Houellebecq. Koniec świata i dobre jedzenie - Wyjeżdżając na francuską prowincję, bohater powieści "Uległość" Houellebecqa bierze zapas batonów proteinowych i kawę rozpuszczalną, bo nie spodziewa się, że spotka go tam coś smacznego - mówiła w Dwójce Wanda Klenczon. Zobacz więcej na temat: Francja KSIĄŻKA KULTURA literatura Łukasz Modelski Michel Houellebecq
Zmarli lubią słodycze. Día de Muertos w Meksyku – Słodycze w kształcie czaszek to kwintesencja kultury, w której życie jest słodkie, a śmierć to tylko pewien etap – mówił Piotr Grajewski, znawca kuchni meksykańskiej. Zobacz więcej na temat: katolicyzm kulinaria KULTURA Łukasz Modelski Meksyk tradycja Wszystkich Świętych aktualności katolickie
Facet i kuchnia, czyli jak zaprzyjaźnić się z burakiem Wszystkie potrawy, których zdjęcia wraz z przepisami znajdziecie w tej książce powstały w kuchni Małgosi i Szymona. I przez nich zostały zjedzone. Na zdrowie! Zobacz więcej na temat: gotowanie kulinaria Małgorzata Raducha przepisy kulinarne
Dia de los Muertos. Wyprawa do Meksyku Zapraszamy na rozmowę o święcie zmarłych w Meksyku - o zwyczajach i kuchni oraz tradycjach kulinarnych tego kraju. Zobacz więcej na temat: Meksyk Wszystkich Świętych
Kuchnia Azerbejdżanu - nieodkryty skarb Kuchnia turecka, bałkańska, hinduska lub japońska - pewnie wiele osób mogłoby co nieco o nich powiedzieć. A kuchnia azerska? Zobacz więcej na temat: Azerbejdżan chałwa Czwórka desery kulinaria Piotr Firan Turcja żywność
Sos bearneński. Smaczny, ale wymagający Jakiś czas temu w ramach krótkiego kursu kulinarnych podstaw Katarzyna Pruchnicka opowiadała słuchaczom o jednym z podstawowych sosów - o beszamelu. Dziś kolejna lekcja kulinarnej akademii i kolejny sos! Zobacz więcej na temat: gotowanie Katarzyna Pruchnicka Trójka
Zimą najlepiej jeść kasze i gotowane warzywa Dni są coraz krótsze i chłodniejsze. Warto więc wiedzieć, jak ogrzać zarówno duszę, jak i organizm. Dieta ma w tym duże znaczenie. Zobacz więcej na temat: owoce Sława Bieńczycka warzywa
Czym różni się dziecko od osoby dorosłej „Zdrowe jedzenie” oznacza całkiem co innego dla każdego z nas. Zobacz więcej na temat: dr Witaminka dzieci jedzenie zdrowe odżywianie żywność zasady zdrowego odżywiania
Opancerzone frykasy. Raki w Finlandii Jak Finowie przyrządzają raki, jak przebiegają uczty rakowe i jakie jest ich kulturowe znaczenie? O tym mówiliśmy w "Drodze przez mąkę". Zobacz więcej na temat: Finlandia kulinaria Łukasz Modelski rak
Zdrowe spojrzenie na męską kuchnię - Kuchnia męska nie musi kojarzyć się kuchnią tłustą, opartą na mięsie i maśle - przekonuje Szymon Kubicki, autor książki "Facet i kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu". Zobacz więcej na temat: gotowanie Grażyna Dobroń Trójka zdrowie
Savoir-vivre w restauracji. Kiedy dawać napiwki? Jedni zostawiają napiwek zawsze, gdy są zadowoleni z obsługi, inni z zasady nigdy tego nie robią. Czy brak napiwku to nietakt? Zobacz więcej na temat: Czwórka pieniądze tradycja wychowanie
Gruba czy cienka? Jak pizza podzieliła świat Gdy w Polsce mówimy o "prawdziwej" włoskiej pizzy, mamy na myśli cieniutkie ciasto i składniki w narodowych barwach Włoch: pomidory, ser mozarella i bazylia. Zobacz więcej na temat: gotowanie kuchnia włoska kulinaria Roman Czejarek Włochy żywność
Dżemaa el-Fna - targowisko z tysiąca i jednej nocy - Tam jest wszystko, począwszy od zaklinaczy węży i szamanów, po egzotyczne jedzenie - mówia o placu w centrum Marrakeszu podróżniczka Anna Kwiatkowska. Zobacz więcej na temat: Indie Małgorzata Raducha Maroko podróże targi żywność
Jajecznica dla stu ludzi. Przepisy z wojny 1920 r. – Jajecznica na maśle lub na słoninie była potrawą, za którą tęskniły obie strony konfliktu – mówił historyk Tomasz Potkaj o czasach wojny polsko-bolszewickiej. Zobacz więcej na temat: bitwa warszawska historia Polski kulinaria KULTURA Łukasz Modelski wojna 1920 wojna polsko-bolszewicka
Kto wymyślił bigos czyli historia kulinarnych przepisów Gotowanie i smakowanie różnych, często egzotycznych potraw, staje się coraz bardziej popularne. W Polskim Radiu 24 socjolog, ale przede wszystkim smakosz i pasjonat kulinariów, Andrzej Fiedoruk zabrał nas w podróż po historii przepisów kulinarnych i kulturze jedzenia. Zobacz więcej na temat: HISTORIA
1920 przepisów. Kulinarny cud nad Wisłą Obchodząc 95. rocznicę Bitwy Warszawskiej, wraz z historykiem Tomaszem Potkajem przyjrzymy się ówczesnemu wojennemu menu. Zobacz więcej na temat: bitwa warszawska historia Polski kulinaria KULTURA wojna 1920 wojna polsko-bolszewicka
Tradycje kuchni tatarskiej w Polsce Wśród 37 polskich produktów, które dostały jak dotąd europejski znak regionalnego smakołyku, jest także przysmak tatarski. To pierekaczewnik, o którego tradycjach wypiekania, a także kulturze tatarskiej opowiadała w Polskim Radiu 24 Dżenneta Bogdanowicz. Zobacz więcej na temat:
Foodpairing - kunsztowne kompozycje smaków Czekolada ze śledziem lub kawiorem, kalmary ze sfermentowanymi jabłkami i pomidory w pomarańczach. Niebanalne połączenia stały się znakiem rozpoznawczym modnej kuchni. Zobacz więcej na temat: Czwórka diety gotowanie kulinaria Patryk Kuniszewicz smak