Zachwycający smakiem świeży makaron Dziś namawiamy nie tylko do jedzenia, ale też zrobienia makaronu. Włoska pasta fresca to świeży, a nie suszony makaron. Zobacz więcej na temat: jedzenie Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne Trójka
Speck i kamienny chleb. Przysmaki Tyrolu Płd. - Jest w tej kuchni coś lekkiego i fantazyjnego, to nie są tylko knedle - mówiła o tradycjach kulinarnych północnego regionu Włoch Anna Janowska, dziennikarka i podróżniczka. Zobacz więcej na temat: jedzenie Łukasz Modelski Tyrol Włochy
Smakołyki z Tyrolu Południowego Czym się zajadają mieszkańcy północnego regionu Włoch? O tym porozmawiamy w audycji "Droga przez mąkę". Zobacz więcej na temat: jedzenie Tyrol Włochy
Włoska, świąteczna jagnięcina Właśnie teraz jest czas, żeby dobrze zaplanować wielkanocne menu. Może nas to uchronić przed przygotowaniem zbyt dużej ilości jedzenia. Zobacz więcej na temat: jedzenie Katarzyna Pruchnicka Marco Ghia przepisy kulinarne Trójka żywność
Przepis na lasagne z dorszem Z mięsem mielonym, szpinakiem albo sosem pomidorowym - to najpopularniejsze wersje lasagne. My proponujemy wypróbować przepis z dorszem w roli głównej. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka lasagne makaron przepisy kulinarne Trójka
Włoski przepis na pizzę idealną W audycji "A nuż, widelec" o najpopularniejszym włoskim daniu opowiada kucharz Marco Ghia. - Pośpiech w kuchni to nie jest dobra droga - brzmi jedna z jego rad, której zastosowanie ma duże znaczenie podczas przyrządzania ciasta na pizzę. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka Marco Ghia pizza przepisy kulinarne Trójka żywność
Carbonara na dwa sposoby - klasyczny i dietetyczny Klasyczna carbonara to oczywiście spaghetti, boczek, żółtka i parmezan. Jamie Oliver proponuje w zamian niebanalną i kolorową wersję niskokaloryczną. Zobacz więcej na temat: jedzenie Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne Trójka
Vitello tonnato - świąteczna przystawka rodem z Włoch Vitello tonnato to plastry cielęciny z sosem, którego głównym składnikiem jest tuńczyk. Gość Katarzyny Pruchnickiej nie wyobraża sobie świątecznego stołu bez tego dania... Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne Trójka
Gruba czy cienka? Jak pizza podzieliła świat Gdy w Polsce mówimy o "prawdziwej" włoskiej pizzy, mamy na myśli cieniutkie ciasto i składniki w narodowych barwach Włoch: pomidory, ser mozarella i bazylia. Zobacz więcej na temat: gotowanie kuchnia kulinaria Roman Czejarek Włochy żywność
Przepis na carpaccio i winegret na bazie cytrusów - Ten sos tak "podkręci" smak zwykłej sałaty, że wszyscy będą pytać, czego do niej dodaliśmy - mówi restauratorka Marta Gessler. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kulinaria przepisy kulinarne sałatki
Listek listkowi nierówny, czyli uwaga na pestycydy W Polsce i nie tylko można zauważyć, że nastała zdrowa moda na zielone koktajle warzywne i owocowe. Uważajmy jednak na pułapki... Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kulinaria
Wegański sposób na caprese Sałatka w kolorach włoskiej flagi może cieszyć także tych, którzy unikają produktów pochodzenia zwierzęcego. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kulinaria
Makłowicz: dobra kuchnia nie musi być droga Przez żołądek do serca! Zdaniem Roberta Makłowicza skromny studencki budżet spokojnie pozwala na przygotowanie kolacji, która zachwyci ukochaną osobę. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Jan Kruczkowski kulinaria Mateusz Tomaszuk studenci telewizja Włochy
Kuchnia włoska w czasach okupacji Jesienią 1943 roku Norman Lewis - oficer brytyjskiego wywiadu - towarzyszył wojskom alianckim zajmującym Neapol... Zobacz więcej na temat: HISTORIA II wojna światowa Włochy
Wielki głód we włoskim raju - Także w dziedzinie "kuchni ubogiej" neapolitańczycy pokazali wybitny talent do improwizacji - powiedział smakosz Tomasz Prange-Barczyński po lekturze pamiętnika Normana Lewisa z okupowanych Włoch. Zobacz więcej na temat: Dwójka HISTORIA II wojna światowa Łukasz Modelski Włochy
Tajemnice kuchni: oliwa smakowa Oliwa to najlepszy z tłuszczów, dlatego warto dodawać ją do posiłków. Zwłaszcza, że do wyboru mamy różne smaki... Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia grecka kulinaria Patryk Kuniszewicz
Włoscy gangsterzy masowo kradną orzeszki Gangsterzy we Włoszech znaleźli nową żyłę złota. Na ich celowniku znalazły się teraz orzeszki piniowe - nieodzowny składnik wielu dań we włoskiej kuchni - m.in. pesto. Zobacz więcej na temat: Europa przestępczość Włochy
Parmezan - dodatek do dań z charakterem Już odrobina parmezanu sprawia, że danie z jego dodatkierm staje się wykwintne i można je śmiało podać gościom. W "A nuż, widelec" poznajemy ciekawostki dotyczące typowego włoskiego sera. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne Trójka