Zdrowe spojrzenie na męską kuchnię - Kuchnia męska nie musi kojarzyć się kuchnią tłustą, opartą na mięsie i maśle - przekonuje Szymon Kubicki, autor książki "Facet i kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu". Zobacz więcej na temat: gotowanie Grażyna Dobroń Trójka zdrowie
Savoir-vivre w restauracji. Kiedy dawać napiwki? Jedni zostawiają napiwek zawsze, gdy są zadowoleni z obsługi, inni z zasady nigdy tego nie robią. Czy brak napiwku to nietakt? Zobacz więcej na temat: Czwórka pieniądze tradycja wychowanie
Gruba czy cienka? Jak pizza podzieliła świat Gdy w Polsce mówimy o "prawdziwej" włoskiej pizzy, mamy na myśli cieniutkie ciasto i składniki w narodowych barwach Włoch: pomidory, ser mozarella i bazylia. Zobacz więcej na temat: gotowanie kuchnia włoska kulinaria Roman Czejarek Włochy żywność
Dżemaa el-Fna - targowisko z tysiąca i jednej nocy - Tam jest wszystko, począwszy od zaklinaczy węży i szamanów, po egzotyczne jedzenie - mówia o placu w centrum Marrakeszu podróżniczka Anna Kwiatkowska. Zobacz więcej na temat: Indie Małgorzata Raducha Maroko podróże targi żywność
Jajecznica dla stu ludzi. Przepisy z wojny 1920 r. – Jajecznica na maśle lub na słoninie była potrawą, za którą tęskniły obie strony konfliktu – mówił historyk Tomasz Potkaj o czasach wojny polsko-bolszewickiej. Zobacz więcej na temat: bitwa warszawska historia Polski kulinaria KULTURA Łukasz Modelski wojna 1920 wojna polsko-bolszewicka
Kto wymyślił bigos czyli historia kulinarnych przepisów Gotowanie i smakowanie różnych, często egzotycznych potraw, staje się coraz bardziej popularne. W Polskim Radiu 24 socjolog, ale przede wszystkim smakosz i pasjonat kulinariów, Andrzej Fiedoruk zabrał nas w podróż po historii przepisów kulinarnych i kulturze jedzenia. Zobacz więcej na temat: HISTORIA
1920 przepisów. Kulinarny cud nad Wisłą Obchodząc 95. rocznicę Bitwy Warszawskiej, wraz z historykiem Tomaszem Potkajem przyjrzymy się ówczesnemu wojennemu menu. Zobacz więcej na temat: bitwa warszawska historia Polski kulinaria KULTURA wojna 1920 wojna polsko-bolszewicka
Tradycje kuchni tatarskiej w Polsce Wśród 37 polskich produktów, które dostały jak dotąd europejski znak regionalnego smakołyku, jest także przysmak tatarski. To pierekaczewnik, o którego tradycjach wypiekania, a także kulturze tatarskiej opowiadała w Polskim Radiu 24 Dżenneta Bogdanowicz. Zobacz więcej na temat:
Foodpairing - kunsztowne kompozycje smaków Czekolada ze śledziem lub kawiorem, kalmary ze sfermentowanymi jabłkami i pomidory w pomarańczach. Niebanalne połączenia stały się znakiem rozpoznawczym modnej kuchni. Zobacz więcej na temat: Czwórka diety gotowanie kulinaria Patryk Kuniszewicz smak
Kuchnie świata Miś Michaś razem z Leszkiem będą dziś kosztować przysmaków z różnych zakątków świata. Zobacz więcej na temat: kuchnie świata potrawy Miś Michaś
Dziekan amerykańskiej kuchni miał śpiewać Po studiach wokalnych w Europie myślał o operze i Broadwayu. W końcu założył firmę cateringową, a w 1940 roku napisał pierwszą książkę kulinarną. 14 lat później "New York" Times nazwało go "dziekanem kuchni amerykańskiej". James Beard. Zobacz więcej na temat: Dwójka Łukasz Modelski USA
Co się dzieje w polskich restauracjach? Tajemnice i ciemne strony naszej rodzimej gastronomii będą tematem piątkowej odsłony audycji "Się mówi". Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria zdrowie
Gołąbki? Najlepiej u wdowy po Grochowiaku Czasy ajencji Małgorzaty Grochowiakowej Monika Małkowska wspominała jako najświetniejsze - kulinarnie i intelektualnie - lata warszawskiego lokalu "U plastyków". Rozmawialiśmy bowiem o kuchni schyłkowego PRL. Zobacz więcej na temat: Dwójka KULTURA Łukasz Modelski PRL SZTUKA
Monika Małkowska w kuchni PRL Słynna krytyczka sztuki tym razem odwiedzi Dwójkę, by porozmawiać o tajnikach rodzimej kuchni w minionej epoce. Zobacz więcej na temat: PRL
Wąż bananowo-truskawkowy Lato to czas sezonowych owoców. Można z nich przygotować pyszne desery, które nie tylko świetnie smakują, ale i pięknie wyglądają. Zobacz więcej na temat: dzieci desery
„R” jak rabarbar Rabarbar można wykorzystać na różne sposoby. My zrobimy z niego kompot, idealny na letnie dni. Zobacz więcej na temat: dzieci kompot rabarbar
Food truck - jak działa restauracja na kółkach? Burgery, pizza i dania kuchni świata przygotowywane w ciężarówkach i starych autobusach. Jedzenie z mobilnych restauracji podbija Polskę. Zobacz więcej na temat: Czwórka diety kulinaria Marta Hoppe Patryk Kuniszewicz
Truskawkowe śniadanie W „Smak na tak" robimy dziś pyszne truskawkowe kanapki. Zobacz więcej na temat: dzieci śniadanie