Polskie Radio 24 Rewolucja w żywieniu. Czym zastąpimy białko z mięsa? Jakie są alternatywne źródła białka? Mówi się o owadach, o mięsie komórkowym - są już pierwsze produkty dla ludzi, przyszłością może być też białko mikrobiologiczne SCP. Każda inwestycja w alternatywy dla produktów mięsnych przyczynia się do redukcji emisji gazów cieplarnianych, a więc działa na korzyść całego społeczeństwa. Mówił o tym w Polskim Radiu 24 Radosław Bogusz z Instytutu Nauk o Żywności SGGW w Warszawie. Zobacz więcej na temat: klimat zmiany klimatyczne globalne ocieplenie mięso
Alternatywne źródła białka. Po które z nich warto sięgnąć? Węglowodany, białka i tłuszcze to trzy makroskładniki, które są nam niezbędne do życia. Jednak białko jest tym składnikiem, który najtrudniej dostarczyć. Jego wzorcem jest białko jaja kurzego, ale alternatywne źródła białka możemy z powodzeniem wprowadzać do naszej diety. Podpowiadamy jak i które najlepiej. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński dieta proteinowa dieta zdrowie Radosław Bogusz Jakub Woźniak mięso odżywianie
Polskie Radio 24 Szaszłyk z chrząszcza, sałatka z glonów? Polacy niechętni Szaszłyk z owadów, sałatka z glonów czy pasztet z ciecierzycy to potrawy, które są alternatywnymi źródłami białka. Europejczycy, wpisując je do swojego menu, często myślą o ratowaniu planety i walce ze zmianami klimatu. Na taką żywność bardziej otwarci są mieszkańcy Europy Zachodniej i Skandynawii, mniej - Europy Środkowej, w tym Polski. Zobacz więcej na temat: społeczeństwo żywność klimat ochrona środowiska mięso jedzenie dieta Europa Polskie Radio 24 POLSKA
Bezmięsny schabowy przyszłością naszej kuchni? Nadchodzi rewolucja alternatywnych białek W Europie gwałtownie rośnie sprzedaż produktów pochodzenia roślinnego. Związane jest to m.in. z rosnącą świadomością konsumentów na temat wpływu spożycia mięsa na ludzkie zdrowie i długość życia. Dlatego coraz większą karierę robią alternatywne źródła białka. Nie bez znaczenia jest też fakt, że zwiększenie ich produkcji ma również wpływ na gospodarkę i klimat. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA jedzenie zdrowe odżywianie wegetarianizm weganizm zdrowie i dieta ekologia rolnictwo hodowla zwierząt klimat mięso Trójka Szymon Majchrzak Krzysztof Łoniewski
W jaki sposób koronawirus "nokautuje" układ odpornościowy? Naukowcy wyjaśniają Jak ustalili naukowcy z Japonii i USA, SARS-CoV-2 potrafi "nokautować" ważny szlak molekularny powiązany z kompleksem immunologicznym o nazwie MHC klasy I, dzięki czemu wymyka się układowi odpornościowemu gospodarza. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT sars-cov-2 Ameryka koronawirus COVID-19 zdrowie badania NAUKA Japonia Stany Zjednoczone pandemia
"Ludzie nauki" - Program TEAM To jedno z najwiekszych wyzwań współczesnej medycyny - zwalczanie nowotworów na poziomie komórek, molekuł i białek. Tym własnie zajmuje sie polski uczony, profesor Przemysław Juszczyński, laureat V konkursu Na Rzecz Fundacji Nauki Polskiej TEAM Zobacz więcej na temat: medycyna zdrowie nowotwory onkologia Krzysztof Michalski NAUKA
"Ludzie nauki" - Program TEAM Gościem programu będzie wybitny polski uczony, profesor Przemysław Juszczyński z Instytutu Hematologii i Transfuzjologii w Warszawie. Zobacz więcej na temat: medycyna zdrowie
Pokarmy z korzyścią dla urody Piękne włosy i mocne paznokcie to zasługa częstych wizyt w salonach kosmetycznych. I trudno temu zaprzeczyć. Eksperci wykazali, że niektóre produkty spożywcze także mogą widocznie wpływać na naszą urodę. Jakie są wśród nich? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA moda i uroda uroda jedzenie zdrowe odżywianie ser owoce ryby
Czy mleko jest szkodliwe? Chociaż mleko wydaje się idealnym naturalnym pokarmem, wielu widzi w nim zagrożenie dla zdrowia, przed którym trzeba się bronić białym napojem z soi czy owsa. W sieci mnożą się kolejne teksty dotyczące rzekomo szkodliwego wpływu mleka na zdrowie. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie dieta zdrowe odżywianie mleko choroba
Zdrowie zamknięte w skorupkach Twierdzenie, że spożywanie więcej niż 3 jajek tygodniowo jest szkodliwe, zostało już dawno obalone. Dziś jaja uznawane są za jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Do tego można przygotowywać je na mnóstwo sposobów, dzięki czemu nigdy nam się nie znudzą. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie dieta zdrowe odżywianie jajko jajko na twardo jajko na miękko Jaja w kuchni cholesterol
Co wiemy o „cegiełkach” na talerzu? Czas podsumować naszą wiedzę o "cegiełkach" na talerzu. Zobacz więcej na temat: dr Witaminka zdrowe odżywianie zdrowie
Trzecia „cegiełka” - jajko Czy jajko rośnie na drzewie, a może na krzaku? Zobacz więcej na temat: dr Witaminka jajko zdrowe odżywianie zdrowie
Druga „cegiełka” - ryba Najzdrowszą "cegiełką" jest ryba - nie tylko pomaga dziecku urosnąć, ale też dba o jego serce. Ale jak przyrządzić rybę? Zobacz więcej na temat: dr Witaminka ryby zdrowe odżywianie zdrowie
Pierwsza „cegiełka” - mięso Pierwszą "cegiełką", potrzebną do budowy organizmu jest mięso. Zobacz więcej na temat: dr Witaminka zdrowe odżywianie zdrowie dziecka
"Cegiełka" na talerzu Dr Witaminka podejmuje się trudnego zadania, aby wytłumaczyć dzieciom, co to jest białko. Zobacz więcej na temat: dr Witaminka zdrowe odżywianie zdrowie
Wszystko o mleku Dzieci wiele dowiedziały się w tym tygodniu o mleku. Zobacz więcej na temat: dr Witaminka minerały mleko witaminy zdrowe odżywianie
Mięso - czy należy wyeliminować je z diety? Najnowszy raport Światowej Organizacji Zdrowia potwierdza, że czerwone mięso spożywane w nadmiarze może mieć negatywne skutki dla naszego zdrowia. Zobacz więcej na temat: Czwórka diety jajko jedzenie Piotr Firan wieprzowina wołowina zdrowe odżywianie żywność
Skąd się bierze głód Co to oznacza, kiedy burczy w brzuchu? Każdy wie, to głód! Ale czy potraficie odpowiedzieć na pytanie dlaczego się on pojawia? Zobacz więcej na temat: dr Witaminka jedzenie minerały węglowodany witaminy zdrowe odżywianie żywność