Polskie Radio
Section05

kulinaria

Pamięć i spotkanie przy stole: dwa najważniejsze składniki kulinarne

Kuchnia, a dokładniej tworzenie, przyrządzanie i serwowanie potraw, to też sztuka. Według koneserów kulinariów to wręcz najszlachetniejsza ze sztuk, gdyż chroni nas od głodowej śmierci! Co więcej, przyrządzanie potraw łączy się ze sztuką ich prezentacji. Nie bez powodu mówi się przecież, że "je się oczami"... Dlatego dzisiaj w swoim programie Redbad Klynstra zgłębiał tajniki kuchni, prezentacji dań i tworzenia wokół nich historii, a także tworzenia recenzji kulinarnych.
Zobacz więcej na temat:  STYL ŻYCIA jedzenie historia Polski Lublin Redbad Klynstra Trójka

Ryba po grecku, ziele angielskie. Tajemnice nazw potraw

Barszcz ukraiński, ryba po grecku, karp po żydowsku, pierogi ruskie – skąd wzięły się te nazwy? Jak się okazuje, nie w każdym przypadku nawiązują one do miejsc ich faktycznego pochodzenia. Tajemnice skrywające nazwy popularnych dań i przypraw odsłoniła przed nami dr Ewelina Kwapień, językoznawczyni z Uniwersytetu Warszawskiego.
Zobacz więcej na temat:  Trójka Witold Lazar Michał Fedusio przepisy kulinarne przepisy tradycja Ukraina STYL ŻYCIA przyprawy ryba po grecku ryba pierogi ruskie pierogi kuchnia

Barszcz ukraiński na liście UNESCO. Jak przyrządzić go zgodnie z tradycją?

Barszcz ukraiński stał się kolejną potrawą wpisaną na światową listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Ta zupa często gości także w polskich domach, choć, jak się okazuje, przyrządzamy ją nieco inaczej, niż robi się to na Ukrainie. Nasz reporter Michał Fedusio odwiedził jedną z warszawskich restauracji specjalizujących się w ukraińskiej kuchni, by sprawdzić, jak przyrządza się tradycyjny barszcz ukraiński.
Zobacz więcej na temat:  Trójka Witold Lazar Michał Fedusio UNESCO przepisy kulinarne przepisy zupy buraki tradycja Ukraina STYL ŻYCIA