Tortilla - gorąca krewniaczka naleśnika Chyba żaden mieszkaniec Ameryki Południowej, a zwłaszcza Meksyku nie wyobraża sobie swojej kuchni bez słynnych placków - tortilli. Są również coraz bardziej popularne u nas. Sprawdzamy, jak można je przyrządzić w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia meksykańska tortilla Jakub Jamrozek Mateusz Kulik
Owady na talerzu? "Nowy trend w gastronomii" Smażone, gotowane, a może suszone? Na świecie zjada się ponad 2000 gatunków i insektów. Czy wylądują także na polskich stołach? Zobacz więcej na temat: Czwórka owady jedzenie gotowanie dieta kulinaria Kamil Jasieński
Mirosław Wlekły: w Argentynie Halik zakochał się w stekach - Tony Halik chciał kulinarnie wykorzystać swoje życie na maksa, bo nigdy nie było wiadomo kiedy jego żołądek zaniemoże i będzie musiał zacząć go oszczędzać - o kulinariach najsłynniejszego polskiego podróżnika opowiadał jego biograf, Mirosław Wlekły. Zobacz więcej na temat: Tony Halik kulinaria jedzenie Łukasz Modelski Dwójka
Egzotyczne podróże, egzotyczne gry Różnego rodzaju gry to znakomity sposób na wspólne spędzanie czasu i ćwiczenie umysłu zarazem. Pandemiczne limity w tym przypadku nie przeszkadzają: go, bao, szachy czy warcaby to tylko dwóch graczy, brydż lub domino – czterech. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA podróże gry Kuba Japonia zanzibar Anna Kwiatkowska Trójka
Kaczka po pekińsku. Z cesarskiego dworu do street foodu - Kaczka po pekińsku to jedno z najciekawszych i najbardziej ekskluzywnych chińskich dań - mówi Piotr Bruś-Klepacki, szef kuchni. - Znane jest od XIV wieku, ale zmieniała swą formę - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka pizza STYL ŻYCIA Mateusz Kulik gotowanie kulinaria
Hodowla strusia w idei zero waste Głównymi eksporterami mięsa strusiego są RPA, Iran i… Polska. O walorach smakowych, zdrowotnych i ekologicznych hodowli strusi w Polsce w audycji "Droga przez mąkę" opowiadali Zuzanna Groniowska ze "Slowfood Polska" i Adam Chrząstowski - dyrektor kulinarny hotelu Arłamów. Zobacz więcej na temat: eksport żywność jedzenie Łukasz Modelski STYL ŻYCIA
Biała kapusta - samo zdrowie! Bardzo trudno sobie wyobrazić polską kuchnię bez białej kapusty. Przybyła do nas z basenu Morza Śródziemnego i od XV wieku na stałe weszła do kanonów kuchni polskiej. Sprawdzamy jakie właściwości ma biała kapusta i co można z niej przyrządzić. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kuba Marcinowicz dieta zdrowie kapusta z grzybami
Krogulec - niewielki, waleczny drapieżnik Zapraszamy na spotkanie z krogulcem, niedużym ptakiem drapieżnym, który atakuje bardzo często małe ptaki: sikorki, gile, wróble. Zastawia pułapki i zdarza mu się czatować przy karmnikach. Kiedy ofiara je obiad, porywa ją i pożera. Sprawdzamy jak wygląda rytm dnia krogulca i gdzie najczęściej możemy go spotkać Zobacz więcej na temat: Czwórka rozrywka przyroda
Energetyczny, słoneczny smak Indii Pochodząca z Indii żółta mieszanka przypraw podbiła świat. Hindusi mówią o niej tradycyjnie "masala", bo tak właśnie określają przyprawowe mieszanki. Curry zaś to po prostu sos, ale także naczynie do gotowania różnych potraw w sosie. Mogą to być również liście curry, niepozornego krzewu Murraya Koenigi. Zobacz więcej na temat: Anna Kwiatkowska STYL ŻYCIA smak przyprawy Indie Trójka
Tteokbokki - przysmak z Korei. Jak smakują koreańskie kopytka? Tteokbokki składa się z dwóch składników: klusek ryżowych oraz ostrej i lekko słodkiej w smaku pasty sojowo-paprykowej gochujang. Zanim to danie trafiło na stoły zwykłych mieszkańców było jadane na dworze królewskim. Wtedy jednak były nieco łagodniejsze w smaku. Legenda miejska głosi, że pierwsze pikantne tteokbokki sprzedano na Sindang-dong w Seulu i nadal okolica ta słynie z tego dania. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Mateusz Kulik
Kulinarni futurolodzy - przyszłość naszej kuchni jest wegetariańska Już w 1913 roku Gustav Bishoff prognozował, że w XXI wieku, dieta ludzkości będzie składała się głównie z produktów roślinnych. Jego przepowiednie się poniekąd sprawdzają, bo w samej Polsce jest już milion wegetarian i wegan. W audycji zastanowimy się również, czy twórcy filmowi potrafią przepowiadać przyszłość nie tylko kulinarną. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie
Bardzo ostry początek roku Rok 2021 rozpoczęliśmy niezwykłą wyprawą z Meksyku przez Hiszpanię, aż po Indie, Turcję i Węgry. I nie była to bynajmniej łagodna wycieczka, lecz podróż zionąca ogniem i umiejąca wypalić kubeczki smakowe. Ale też zaskakująca połączeniem ostrości i słodyczy. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA papryka przyprawy Anna Kwiatkowska Trójka
Święta w Dubaju: śledź i bigos nie przejdą W Emiratach Arabskich też jest zima, więc temperatura spadła do 20 stopni, a w nocy nawet do 18. Efekt: wszyscy chodzą kurtkach, bo chłodno. A przed hotelem stoi wielka, ponad 20-metrowa choinka. Sztuczna. Za to Święty Mikołaj jest prawdziwy. Zobacz więcej na temat: Wigilia święta choinka bigos Dubaj Witold Lazar Trójka STYL ŻYCIA
Smakowicie i tanecznie z Buenos Aires przez Hawanę do Polski W ostatniej tegorocznej wyprawie stolicę Argentyny zwiedzać będziemy w rytmie tanga, smakując słynne argentyńskie steki i epanady. Nastrój, rytm i smak zmienimy w Hawanie – najbardziej roztańczonym i rozśpiewanym mieście świata. A w Polsce czeka już na nas... bigos w tysiącach odmian. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA Argentyna Kuba POLSKA bigos Anna Kwiatkowska Trójka
Polska karpiem stoi. Jesteśmy największym producentem tej ryby w Unii Europejskiej Polska jest największym producentem karpia w Unii Europejskiej, a krajowa produkcja stanowi około 30 procent produkcji unijnej. Informuje o tym Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Według tej instytucji ilość spożywanego karpia w Polsce na przestrzeni lat nie ulega dużym zmianom. Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie Karp POLSKA GOSPODARKA
ALERT POGODOWY Uwaga na oblodzone drogi. IMGW ostrzega trzy województwa Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej ostrzega przed oblodzeniem na drogach w południowych powiatach województwa śląskiego, małopolskiego i podkarpackiego. Zobacz więcej na temat: POLSKA Boże Narodzenie święta społeczeństwo zdrowie pogoda IMGW
Boże Narodzenie przy świątecznym stole. Lekarze apelują: jedzmy ostrożnie Kawałki niepogryzionej kiełbasy, rolady śląskiej, a nawet połowę sztucznej szczęki usuwali lekarze ze Szpitala Miejskiego nr 4 w Gliwicach z przełyku pacjentów – ofiar świątecznego obżarstwa. Dlatego apelują o rozwagę przy stole. Zobacz więcej na temat: POLSKA Boże Narodzenie święta społeczeństwo zdrowie potrawy lekarz
Święta Bożego Narodzenia u Polaków na Litwie Makówki, grzybówki, bliny ze śledziami i śliżyki z podsytą - takie dania królują na wigilijnych stołach wileńskich Polaków oraz wielu Litwinów. Tegoroczna Wigilia będzie trochę inna z powodu ograniczeń pandemicznych, ale nie oznacza to, że mieszkańcy Litwy, w tym nasi rodacy z Wileńszczyzny, zrezygnują z kultywowania tradycji i obyczajów. Zobacz więcej na temat: Wigilia Litwa Polonia