OSTRZEŻENIE Wykryto opiłki metalu. Popularny dodatek do zup zagrożeniem Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne. Chodzi o kostki rosołowe popularnej marki. Dzięki Systemowi Wczesnego Ostrzegania udało się ustalić, że mogą znajdować się w nich elementy metalowe. Obecnie trwa wycofywanie produktu ze sprzedaży - dowiadujemy się z komunikatu zamieszczonego na stronie GIS w czwartek 1 sierpnia. Zobacz więcej na temat: POLSKA rosół żywność jedzenie GIS Główny Inspektor Sanitarny zdrowie zagrożenie
Pluj-zupa, mąka z trawy i fałszywy królik, czyli co się jadło w czasie powstania warszawskiego Choć przed 1 sierpnia robiono zapasy żywności, nikt nie był przygotowany na to, że powstanie będzie trwać aż 63 dni. Zaspokojenie głodu było z czasem coraz większym wyzwaniem. W końcu zaczęto jeść to, czego w innych okolicznościach nikt nie wziąłby do ust. Zobacz więcej na temat: Powstanie Warszawskie historia Polski HISTORIA kulinaria jedzenie kuchnia II wojna światowa 1944 gotowanie zapasy okupacja niemiecka
"Ojczysty - dodaj do ulubionych". Chłodnik, chołodziec czy zimnik? W cyklu "Ojczysty - dodaj do ulubionych" zdradzamy tajemnice języka polskiego. Tym razem sprawdzamy, pod jakimi nazwami znany był chłodnik. Zobacz więcej na temat: Czwórka język polski język ojczysty Martyna Matwiejuk Ojczysty - dodaj do ulubionych chłodnik gotowanie
Żurek zaraz za ramenem. Polskie zupy wśród najlepszych na świecie Rosół, borowikowa, żurek i barszcz czerwony - te cztery polskie zupy znalazły się wśród 50 najlepszych na świecie w rankingu portalu kulinarnego TasteAtlas. Wśród nich najlepszy okazał się żurek, który zdobył drugą lokatę, ustępując jedynie słynnemu japońskiemu ramenowi. Zobacz więcej na temat: Grzegorz Jankowski Daniel Wydrych Klaudia Porębska żurek rosół kulinaria kuchnia polska
Jakie zupy lubimy najbardziej? Rozmowy kulinarne w Polskim Radiu Dzieciom Czy zastanawialiście się kiedyś nad historią pierwszej polskiej zupy? A jakie zupy Polacy zjadają najczęściej? Wolimy zupy gotowane na bazie mięsa czy wywary warzywne? A jaka zupa najlepiej smakuje w upalne dni? To właśnie o zupach rozmawiamy w audycji Popołudnik na antenie Polskiego Radia Dzieciom. Zobacz więcej na temat: gotowanie radio dla dzieci radio dla rodziców
Barszcz ukraiński na liście UNESCO. Jak przyrządzić go zgodnie z tradycją? Barszcz ukraiński stał się kolejną potrawą wpisaną na światową listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Ta zupa często gości także w polskich domach, choć, jak się okazuje, przyrządzamy ją nieco inaczej, niż robi się to na Ukrainie. Nasz reporter Michał Fedusio odwiedził jedną z warszawskich restauracji specjalizujących się w ukraińskiej kuchni, by sprawdzić, jak przyrządza się tradycyjny barszcz ukraiński. Zobacz więcej na temat: Trójka Witold Lazar Michał Fedusio kulinaria UNESCO przepisy kulinarne przepisy buraki tradycja Ukraina STYL ŻYCIA
Syci, chłodzi i smakuje latem. Przepis na gazpacho Zupy serwowane na zimno to najlepsze danie na upalne dni. Na Bałkanach jada się tarator, w Polsce - chłodnik, a Hiszpanie rozkoszują się pomidorowym gazpacho. Zobacz więcej na temat: Czwórka Hiszpania jedzenie kulinaria STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Wonton - jak przyrządzić azjatycki rosół w domu? Zupa wonton to jedna z najpopularniejszych zup w Azji. Każdy z nas bez problemu zrobi ją w domu. Trzeba pamiętać, że chiński bulion odrobinę różni się od polskiego. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie gotowanie Chiny Mateusz Kulik kuchnia chińska
Rozsiewać dobro. Historia niezwykłej zupy Warto nieść pomoc nie tylko od święta. W "Zagadkowej niedzieli" historia o tym, że można realizować swoją pasję i pomagać tym, którzy tego potrzebują. Katarzyna Stoparczyk zaprosiła nas na spotkanie z Katią Roman-Trzaską, założycielką szkoły gotowania dla dzieci. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Kasia Stoparczyk
Kolendra – sposób na urozmaicenie wielu dań Kolendra wzbogaca swoim aromatem smak licznych potraw. Świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs i sałatek. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kuchnia kulinaria STYL ŻYCIA Trójka przyprawy rosół
Wystrzałowe wyzwanie karnawałowe – Co Państwo powiedzą na ośmiornicę? Wbrew pozorom, nie ma z nią tak dużo roboty – mówi Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kuchnia kulinaria STYL ŻYCIA Trójka przyprawy rosół
Zupa pomidorowa w azjatyckiej wersji Zupa pomidorowa – klasyk, a jednocześnie doskonała baza do kulinarnych eksperymentów. Swoje nowem spojrzenie na "pomidorówkę" przedstawiła Jolanta Naklicka-Kleser z Pracowni Smaku. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kuchnia kulinaria STYL ŻYCIA Trójka pomidory
Zupa ogórkowa Potrawa charakterystyczna dla kuchni polskiej, zupa gotowana na wywarze mięsnym z dodatkiem startych na tarce ogórków kiszonych lub przecieru ogórkowego i ziemniaków wzbudza zdziwienie w wielu obcokrajowcach. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM gotowanie dzieci kulinaria
Monika Mrozowska i jej zupy jako lek na całe zło Monika Mrozowska w swojej książce "Zupy moc" przekonuje, że zupy łączą w sobie doskonały smak i wartości odżywcze. - Gdy przygotowywałam tę książkę, całą rodziną jedliśmy je właściwie trzy razy dziennie - mówiła w Czwórce. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA Kamila Dębczak kulinaria gotowanie monika mrozowska
Zupy z całego świata w Warszawie Jeszcze do niedzieli włącznie potrwa w Warszawie I Festiwal Zup Świata. Jest ich na prawie sto - od azerbejdżańskich i gruzińskich poprzez tajskie, arabskie i afrykańskie do rodzimych. Można je degustować, można także dowiedzieć się o historii i zaletach zup. Zobacz więcej na temat: Warszawa
Zimą trzeba jeść więcej? Dietetyk: to mit! Zimą jedzmy inaczej - nie chodzi o to, żeby o tej porze roku jeść bardziej kaloryczne potrawy. - To mit, że nasz organizm zimą potrzebuje więcej kalorii niż latem - mówi dietetyk kliniczny Katarzyna Kosałka. Zobacz więcej na temat: Monika Tarka-Kilen Robert Kilen jedzenie zdrowe odżywianie STYL ŻYCIA diety herbata
Krupnik z kaszą jaglaną. Nowa odsłona klasyki - Ten krupnik, nieco inny niż tradycyjny, to mój ukłon w stronę wegetarian - mówi Katarzyna Pruchnicka. W nagraniu audycji znajdziemy dokładny przepis na zupę. Zobacz więcej na temat: gotowanie Katarzyna Pruchnicka kuchnia kulinaria STYL ŻYCIA Trójka zdrowie i dieta
Co jeść jesienią, żeby się rozgrzać? - Zrezygnowałabym już nieco z zimnych warzyw, na rzecz tych, które są podgotowane. Idealne na tę porę roku są gęste, kremowe zupy - mówi w "Czterech porach roku" Alicja Kalińska, dietetyczka. Zobacz więcej na temat: dieta jesień Małgorzata Raducha warzywa zupa z dyni