Mleko - pić czy nie pić? Oto jest pytanie Mleko to w wielu kulturach podstawa żywienia, szczególnie w przypadku dzieci. Krowie jest uważane za produkt, który dostarcza mnóstwo składników odżywczych - wapnia, witamin, enzymów i aminokwasów. Czy rzeczywiście jest dla nas zdrowe? Zobacz więcej na temat: zdrowie Czwórka mleko Marta Hoppe STYL ŻYCIA
Naukowcy: słone jedzenie potęguje uczucie głodu Badania nad rolą soli w diecie zostały przeprowadzone przy okazji dwóch symulacji podróży na Marsa. Jak się okazało "astronauci", którzy jedli więcej soli, zachowywali w organizmie więcej wody i byli mniej spragnieni, ale za to potrzebowali więcej energii. Zobacz więcej na temat: NAUKA zdrowie jedzenie sól
Jak nabieramy się na reklamy leków? Reklama potrafi uśpić zdrowy rozsądek i pod jej wpływem możemy uznać, że coś jest nam niezbędne. Jeśli dotyczy tzw. produktów prozdrowotnych, możemy mieć problem. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie suplementy diety witaminy reklama apteka
Jak oczyścić organizm i zmienić myślenie na wiosnę? - Dieta, ruch, oddech, sposób myślenia i emocje mają ogromny wpływ na nasze zdrowie, więc należy o nie dbać - mówi dietetyczka, Bożena Żak-Cyran. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Jankowska zdrowie jedzenie STYL ŻYCIA zdrowie i dieta
Cholesterol z jajek nie taki straszny, jak go malują Chociaż jedno kurze jajko zawiera dopuszczalną dzienną dawkę cholesterolu, to zdrowa osoba może bez obaw zjeść w ciągu doby trzy jajka, a okazjonalnie - nawet więcej. Zobacz więcej na temat: NAUKA zdrowie
Bezglutenowa Wielkanoc, czyli aquafaba zamiast jajek - W wegańskiej kuchni woda spod cieciorki, czyli aquafaba, jest absolutną gwiazdą. Zachowuje się podobnie do białka kurzego jajka. Ubija się na pianę i można z niej robić pyszne bezy - tłumaczy Weronika Madejska, autorka książki "Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem". Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta bezglutenowa Wielkanoc kuchnia kuchnia wegetariańska STYL ŻYCIA Aleksandra Jasińska Karina Terzoni książki
Jak często powinniśmy jeść mięso? Za kilka dni Wielkanoc, najbardziej, można powiedzieć, mięsne, polskie święta. Branżę zapewne to cieszy, ale choć nasze wyroby są naprawdę smaczne, to jednak jako konsumenci powinniśmy mimo wszystko zachować umiar - zarówno przed, jak i w czasie Świąt - radzą żywieniowcy. Zobacz więcej na temat: biała kiełbasa Wielkanoc wieprzowina wołowina Aleksandra Tycner
Fakty i mity o kaloriach Od 45 do 75 proc. – tyle pobranej energii organizm ''spala'' na trawienie, oddychanie, pracę serca i utrzymanie prawidłowej temperatury. Ile kalorii potrzebuje każdy z nas, by prawidłowo funkcjonować? Dla kogo będzie dobra dieta niskokaloryczna i jak ją zaplanować? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie zdrowe odżywianie nadwaga jedzenie
Co robimy, by zachować zdrowie? Jednym z najważniejszych kroków do zdrowego stylu życia jest przede wszystkim zdobywanie wiedzy. Dla wielu osób jej źródłem jest internet i to właśnie tam szukamy często informacji na temat tego, co jeść, jak ćwiczyć i w jaki sposób radzić sobie ze stresem. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie zdrowie i dieta internauta badania zdrowe odżywianie aktywność fizyczna stres
"Adios kilogramos", czyli 90 dni do zgrabnej figury [WIDEO] Wystarczy wprowadzić do swojego życia kilka zmian, a zyskamy zgrabną figurę i dobre samopoczucie. Przepis na sukces znajdziemy w poradniku "Adios kilogramos! Kompleksowy plan odchudzania na 90 dni", stworzonym przez ekspertów: psychodietetyka, Katarzynę Błażejewską-Stuhr, Adę Jakimowicz, trenera personalnego i psychologa, oraz Marcina Markiewicza, trenera personalnego, fizjoterapeutę. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA nadwaga ćwiczenia zdrowe odżywianie siłownia trening siłowy nastrój
Jedzenie jak Superman. "Nadwarzywa i nadowoce" Odmłodzą organizm, uchronią przed rakiem, cukrzycą, udarami czy chorobami serca. Czy superżywność ma naprawdę supermoce? Zobacz więcej na temat: Czwórka ekologia zdrowie Piotr Firan Justyna Tylczyńska
Jak jeść i chudnąć? Dieta, której nawet nie poczujesz Dieta-cud nie istnieje. Każdy, kto dzięki niejedzeniu próbował zrzucić zbędne kilogramy, z pewnością poznał już tę regułę. - Ważne, żeby zmienić sposób myślenia i być dla siebie dobrym - tłumaczyli Karo Karolina i Maciej Szaciłło, autorzy książki "Jem (to co) kocham i chudnę". Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie zdrowie i dieta Marta Hoppe STYL ŻYCIA diety
Babcia podpowiada - co i jak jeść, aby zdrowo żyć? Jak mawiał autor "Fizjologii smaku" - "powiedz mi, co jesz, a powiem ci, kim jesteś". Jedzenie ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, wygląd samopoczucie i energię. Zobacz więcej na temat: Czwórka Babcia radzi zdrowie i dieta zdrowie Justyna Tylczyńska STYL ŻYCIA kuchnia
"Vegenerata". Jak biegać, jeść i chudnąć? "Vegenerata, sposób na zdrowie. Biegaj, gotuj, chudnij" - to książka, którą napisał biegacz i bloger Przemysław Ignaszewski. Zapraszamy na spotkanie z autorem. Zobacz więcej na temat: Czwórka bieganie zdrowie hobby
Dieta rowerowa. Co jeść, aby dobrze się jeździło? Sezon rowerowy już oficjalnie otwarty, dlatego w Czwórce pojawi się Jagoda Podkowska, autorka książki "Bike & Cook. Kulinarny poradnik rowerzysty". Zobacz więcej na temat: Czwórka rower
Jak obniżyć cholesterol? Wystarczy kilka zmian w diecie Kilka zmian w jadłospisie i cholesterol będzie niższy. Mniej zaś cholesterolu we krwi to niższe ryzyko zawału czy udaru, lepsze samopoczucie oraz więcej pieniędzy – lekarz może odstawić lub zmniejszyć dawki leków. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie cholesterol tłuszcz serce nadwaga
Gotujesz makaron w garnku? Wypróbuj inną metodę! Makaron stanowi podstawę wielu kuchni na świecie, a smakosze podkreślają nie tylko jego walory smakowe, ale też łatwy i szybki sposób przygotowania. Okazuje się, że może być jeszcze prościej. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA makaron kuchnia polska kuchnia włoska jedzenie gotowanie
Sól spożywana w nadmiarze niebezpieczna dla zdrowia - Cały czas przybywa dowodów na to, że spożywana w nadmiarze sól jest najbardziej niebezpiecznym dla zdrowia pojedynczym czynnikiem żywieniowym - podkreślił prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia. Zobacz więcej na temat: NAUKA zdrowie żywność sól