Kambodża - tu rośnie najlepszy pieprz na świecie - W Kambodży, w rejonie Kampotu, rośnie niesamowity pieprz. Ma bardzo orzeźwiający aromat, wręcz cytrusowy. W Europie jest bardzo ceniony - opowiadała Ewa, Polka, która przyjechała do Kambodży, by zostać plantatorką pieprzu. Zobacz więcej na temat: Tomasz Gorazdowski Trójka Kambodża podróże ŚWIAT kuchnia
Oto z czego słynie tajska kuchnia - My, Tajowie, wiemy jak jeść, wy nie. Na przykład ostra zupa tom yum - my jemy ją jako przystawkę, wy jako danie główne z ryżem, bo jest dla was za ostra - mówi szefowa tajskiej kuchni. Zobacz więcej na temat: Trójka Tomasz Gorazdowski kierunek Azja STYL ŻYCIA Tajlandia kuchnia tajska jedzenie
Prawdziwy włoski smak. Przepis na lekką sałatkę Inspiracją do przepisu, który w tym odcinku audycji "A nuż, widelec" zdradza szefowa kuchni Flawia Borawska, była klasyczna włoska salatka z koprem włoskim i czerwonymi pomarańczami. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kuchnia wegetariańska gotowanie przepisy kulinarne STYL ŻYCIA
Pierwsze promienie wiosny na talerzu Czasami do zwyczajnej zupy wystarczy dodać kilka liści limonki lub trawę cytrynową, by uczynić nasze danie wyjątkowym. Dziś zdradzamy, jak w prosty sposób sprawić, by wiosna zawitała do naszego jadłospisu. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kuchnia wegetariańska gotowanie przepisy kulinarne STYL ŻYCIA
Glutaminian sodu jest bezpieczny? Substancja używana w przemyśle spożywczym w celu wydobycia i wzmocnienia smaku produktów uznawana jest przez wiele osób za konserwant szkodliwy dla zdrowia. W Unii Europejskiej nie został sklasyfikowany jako niezdrowy, amerykańska organizacja Food and Drug Administration również twierdzi, że jest bezpieczny. Jaka jest prawda o glutaminianie sodu? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie dieta zdrowe odżywianie jedzenie kuchnia japońska chemia
Zimowa herbata na 5 sposobów Kiedy pogoda nas nie rozpieszcza i szukamy skutecznych sposobów na rozgrzanie, często sięgamy po gorące napoje. Tradycyjna herbata nie musi być nudna i zawsze smakować tak samo. Wystarczy odpowiednio skomponować składniki, by podkręcić jej smak i uzyskać rozgrzewający efekt. Przedstawiamy kilka propozycji, jak to zrobić samodzielnie w domu. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie herbata napoje przepisy przepisy świąteczne miód imbir
Kurkuma dobra na wszystko To jedna z podstawowych przypraw w krajach Bliskiego Wschodu - wchodzi na przykład w skład curry. Ma silny, korzenny, gorzkawy smak, a zapach podobny do imbiru. Z naszych dań potrafi uczynić kulinarne cuda, a nasze dolegliwości wyleczyć tak, jak niejeden lek. Za co warto docenić kurkumę? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowe odżywianie zdrowie smak kuchnia indyjska kuchnia wirusy bakterie infekcje choroba
Światowy Tydzień Kuchni Włoskiej Ruszył Tydzień Kuchni Włoskiej organizowany przez Ambasadę Włoch, Włoski Instytut Kultury oraz Włoską Izbę Handlową. Wybrane włoskie restauracje zaproszone do udziału w wydarzeniu przygotowały specjalne menu degustacyjne w promocyjnych cenach. Inicjatywa ma na celu promowanie włoskiej sztuki kulinarnej, która zdobyła serca smakoszy na całym świecie. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta kuchnia włoska Włochy pizza jedzenie kulinaria kuchnia makaron zdrowe odżywianie
Nietypowe zastosowania sody Soda oczyszczona, czyli wodorowęglan sodu (oznaczony jako E500b) to popularny związek chemiczny używany głównie zamiast proszku do pieczenia, jako składnik musujących napojów w proszku i tabletek albo też jako środek spulchniający i spieniający. Z czasem odkryto znacznie więcej zastosowań sody. Niektóre z nich są zaskakujące! Zobacz więcej na temat: chemia dom kuchnia STYL ŻYCIA uroda zdrowie
Słodkie desery z aromatem przypraw i ziół Tymianek, majeranek, jałowiec, mięta… w "Dniu Kobiet" udowodnimy, że zioła potrafią odmienić smak każdego dania – również deserów. Zobacz więcej na temat: Czwórka desery gotowanie kuchnia
"P" jak przyprawy Dziś porozmawiamy o dwóch przyprawach, pieprzu i soli. Wydają się niezastąpione, jednak okazuje się, że nie są najzdrowsze. Zamiast nich można używać innych składników, które poprawiają smak i aromat potraw. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM Smak na tak
Sól dodaje smaku. I odbiera zdrowie Z najnowszych badań naukowych wynika, że sól spożywana w nadmiarze przyczynia się do otyłości, zwłaszcza u dzieci i młodzieży. Zobacz więcej na temat: jedzenie sól zdrowie zdrowie dziecka żywność
Ostra jazda, czyli... Dzień Pikantnych Potraw! W Dniu Pikantnych Potraw sprawdziliśmy, dlaczego właściwie papryka jest ostra i jak złagodzić uczucie palenia w ustach, gdy zjedliśmy coś mocno doprawionego. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kaja Zemła kuchnia kulinaria papryka Patryk Kuniszewicz pieprz przyprawić smak
16 stycznia - Dzień Pikantnych Potraw Ostre sosy, papryczki chili, pieprz biały, czarny, czerwony czy japoński chrzan wasabi nadają daniom gorącego charakteru. Zobacz więcej na temat: chrzan Czwórka gotowanie kuchnia kulinaria papryka pieprz przyprawić smak youtube zdrowie
„M” jak moździerz Co to jest moździerz? Do czego można go wykorzystać? Zobacz więcej na temat: kulinaria moździerz kuchenny
„Cz” jak czosnek O tym dlaczego warto jeść czosnek opowie nasza kulinarna ekspertka Olga Głębicka. Zobacz więcej na temat: naturalne metody leczenia smak czosnek
„P" jak pieprz O tym jak rośnie pieprz i ile jest jego rodzajów opowie nasza kulinarna ekspertka Olga Głębicka. Zobacz więcej na temat: kulinaria pieprz
Herbata z imbirem najlepszym sposobem na przeziębienie Imbir znany jest głównie jako przyprawa. Okazuje się jednak, że jego korzeń ma właściwości lecznicze: obniża poziom złego cholesterolu i ciśnienie krwi, działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Szczególnie jesienią warto to wykorzystać. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha zdrowie żywność