Zmiany kulturowe a sposób żywienia Od czego zależą nowe trendy żywieniowe, moda na slow food? Czy zmiany kulturowe związane najpierw z pandemią, a teraz wojną, strach przed problemami z aprowizacją, mają na nie wpływ? O tym z dziennikarką i reportażystką Anetą Wawrzyńczak rozmawiał Michał Płociński. Zobacz więcej na temat: jedzenie Dwójka Michał Płociński
Smak greckich wakacji w Twoim domu. Przepis na moussakę Grecka moussaka przypomina włoską lasagne. - Oba dania to zapiekanki, ale kompletnie różnią się smakiem - podkreśla szef kuchni i miłośnik Grecji Kuba Korczak. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie hobby STYL ŻYCIA kuchnia grecka Mateusz Kulik
Zabierz smaki wakacji do domu. Na talerzu: moussaka Moussaka, to bardzo popularna i super smaczna zapiekanka grecka szykowana na bazie bakłażanów i mięsa mielonego. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie hobby
Yarn bombing. Wydziergaj swoje miasto Wiele wskazuje, że ta forma ozdabiania przestrzeni wywodzi się z Teksasu, gdzie w ten właśnie sposób pozbywano się resztek włóczek czy niedokończonych projektów. Jak yarn bombing wygląda w Polsce? Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby literatura
Koła gospodyń wiejskich: kulinaria, podróże i lokalne tradycje Koła gospodyń wiejskich zrzeszają osoby o niezwykłych talentach i umiłowaniu do tworzenia wspaniałych rzeczy. Z pewnością udowodnił to Festiwal KGW w Borkach-Kosach na Mazowszu, w powiecie siedleckim. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha Zbigniew Krajewski wieś tradycja zwyczaje kobieta Mazowsze
Kuchnia podlaska. Co warto zjeść w Białymstoku? – Kuchnia podlaska jest smaczna, prosta, ogólnodostępna i nie najdroższa – mówi Andrzej Fiedoruk, ekspert kulinarny, autor książek o kuchni Podlasia. Zobacz więcej na temat: Trójka Białystok Podlasie Paweł Turski podróże Trójkowy Rajd Rowerowy Piotr Firan kuchnia
Wakacje - czas zdrowego odżywiania Latem stragany i półki w sklepach pełne są świeżych warzyw i owoców. Warto wykorzystać ten moment i zadbać o nasze zdrowie i dobre samopoczucie włączając do diety odpowiednie produkty i potrawy. Posłuchajcie, jak to zrobić! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja
Paweł Bravo i jego kulinarne felietony o polityce i sztuce Pieśni miłosne na temat kapusty, sonety o jabłkach, zachwyty nad burakiem stanowią esencję książki "Czekolada i kapuśniak. Felietony do czytania przy zagniataniu masy na ciasto albo karmelizowaniu cebuli". Jej autor, Paweł Bravo, był gościem "Drogi przez mąkę". Zobacz więcej na temat: książki jedzenie gotowanie Dwójka felieton literatura
Historia, sport i kuchnia. Sieradz bez tajemnic Światowej sławy fryzjer - Antoni Cierplikowski. Pionier lotnictwa i kosmonautyki - Ary Szternfeld. Obaj urodzili się w Sieradzu. Do tego miasta, pełnego historii, ciekawostek i miejsc wartych odwiedzenia zawitało w sobotnie przedpołudnie "Lato z Radiem". Zobacz więcej na temat: Lato z Radiem Sieradz historia Polski
Nie tylko makarony. Smaki Włoch w polskiej kuchni - Włoskie dania przyrządzać można zarówno w sposób bardzo prosty, jak i niezwykle skomplikowany. To prawdziwe czarowanie smakiem w kuchni - mówiła Christina Catese, autorka książki "Italia. Amore mio". Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Mateusz Kulik
Ryba po grecku, ziele angielskie. Tajemnice nazw potraw Barszcz ukraiński, ryba po grecku, karp po żydowsku, pierogi ruskie – skąd wzięły się te nazwy? Jak się okazuje, nie w każdym przypadku nawiązują one do miejsc ich faktycznego pochodzenia. Tajemnice skrywające nazwy popularnych dań i przypraw odsłoniła przed nami dr Ewelina Kwapień, językoznawczyni z Uniwersytetu Warszawskiego. Zobacz więcej na temat: Trójka Witold Lazar Michał Fedusio przepisy kulinarne przepisy tradycja Ukraina STYL ŻYCIA przyprawy ryba po grecku ryba pierogi ruskie pierogi kuchnia
Barszcz ukraiński na liście UNESCO. Jak przyrządzić go zgodnie z tradycją? Barszcz ukraiński stał się kolejną potrawą wpisaną na światową listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Ta zupa często gości także w polskich domach, choć, jak się okazuje, przyrządzamy ją nieco inaczej, niż robi się to na Ukrainie. Nasz reporter Michał Fedusio odwiedził jedną z warszawskich restauracji specjalizujących się w ukraińskiej kuchni, by sprawdzić, jak przyrządza się tradycyjny barszcz ukraiński. Zobacz więcej na temat: Trójka Witold Lazar Michał Fedusio UNESCO przepisy kulinarne przepisy zupy buraki tradycja Ukraina STYL ŻYCIA
Tańczyć w nieskończoność. O Krakowskim Festiwalu Tańca "Tu i teraz w nieskończoność" to hasło tegorocznej odsłony imprezy, która odbędzie się w Nowohuckim Centrum Kultury. Zobacz więcej na temat: Czwórka taniec spektakl
"Królik po islandzku". Książka o smakowaniu życia Polowanie na kaczki za pomocą chleba. Nabywanie w sklepie zoologicznym królika na potrawkę. To tylko dwie niezwykłe opowieści, które znalazły się w książce "Królik po islandzku". Zobacz więcej na temat: literatura Grzegorz Kasdepke opowiadanie Dwójka
Jagoda w koronie. O kulinarnym klejnocie Polski Jagodzianki zna każdy, dla wielu to właśnie ich smak jest symbolem lata. Ta niepozorna bułeczka to nic innego jak drożdżowe ciasto, rozpływające się w ustach jagodowe nadzienie i słodka kruszonka. Zobacz więcej na temat: Czwórka jagody słodycze kuchnia polska gotowanie STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Ostrygi, ryby, kraby i nie tylko. Chile na talerzu W kulinarną podróż po Chile wybieraliśmy się w audycji z cyklu "Droga przez mąkę" w towarzystwie Katarzyny Kazimierskiej z organizacji ProChile. Zobacz więcej na temat: Chile Łukasz Modelski Dwójka
Mango sticky rice - jak przyrządzić tajski deser w Polsce? Łatwo go przygotować, ma przyjemną konsystencję i jest pyszny - mango sticky rice. Jak samodzielnie zrobić deser, którego receptura pochodzi prosto z Tajlandii? Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Mateusz Kulik desery Tajlandia
Jak samodzielnie upiec pyszne bajgle? W Polsce bajgle kojarzą się przede wszystkim z Krakowem, ale ten wypiek popularny jest na całym świecie, można je kupić na ulicach Londynu i Nowego Jorku. Jak upiec bajgle w domu? Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kuchnia Kraków Mateusz Kulik gotowanie