W Polsce wciąż kochamy robić... przetwory Robienie przetworów to nie chwilowa moda, w wręcz... narodowa tradycja. Mimo wielu zmian technologicznych i społecznych, ta babcina tradycja nie zanikła. Jesienne przygotowywanie przetworów wciąż cieszy się w naszym kraju dużą popularnością. Zobacz więcej na temat: Trójka dieta kulinaria Kuba Witkowski
Batalia o przetwórstwo łososia przegrana w UE. Bój trwa Nie udało się uratować w Parlamencie Europejskim polskiego przetwórstwa rybnego i wędzonego łososia. Deputowani nie zgodzili się na odrzucenie przepisów dotyczących wymagań higienicznych. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT ryby koalicja obywatelska Parlament Europejski Beata Płomecka Bruksela Unia Europejska
80 mln zł na działania promocyjne dla producentów żywności. Trwa nabór wniosków 80 mln zł wynosi pula środków na działania promocyjno-marketingowe dla producentów żywności. Wnioski o wsparcie można będzie składać od 19 stycznia do 18 marca br. - poinformowała Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA eksport import rolnictwo żywność produkcja rolnicy ARiMR
Rusza nabór wniosków z KPO na małe przetwórstwo. Resort przypomina o terminach Od 3 stycznia do 5 lutego 2024 r. potrwa nabór wniosków o wsparcie z KPO na małe przetwórstwo - poinformował resort rolnictwa. Dodano, że wsparcie realizowane będzie w formie refundacji części kosztów, a maksymalna pomoc dla jednego beneficjenta wyniesie 0,5 mln zł. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi rolnictwo rolnicy zboże
Przetwory to jesień w słoiku Pierwszy dzień jesieni skłania do rozmów o przygotowywaniu przetworów, które będą ozdobą mrocznych, zimowych dni. Zobacz więcej na temat: dzieci Joanna Ficińska jesień
Dżemy, konfitury, pikle, nalewki . Jak zacząć przygodę z przetworami? Warto robić przetwory. Nie są one aż tak praco- i czasochłonne jakby się wydawało. Możemy je doprawić do własnego smaku i gustu. Kontrolować ilość cukru czy octu. Zawsze wiemy, co jest w środku. Nie wyjdzie nam też drożej niż w sklepie, pod warunkiem, że nie będziemy porównywać do popularnych produktów niezbyt dobrej jakości - przekonuje autorka poradników Małgorzata Świgoń. Zobacz więcej na temat: jedzenie Daniel Wydrych STYL ŻYCIA
Smaki lata na jesień i zimę. Jaka jest recepta na zdrowe przetwory? Chociaż przed nami jeszcze kilka tygodni ciepłej i ładnej pogody, warto rozpocząć przygotowania do powoli nadchodzącego, mniej przyjemnego okresu. Korzystając z okazji łatwego dostępu do świeżych oraz sezonowych owoców i warzyw wielu z nas może zacząć robić domowe przetwory, którymi delektować się będziemy zimą. Niemniej jednak, odpowiedni sposób ich przygotowania jest niezwykle ważny, ponieważ może uchronić nas przed groźnymi bakteriami. Czy nie prościej zatem jest kupić dżemy i powidła w sklepie? W Strefie Rodzica porozmawialiśmy o tym z dr inż. Barbarą Groele, technologiem żywności z Krajowej Unii Producentów Soków. Zobacz więcej na temat: zdrowie i dieta Joanna Neuhoff-Murawska radio dla rodziców radio dla dzieci
Polacy coraz bardziej doceniają polską żywność Warto kupować polskie produkty spożywcze, bo są zdrowe, a my jesteśmy wierni naszej 30-letniej tradycji i spełniamy wiele krajowych i zagranicznych certyfikatów jakości - powiedział Łukasz Mroczkowski prezes firmy GETMOR Chrzanowskie Przysmaki w programie "Ekspres Gospodarczy" w Programie 1 Polskiego Radia. Zobacz więcej na temat: firma żywność
Jesienne przetwory… z pomysłem Już sam fakt, że skończyło się lato, działa nie najlepiej na wielu z nas. Jest jednak sposób, by zachować trochę letniego ciepła i słońca na jesienne wieczory. Zobacz więcej na temat: zdrowie zdrowie i dieta STYL ŻYCIA smak witaminy Trójka Agnieszka Furtak-Bilnik Piotr Majewski
Zakupy w czasach koronawirusa. Jak robić je rozważnie? W obecnej sytuacji wyjątkowo uważnie należy przygotowywać listę zakupów. – Pamiętajmy, żeby wśród produktów były te pełnowartościowe. Dużo owoców, warzyw, kasz, produktów pełnoziarnistych – radzi Małgorzata Minta. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka dieta zdrowie
Mięso, warzywa, przyprawy. Przepis na zdrowe suszonki Podobno wysuszyć można wszystko. Ta wygodna metoda przechowywania żywności jest wyjątkowo zdrowa: pozwala zachować większość minerałów i składników odżywczych. Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Hoppe zdrowie jedzenie kuchnia polska kuchnia STYL ŻYCIA
Powstała Krajowa Grupa Spożywcza Zakończono tworzenie Krajowej Grupy Spożywczej, która zostanie dokapitalizowana przez Skarb Państwa; jej trzonem ma być Krajowa Spółka Cukrowa Polski Cukier - ogłosił w niedzielę minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski podczas Dożynek Prezydenckich w Spale. Zobacz więcej na temat: rolnictwo cukier inwestycje
Dlaczego słoiki z przetworami stawiamy do góry dnem? – Lato to czas idealny nie tylko na urlop, ale także na robienie przetworów. W jakim celu napełnione słoiki stawiamy nakrętką do dołu? – zastanawia się nasza słuchaczka. Tomasz Rożek śpieszy z wyjaśnieniem. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Tomasz Rożek Marcin Łukawski ciekawostki
Poseł PSL: rolnicy mają powód, żeby protestować Rolnicy zrzeszeni w AGROUnii protestowali w poniedziałek (28.01) w wielu miejscach w Polsce przeciwko polityce rolnej rządu. Domagali się obrony krajowego rynku i krajowej produkcji. Zapowiedzieli też nasilenie protestów, polegających na blokowaniu dróg lub utrudnianiu ruchu. Zobacz więcej na temat: rolnicy protest Jarosław Kaczyński lotos Polska Grupa Zbrojeniowa wybory Piotr Zgorzelski Polskie Stronnictwo Ludowe POLSKA Krzysztof Grzesiowski
Przetwory ekspresowo. Smaki lata na jesień i zimę Stragany powoli zapełniają się jesiennymi owocami i warzywami. Co z nich zrobić i jak je zachować na dłużej? Jak przygotować przetwory bez ulepszaczy, żeby były smaczne i przetrwały zimę? Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie dieta Marta Hoppe STYL ŻYCIA
Czas rozpocząć pomidorowe szaleństwo! Nim na dobre zacznie się zima, warto pomyśleć o przetworach, które pozwolą na dłużej zatrzymać smaki lata. Zobacz więcej na temat: jedzenie gotowanie Katarzyna Pruchnicka Trójka przepisy kulinarne
Owocowy chutney, czyli o nieoczywistych przetworach Wakacje to dobry czas na robienie przetworów owocowych. Dżemy i marmolady to klasyki gatunku, jednak chutney to już nieoczywisty przysmak, który warto poznać. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka gotowanie przepisy kulinarne
Truskawkowe przetwory czas zacząć Truskawki powoli się kończą, warto więc już teraz zaopatrzyć się na zimę w truskawkowe słoiczki. Włoski kucharz Marco Ghia zdradza słuchaczom Trójki przepis na pyszną marmoladę. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne gotowanie STYL ŻYCIA Trójka truskawki marmolada