"Królik po islandzku". Książka o smakowaniu życia Polowanie na kaczki za pomocą chleba. Nabywanie w sklepie zoologicznym królika na potrawkę. To tylko dwie niezwykłe opowieści, które znalazły się w książce "Królik po islandzku". Zobacz więcej na temat: literatura Grzegorz Kasdepke opowiadanie Dwójka
Jagoda w koronie. O kulinarnym klejnocie Polski Jagodzianki zna każdy, dla wielu to właśnie ich smak jest symbolem lata. Ta niepozorna bułeczka to nic innego jak drożdżowe ciasto, rozpływające się w ustach jagodowe nadzienie i słodka kruszonka. Zobacz więcej na temat: Czwórka jagody słodycze kuchnia polska gotowanie STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Ostrygi, ryby, kraby i nie tylko. Chile na talerzu W kulinarną podróż po Chile wybieraliśmy się w audycji z cyklu "Droga przez mąkę" w towarzystwie Katarzyny Kazimierskiej z organizacji ProChile. Zobacz więcej na temat: Chile Łukasz Modelski Dwójka
Mango sticky rice - jak przyrządzić tajski deser w Polsce? Łatwo go przygotować, ma przyjemną konsystencję i jest pyszny - mango sticky rice. Jak samodzielnie zrobić deser, którego receptura pochodzi prosto z Tajlandii? Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Mateusz Kulik desery Tajlandia
Jak samodzielnie upiec pyszne bajgle? W Polsce bajgle kojarzą się przede wszystkim z Krakowem, ale ten wypiek popularny jest na całym świecie, można je kupić na ulicach Londynu i Nowego Jorku. Jak upiec bajgle w domu? Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kuchnia Kraków Mateusz Kulik gotowanie
"Zapraszamy do stołu". Kiełbaski z ogniska Dzisiaj wspólnie z przedszkolakami przygotujemy przepyszne kiełbaski, ziemniaki i chleb prosto z ogniska! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja
Placki ziemniaczane w narodowej wersji. Jak przygotować rösti? Tak jak Szwedzi mają ziemniaki Hasselback, tak Szwajcarzy zajadają się plackami ziemniaczanymi rösti. Do tego stopnia lubią to danie, że uczynili je narodową potrawą. Zobacz więcej na temat: Czwórka ziemniaki gotowanie Szwajcaria STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
"Zapraszamy do stołu". Ciasto z jabłkami cz. 2 Przygotowujemy ciasto z kawałeczkami jabłek i kruszonką. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja
Syci, chłodzi i smakuje latem. Przepis na gazpacho Zupy serwowane na zimno to najlepsze danie na upalne dni. Na Bałkanach jada się tarator, w Polsce - chłodnik, a Hiszpanie rozkoszują się pomidorowym gazpacho. Zobacz więcej na temat: Czwórka Hiszpania jedzenie STYL ŻYCIA Mateusz Kulik zupy
Zioła i przyprawy - które wybrać? "Postaw na sezonowość" Prawdziwym królem domowej apteczki jest suszone oregano. Pracę jelit poprawią mięta, szałwia, koper włoski, koperek, rumianek, majeranek. Ból gardła zredukują szałwia, tymianek i czosnek. Na włosy, skórę i paznokcie dobrze działa pokrzywa albo skrzyp polny. Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Hoppe dieta zdrowie
"Zapraszamy do stołu". Ciasto z jabłkami Dziś nauczymy się jak przygotować puszyste ciasto z kawałeczkami jabłek i kruszonką. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja
Dolmades - smak Grecji w liściach winogron Dolma to potrawa z mięsa i ryżu, charakterystyczna dla kuchni greckiej, ale i azerskiej. Przypomina popularne gołąbki, ale zamiast kapusty używamy liści winogron. To danie pod różnymi nazwami znajdziemy niemal w całym regionie Morza Śródziemnego. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Mateusz Kulik STYL ŻYCIA
Baranovski z "Nie mamy nic". Tak powstawał ten klip - Miała to być zwykła, ciepła, przyjemna historia, taka bez scenariusza, za to z wakacyjnym vibe'em i fajnym klimatem - mówią Wojtek Skrzypczyński i Michał Sierakowski, twórcy klipu do utworu "Nie mamy nic" Baranovskiego. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie muzyka rozrywkowa Małgorzata Jakubowska Szymon Jaworski Oliwia Krettek
Siga siga, czyli święty spokój. Sposób na dobre życie według Greków Duńczycy mają hygge, Hiszpanie mówią "mañana", a Grecy, którzy kochają morze i święty spokój - "siga siga". - U Greków liczy się nie tylko dobra kuchnia, ale cały pozytywny tryb życia - mówiła Sabina Francuz, autorka książki "Siga siga. Smak Grecji na twoim talerzu". Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Grecja wakacje
"Zapraszamy do stołu". Miód w naszej kuchni Jest pyszny, a jedzony w odpowiedniej ilości, także zdrowy. Jak wykorzystać miód w kuchni? Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja
Pasta i basta. Historia Włoch w dziesięciu daniach - Do połowy XIX wieku we włoskich książkach kucharskich praktycznie nie było przepisów na makaron. Od dwóch wieków mówimy więc o prawdziwej rewolucji na włoskim talerzu - przekonuje Luca Cesari, autor książki "Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary". Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia włoska jedzenie STYL ŻYCIA gotowanie Jakub Jamrozek
Churrasco. Jak grilluje się w Brazylii? Początkowo słowo "churrasco" określało sposób pieczenia mięsa na rożnie nad ogniem. Dziś jest to termin, który zawiera wszystkie tajemnice grilla po brazylijsku. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie
Churrasco. Jak przygotować mięso z grilla po brazylijsku? Churrasco był to początkowo sposób pieczenia mięsa na rożnie nad ogniem. Ten sposób podawania potraw pochodzi z południa Brazylii. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie