus Koronawirus w Polsce pomoc społeczna
Kasze, makarony i puszki. Żywność na czas pandemii Na czas walki z koronawirusem i obowiązkowej dla wielu osób kwarantanny, powstała lista produktów spożywczych, które należy mieć w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka
Książka "Less waste Polska". Styl czy moda? - Dan Barber postanowił podawać gościom dania przygotowane wyłącznie z resztek, np. z pulpy po burakach. To były resztki z innych restauracji. Projekt odniósł ogromny sukces - mówiła o jednym z najlepszych kucharzy na świecie Małgorzata Minta, autorka tekstu w książce "Less Waste Polska". Zobacz więcej na temat: recycling restauracja Łukasz Modelski Dwójka
Niesprzedana żywność trafi w końcu do potrzebujących Jak podaje Federacja Polskich Banków Żywności w naszym kraju od 30 proc. do nawet 50 proc. produkowanej żywności trafia na śmietnik. Zgodnie z ustawą o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności sklepy powyżej 250 m kw., których połowa przychodów pochodzi ze sprzedaży żywności, będą musiały zawierać z organizacjami pozarządowymi umowy na nieodpłatne przekazanie niesprzedanej żywności. Zobacz więcej na temat: Karolina Rożej Grzegorz Frątczak żywność
Foodstagramming - moda na fotografowanie jedzenia Foodstagramming to zbitka dwóch słów - food (ang. jedzenie) i Instagram (fotograficzny serwis społecznościowy). Foodstagramming polega na fotografowaniu posiłków (przyrządzonych w domu lub zamówionych w restauracji) a następnie publikowaniu zdjęć w serwisach społecznościowych. Zobacz więcej na temat: Karolina Rożej Grzegorz Frątczak Maciej Oswald media społecznościowe internet Instagram
Grillem i papryką stoi kuchnia bałkańska - Pljeskavica to duży grillowany kotlet z mięsa siekanego lub mielonego - mówi Rafał Grabowski z restauracji "Na Bałkany". - Bliżej jej do burgera niż mielonego kotleta. Najlepiej jak grilluje się ją na prawdziwym ogniu - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia Mateusz Kulik STYL ŻYCIA
Zero strat, mnóstwo empatii. Oskar Bystrzycki i jego podopieczni – Kiedy podjeżdżamy, na miejscu jest już nawet 200 osób. Wiedzą już jak się ustawić, bo w prostej linii na pewno by się nie zmieścili. Stawiamy stolik i przygotowujemy rzeczy, które będziemy rozdawać osobom bezdomnym – tak typowy dzień pracy Fundacji "Daj Herbatę" opisuje Oskar Bystrzycki, wychowawca z Młodzieżowego Ośrodka Socjoterapii na Grochowie. Zobacz więcej na temat: Trójka społeczeństwo Michał Olszański rozmowa bezdomność młodzież żywność
South Beach, paleo, kopenhaska, Dukana, SIRT. Czy modne diety są skuteczne? Niedawno media obiegły zdjęcia popularnej brytyjskiej wokalistki Adele. Widać na nich, że autorka hitu "Hello" bardzo schudła. Podobno jest to efekt diety SIRT. Zobacz więcej na temat: Karolina Rożej Grzegorz Frątczak dieta zdrowie STYL ŻYCIA
Masło z larw - czy to przyszłość? Badania nad tłuszczem z owadów trwają od lat. To może być świetne rozwiązanie dla naszej planety, ale czy dla nas? O to zapytaliśmy dietetyka. Zobacz więcej na temat: Czwórka NAUKA owady żywność dieta Kamil Jasieński Weronika Puszkar
Pościć i nie głodować? To się da połączyć! – Jemy nie tylko niezdrowo, ale też zbyt jednostronnie. Nawet i dziesięć razy w ciągu dnia sięgamy po jedzenie, po przekąski, ale i tak nie dajemy organizmowi tego, co trzeba. Przed nami czas postu, aż do Wielkanocy. Może warto przestawić się na lżejsze i zdrowsze jedzenie, a nawet przejść pięciodniowy post? – proponuje Grażyna Dobroń. Zobacz więcej na temat: Trójka Grażyna Dobroń zdrowie zdrowie i dieta
Wołowina. Wdzięczny składnik w kuchni - W ciągu ostatnich piętnastu lat obserwujemy ogromną zmianę w kierunku zrównoważonego podejścia do zwierząt. Z badań wynika jasno, że złe traktowanie zwierzęcia, jego cierpienie, narażanie go na stres, skutkuje pogorszeniem jakości wołowiny - mówił w "Drodze przez mąkę" John Cadieux, szef kuchni i znawca wołowiny. Zobacz więcej na temat: kuchnia Łukasz Modelski Dwójka STYL ŻYCIA
Świętowaliśmy tłusty czwartek. Tak się robi pączki w Łodzi! Kuba Marcinowicz z Czwórkowym mikrofonem zawitał do Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi. Stamtąd relacjonował dla Was to wyjątkowe święto! Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Kuba Marcinowicz kulinaria gotowanie Anna Hardej Patryk Kuniszewicz Mateusz Tomaszuk
Między aktorstwem a psychologiczną grą. Strategie kelnerów - Każdy się najpierw przygląda, z kim ma do czynienia, i stara się dostosować do potrzeb gościa - opowiadała Justyna Pobiedzińska, autorka książki "Napiwku nie będzie. Sekrety kelnerów", o podejściu restauracyjnej obsługi do klientów. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski restauracja reportaż Dwójka
Tort pizzowy albo zupa z serem. Jak zrobić pizzę z Chicago? Pizza "deep dish" to danie, które bardzo różni się nie tylko od włoskiego pierwowzoru, ale również innych pizzy w wariacjach międzynarodowych. - Ma inny smak i nieco inne ciasto. Jest też trochę bardziej kaloryczna, ale pyszna - przekonuje Adrian Wiśniewski z pizzerii Big Adriano. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria hobby gotowanie STYL ŻYCIA Mateusz Kulik pizza
Superfoods - morwa na cukrzycę i odchudzanie Pochodzi z Azji, z wyglądu przypomina jeżynę, a każda część tej rośliny ma inne właściwości lecznicze. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie dieta STYL ŻYCIA Patryk Kuniszewicz
Jak przygotować banh mi? Banh mi wygląda trochę jak hot dog ale smakuje zupełnie inaczej. Ta bagietka z mąki ryżowej i pszennej, nadziana mięsem i warzywami to jedna z najpopularniejszych wietnamskich potraw. Przyrządziliśmy ją wspólnie z Chi Mai z restauracji Bahnmi Nam. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia tajska Mateusz Kulik STYL ŻYCIA
Co przed wojną jadano na warszawskiej Pradze? - Gros warszawiaków to byli prości robotnicy, którzy zazwyczaj, jeśli wyskubali pieniądze, to na flaczki w przyzakładowej stołówce, w lotnym barze w okolicznym parku, tudzież od przekupy, która na bazarze miała serdelki w gorącej wodzie i pyzy – opowiadał Kamil Kołakowski, z zawodu rzeźnik, tropiciel historii stołecznej gastronomii. Zobacz więcej na temat: Warszawa Łukasz Modelski STYL ŻYCIA
Ostrygi - z biednych stołów na wigilijne talerze Francuzów Na początku XX wieku ostrygi można było kupić za grosze na targach ,albo ludzie dostawali je za darmo. Spadek dostępności owoców morza sprawił że ostrygi stały się bardzo unikatowym daniem podrożały i przestały być ogólnodostępne Zobacz więcej na temat: Czwórka Patryk Kuniszewicz zwierzęta ostrygi