Drastyczny spadek cen papryki. Producenci biją na alarm Zrzeszenie Producentów Papryki RP informuje o "sytuacji na rynku papryki, która wymknęła się zupełnie spod kontroli". Ceny tego warzywa spadły w przeciągu kilku dni o 50 proc. To są złe prognozy dla osób, które zajmują się uprawą zawodowo. "To także koniec gospodarstwa" - zaznaczono. Zobacz więcej na temat: POLSKA warzywa ceny żywności ceny GOSPODARKA rolnictwo
Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chilli. Jak świętować to z ogniem Na początku lipca przypada Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chilli. Wielbiciele pikantnych potraw zapewne uczczą ten dzień specjalnym daniem z dodatkiem swojej ulubionej przyprawy. W Czwórce mówimy o tej ostrej zawodnicze i sprawdzamy która papryczka obecnie dzierży palmę pierwszeństwa w wypalaniu kubków smakowych. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński jedzenie kuchnia
Paprykarz szczeciński - co o nim wiemy? Paprykarz szczeciński skończył 56 lat. Jaka jest historia jego powstania? Czy jego skład ulegał zmianie? Gościem tego wydania "Drogi przez mąkę" była Małgorzata Wolff - organizatorka urodzin potrawy. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Dwójka kulinaria Szczecin
Piekielnie ostra wystawa, czyli jak wygląda najostrzejsza papryczka świata? Nie są duże, zazwyczaj mają kolor czerwony, czasami żółty bądź zielony, a dla swoich wielbicieli są piękne i fascynujące. A przede wszystkim są piekielnie ostre – tak bardzo, że można je oglądać tylko za szybą. To papryczki, które można podziwiać w łódzkiej Palmiarni. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA jedzenie przyprawy Piotr Firan Radosław Nałęcz Trójka kuchnia
Żółta, zielona czy czerwona? Kolor papryki a jej wartości odżywcze Od czego zależy kolor papryki i która jest najbardziej wartościowa dla naszego organizmu? Sprawdzamy, która papryka czerwona, żółta, czy zielona ma najwięcej wartości odżywczych. Zobacz więcej na temat: Czwórka witaminy zdrowie Patryk Kuniszewicz Oliwia Krettek jedzenie
Bardzo ostry początek roku Rok 2021 rozpoczęliśmy niezwykłą wyprawą z Meksyku przez Hiszpanię, aż po Indie, Turcję i Węgry. I nie była to bynajmniej łagodna wycieczka, lecz podróż zionąca ogniem i umiejąca wypalić kubeczki smakowe. Ale też zaskakująca połączeniem ostrości i słodyczy. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA kuchnia przyprawy Anna Kwiatkowska Trójka
Faszerowana papryka prosto z piekarnika O papryce wiemy, że odkryto ją, zanim jeszcze odkryto Amerykę, a Hiszpanie i Portugalczycy nazywali ją "indiańskim pieprzem". Właśnie to warzywo było głównym bohaterem dania, które Gaja Kuroń przygotowała dla Gabrieli Darmetko w swojej "Kuchni z jajem". Zobacz więcej na temat: Trójka Gabriela Darmetko STYL ŻYCIA kuchnia gotowanie Gaja Kuroń papryka faszerowana
Papryczką w raka Możemy znaleźć ją w papryczce chilli. To ta substancja, odpowiada za jej „ostrość”, drażni receptory nerwowe, co przekłada się na charakterystyczne uczucie pieczenia w jamie ustnej. Okazuje się, że to nie jedyna cecha kapsaicyny. Zobacz więcej na temat: NAUKA medycyna nowotwory dieta
Niegdyś obce warzywa dziś stałym gościem na stołach Papryka, bakłażany, kabaczki czy cukinia - to warzywa, które lubimy i jadamy. Ale przecież jeszcze kilkanaście, kilkadziesiąt lat temu były one niemal w Polsce nieznane, a na pewno nie były uprawiane. Czy to skutek zmiany klimatu, czy może rozwoju agrotechniki? Zobacz więcej na temat: Aleksandra Tycner cukinia warzywa
Zbiory papryki będę mniejsze przez wiosenne przymrozki? Właśnie rozpoczął się sezon zbioru papryki w Polsce. Jednak w tym roku może nie być on zbyt udany ze względu na wiosenne przymrozki, prognozuje w rozmowie z Naczelną Redakcją Gospodarczą Polskiego Radia dr Dawid Olewnicki z SGGW. W końcu jest to warzywo ciepłolubne. Zobacz więcej na temat: warzywa rolnictwo Elżbieta Mamos
Zniszczone uprawy papryki Nawet o połowę mogą być mniejsze tegoroczne zbiory papryki w regionie radomskim. Wszystkiemu winna pogoda - przymrozki i intensywne opady deszczu. Zobacz więcej na temat: rolnictwo
Skala Scoville’a, czyli coś na ostrrro Jedni unikają pikantnych przypraw, sosów i dodatków, a inni rozsmakowują się w daniach, po których odczuwają pieczenie w przełyku. Inni. Zwolennicy ostrych smaków dzielą się z kolei na tych mniej odpornych na ostrość oraz tych, którzy sięgają po najbardziej pikantne odmiany papryczek. Dla określenia poziomu ostrości stworzono skalę Scoville’a. Na czym ona polega? Zobacz więcej na temat: dieta jedzenie kulinaria STYL ŻYCIA zdrowe odżywianie zdrowie i dieta
Polska znaczącym producentem papryki w Europie W ciągu ostatnich kilku lat Polska stała się znaczącym producentem papryki w Europie. Zobacz więcej na temat: warzywa rolnictwo
Ostra jazda, czyli... Dzień Pikantnych Potraw! W Dniu Pikantnych Potraw sprawdziliśmy, dlaczego właściwie papryka jest ostra i jak złagodzić uczucie palenia w ustach, gdy zjedliśmy coś mocno doprawionego. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kaja Zemła kuchnia kulinaria Patryk Kuniszewicz pieprz przyprawić przyprawy smak
16 stycznia - Dzień Pikantnych Potraw Ostre sosy, papryczki chili, pieprz biały, czarny, czerwony czy japoński chrzan wasabi nadają daniom gorącego charakteru. Zobacz więcej na temat: chrzan Czwórka gotowanie kuchnia kulinaria pieprz przyprawić przyprawy smak youtube zdrowie
"K" jak krem z pomidorów i papryki W naszej kuchni suszyliśmy już pomidory, robiliśmy też z pomidorów - kanapkowe stwory. Dziś, czas na pomidory z puszki. Zobacz więcej na temat: pomidory Smak na tak warzywa
"P" jak papryka Rodzina pani papryki jest bardzo liczna. My dziś wykorzystamy najpopularniejsze, czerwone papryki i nadziejemy je pysznym wnętrzem. Zobacz więcej na temat: papryka faszerowana przepisy kulinarne Smak na tak
Skąd się bierze ostrość w papryce? Jalapeño, pieprz cayenne, chilli - dziś sprawdzamy, która z papryk jest najostrzejsza, jak powstaje wrażenie ostrości i czym należy zapić sos tabasco, żeby złagodzić jego działanie. Zobacz więcej na temat: chemia ciekawostki Czwórka Mateusz Kulik NAUKA żywność