Frytki belgijskie na liście UNESCO? Popularna na całym świecie przekąska z wieloletnią tradycją może trafić na listę niematerialnego dziedzictwa kulturalnego UNESCO. Frytki belgijskie – bo o nich mowa – to specjał, z którego Belgowie są bardzo dumni. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA żywność Belgia ziemniaki UNESCO
Co powinieneś wiedzieć o nasionach chia? Prawo zezwala na dodawanie nasion chia do pieczywa czy płatków śniadaniowych oraz soków, ale nie do deserów i jogurtów. Nie ma dowodów, iż chia uczyni cud utraty nadmiernych kilogramów. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie zdrowe odżywianie dieta jogurt
Ryba gwarantowana. Łów tradycyjnie, jedz powoli – To nie są ryby łowione przez wielkie statki, lecz przez małe wspólnoty rybackie, które z wielkim szacunkiem podchodzą do morza – mówiła dziennikarka Beata Majchrowska, autorka bloga "Pomału", która próbowała morskich smakołyków na majowych targach Slow Fish 2017 w Genui. Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria Łukasz Modelski KULTURA NAUKA ryby ryba owoce morza
Dieta cud bez efektu jo-jo według Moniki Honory - Najgorszy w przypadku odchudzania jest moment, gdy przychodzi efekt jo-jo. Jak pokazują badania, tylko co piątej osobie udaje się utrzymać wagę po okresie 6-8 miesięcy po zakończeniu diety - opowiada Monika Honory. Zobacz więcej na temat: zdrowie medycyna Artur Wolski dieta diety otyłość STYL ŻYCIA
"To film, który chce się zjeść!" - "Paryż może poczekać" to film-przewodnik po Francji. Nie tylko pieknie wygląda, ale też smakuje, a nawet uderza do głowy - ocenia dziennikarka filmowa Małgorzata Czop. Zobacz więcej na temat: Czwórka KULTURA STYL ŻYCIA kulinaria Beata Kwiatkowska
Specjalny poranny posiłek dla spóźnialskich Kawa i śniadanie w jednym - czy coś takiego jest możliwe? Tak! Przepis na taką potrawę podaje Jolanta Naklicka-Kleser z Pracowni Smaku. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka śniadanie gotowanie zdrowie kawa
Polak głodny, czyli zły. Dlaczego głód powoduje stres? Głód uruchamia w naszych organizmach produkcję hormonów. Spadek poziomu glukozy we krwi prowadzi do wydzielania hormonów mających przywrócić równowagę w organizmie. Jaki to ma wpływ na emocje i dlaczego głodni - stajemy się nerwowi? Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie Patryk Kuniszewicz Maciej Oswald STYL ŻYCIA
Francja. Tu gotowanie jest sztuką W dniu narodowego święta Francji, sprawdzamy, jak ważna w tamtejszej kulturze, tradycji i obyczajowości jest kuchnia. - Przerwa obiadowa trwa we Francji minimum godzinę, a niedzielny obiad to wielogodzinna celebracja - mówi Marek Brzeziński, korespondent Polskiego Radia w Paryżu. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha Francja kuchnia francuska STYL ŻYCIA
Grille pod lupą naukowców. Czy szkodzą? Grupa polskich naukowców zbadała poziom emisji szkodliwych substancji uwalnianych przez grille ogrodowe. Wyniki badań powinny dać wiele do myślenia amatorom pieczystego. Zobacz więcej na temat: grill zdrowie zanieczyszczenie
Antyporadnik: jak się nie najeść podczas wakacji? W wakacyjnym antyporadniku sprawdzamy, jak skutecznie zepsuć sobie letnią labę. Tym razem o to, jak się nie najeść podczas urlopu, zapytała Marta Hoppe. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA Justyna Majchrzak Marta Hoppe wakacje wakacje 2017 zabawa kulinaria
Gorący pies, czyli...? Jaka potrawa nosi taką nazwę? Jest bardzo popularna i nie bardzo zdrowa, niestety. Nazywa się ją fast foodem. Zobacz więcej na temat: dieta kuchnia
Zaburzenia odżywiania. O dietach, które niszczą życie - Warto samu przyjrzeć się swoim nawykom i ocenić, jak bardzo podejście do jedzenia determinuje naszą działalność w innych obszarach życia. Jeśli coś nas zaniepokoi radzę zasięgnąć rady specjalisty - przekonuje dietetyczka kliniczna Sylwia Leszczyńska. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie i dieta zaburzenia lękowe psychologia Marta Hoppe STYL ŻYCIA
Kłótnie o parmezan, czyli jak wyglądała kuchnia za czasów Bony - Król Zygmunt August i Królowa Bona mieli na Wawelu oddzielne kuchnie i spiżarnie. To dlatego, że podczas gdy królowa zaskakiwała nowinkami z zagranicy, to król kulinarnie pozostawał jeszcze…w średniowieczu –powiedziała Małgorzata Krasna-Korycińska. Zobacz więcej na temat: renesans Łukasz Modelski HISTORIA
Poznajemy tajniki polskiej kuchni renesansowej Na ten temat w audycji rozmawialiśmy z Małgorzatą Krasną-Korycińską, historykiem kulinariów i archeologiem. Zobacz więcej na temat: renesans Łukasz Modelski
"Polska smakuje". Lokalne produkty zawsze pod ręką - "Polska smakuje" to uniwersalne hasło, które mówi o tym, że nasza żywność jest bardzo dobra - mówi w radiowej Jedynce Łukasz Hołubowski, prezes Agencji Rynku Rolnego. Zobacz więcej na temat: POLSKA żywność agencja rynku rolnego Sława Bieńczycka aplikacja mobilna
Pora na kiszone… owoce Jeszcze do niedawna kiszonki kojarzyły nam się głównie z ogórkami poddanymi procesowi fermentacji lub z zamkniętą w beczce drobno posiekaną kapustą. Dziś coraz częściej kisimy także owoce. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowe odżywianie przetwory owoce
Jelitom na ratunek. Uwaga na stany zapalne Na wakacjach jemy tak, jak chcemy. Ciasta, lody, ryby w grubej panierce… A gdyby tak zadbać o swoje jelita i żołądek? To wcale nie jest takie trudne. Zobacz więcej na temat: Grażyna Dobroń zdrowie Trójka STYL ŻYCIA
Najgorsze dania, czyli czego lepiej uniknąć na talerzu W audycji opowiemy o daniach, które choć nie prezentują się smakowicie, to jednak cieszą się w różnych krajach popularnością. Zobacz więcej na temat: