Pora na kuchnię Orientu. Martyna Chomacka prezentuje najciekawsze smaki Azji - Dla mnie Azja była takim miejscem, gdzie odnalazłam siebie, kulinarnie i życiowo. Tam czułam się osadzona; kulinarnie to mój azymut - przyznaje Martyna Chomacka, autorka książki "zOrientuj się! Smaki Azji dla każdego". W radiowej Czwórce podróżniczka przedstawiła wybór najciekawszych smaków z tego kontynentu, nie ograniczając się do popularnej kuchni tajskiej czy japońskiej. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński gotowanie Azja kulinaria kuchnie świata kuchnia kuchnia tajska
Kuchnia dla wegan i wegetarian. Tofu w roli głównej Tofu w polskich pierogach, azjatyckich bowlach, śniadaniowej szakszuce, a nawet deserach - w książce "Totalnie tofu" Konrad Budzyk udowadnia, że tofu nie jest nudne, za to zdrowe, smaczne i tanie. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA dieta jedzenie gotowanie kulinaria przepisy kulinarne kuchnia wegetariańska Kamil Jasieński
"Kwadratura kultury". Podzwonne dla chińskiej euforii Mniej więcej dwie dekady temu artyści chińscy zaczęli odnosić niespodziewane sukcesy w technikach, które były obce tej kulturze: monumentalnym malarstwie olejnym, performance’ach, wideo i innych nowych mediach. Ich światowe sukcesy przełożyły się na komercyjny sukces. Niestety, krótkotrwały. Dziś najbardziej znani są… chińscy twórcy-dysydenci. Gościem Polskiego Radia 24 był Krzysztof Darewicz, sinolog, publicysta, znawca kuchni i kultury chińskiej. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 Monika Małkowska
"Kwadratura kultury". Kuchnia chińska - głębia tradycji Kuchnię chińską uważa się za "matkę" dla wielu innych narodowych azjatyckich kuchni. Oczywiście, ze względu na wielki obszar Państwa Środka, ma wiele odmian o wyraźnych cechach. Ogólna zasada brzmi: wszystko, co się rusza, nadaje się do spożycia i nic nie może się zmarnować. Gościem Polskiego Radia 24 był Krzysztof Darewicz, sinolog, publicysta, wieloletni korespondent z Chin i Korei, mistrz kuchni chińskiej, edukator kulinarny. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 Monika Małkowska
Najlepsze chińskie śniadanie? "Je się na ulicy i w pidżamie" Chińskie jedzenie kojarzy się przede wszystkim z ryżem. Ale kuchnia z tej części Azji ma nam dużo więcej do zaproponowania: pierożki wonton, bułeczki baozi oraz youtiao - śniadaniowy przysmak, który podbija internet. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie Kamil Jasieński
Wonton - jak przyrządzić azjatycki rosół w domu? Zupa wonton to jedna z najpopularniejszych zup w Azji. Każdy z nas bez problemu zrobi ją w domu. Trzeba pamiętać, że chiński bulion odrobinę różni się od polskiego. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie gotowanie Chiny zupy Mateusz Kulik
Ciasteczka z wróżbą. "Wielki sukces stoi przed Tobą" Według jednej z legend ciasteczko z wróżbą powstało w XIII wieku, kiedy to Mongołowie najeżdżali Chiny, a plany powstania przeciw nim przemycano właśnie w małych ciastkach. Dziś zamiast tajnych komunikatów, w ciasteczkach znajdują się chińskie przysłowia, a "fortune cakes" to jedna z ulubionych przekąsek Amerykanów. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie kulinaria Mateusz Kulik
Smakoterapia, czyli chińska medycyna na polskim talerzu W audycji przygotujemy zdrowe i podnoszące odporność "pudełkowe dania". Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie
"Kosmiczne pierożki" i inne specjały kuchni z Malezji - Jesteśmy w tropikach, wszystkie potrawy są tu świeże. Dominuje kuchnia chińska, malajska i hinduska - mówi o kuchni w Malezji Krzysztof Grzybowski, Polak, który mieszka w Kuala Lumpur. Zobacz więcej na temat: Trójka Tomasz Gorazdowski kierunek Azja Malezja STYL ŻYCIA kuchnia tajska
"Ch" jak chińskie jedzenie Chińskie jedzenie kojarzy się przede wszystkim z ryżem. Czy rzeczywiście ryż w kuchni chińskiej jest podstawą? Zobacz więcej na temat: kulinaria ryż Smak na tak sushi
"K" jak kociołek Z piątkowej audycji dowiemy się o pewnym kulinarnym zwyczaju, jaki kultywują mieszkańcy dalekich Chin. Zobacz więcej na temat: chińszczyzna kulinaria przepisy kulinarne
Azja od kuchni Miś Michaś kocha jeść i jest ciekawy różnych smaków. Dziś wraz z Leszkiem przyjrzy się daniom kuchni azjatyckiej. Zobacz więcej na temat: Azja kuchnia japońska Miś Michaś
Koreańska recepta na zdrowie i długowieczność - W Europie lubimy jeść, ale jedzenie jest dodatkiem do spotkań. A mam wrażenie, że w Azji spotykamy się po to, aby jeść - opowiada dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek. Zobacz więcej na temat: Azja Chiny dieta geografia Japonia Katarzyna Kobylecka korea kuchnia japońska kulinaria NAUKA zdrowie
Śniadanie polsko-chińskie W każdą niedzielę zabieramy was w różne zakątki świata, aby wspólnie z wami spróbować przysmaków tamtejszych kuchni. Tym razem zapraszamy do Azji. Zobacz więcej na temat: Aleksandra Jasińska Chiny Czwórka Kamil Jasieński
Jedzeniem przełamać bariery kulturowe Rokrocznie do Polski przybywa kilka tysięcy uchodźców. Nie jest im łatwo szybko się zaadaptować. Za sprawą takich inicjatyw jak Kisz Misz proces ten przebiega jednak znacznie łatwiej. Zobacz więcej na temat: Beata Kwiatkowska Czwórka kuchnia wegetariańska migracja
Ewa Wachowicz: smak lata to dla mnie leśna poziomka - Wystarczy dodać tylko trochę cukru i śmietany, żeby zaskoczyć nawet najbardziej wytrawne podniebienia - mówiła w Jedynce Ewa Wachowicz, autorka książek i programów kulinarnych. Zobacz więcej na temat: gotowanie kuchnia polska kuchnia włoska kulinaria Lato z Radiem 2014 owoce przepisy kulinarne
Kulinarny Mount Everest, czyli podróże z perspektywy talerza - Uważamy, że kulinaria, kuchnia, smaki są istotnym elementem miejsca, które odwiedzamy, dlatego też chcemy je poznawać. Pewne miejsca wspominamy przez to, co tam zjedliśmy - opowiadali w Jedynce podróżnicy i autorzy kulinarnego bloga Natalia Sitarska i Łukasz Smoliński. Zobacz więcej na temat: kuchnia japońska kuchnia polska podróże przepisy kulinarne Tomasz Michniewicz
Groźny chiński frykas: ptasie gniazda Jadalne ptasie gniazda to po zupie z płetw rekina bodaj najdroższy przysmak kuchni chińskiej. Zobacz więcej na temat: Azja Chiny IAR Malezja zdrowie zupy