Z górnej półki na każdy stół. Historia masła orzechowego Masło orzechowe przywędrowało do nas ze Stanów Zjednoczonych, gdzie cieszy się ogromną popularnością. To produkt "wielofunkcyjny". Można je dodać do naleśników, kanapek, a nawet jagnięciny, albo wyprodukować z niego… sztuczne diamenty. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria jedzenie Mateusz Kulik
"Faceci w kuchni". O mężczyznach i ich umiejętnościach kulinarnych Wolna Sobota, wyjątkowo, w prowadzeniu dwóch panów. Sięgniemy więc po hasło "facet w kuchni". Jeden prowadzący gotuje dość dobrze, umiejętności drugiego… pomińmy milczeniem. Zobacz więcej na temat: Daniel Wydrych Patryk Michalski kuchnia
Bolące plecy po pracy w kuchni? Pomogą ergonomiczne blaty Codzienna, długa praca w kuchni może odbić się na naszym zdrowiu. Aby uniknąć problemów z kręgosłupem, naukowcy z Poznania opracowali projekt okrągłego ergonomicznego blatu. Wynalazek doceniają inżynierowie świata. Czy będzie on meblem przyszłości? Zobacz więcej na temat: Czwórka Maciej Wójcik zdrowie
Kanapki z refleksjami. O przyjemności oglądania "The Bear"” Jedzenie jest światem, wokół którego można zbudować bardzo ciekawą opowieść o życiu. Większość bohaterów filmów o gotowaniu ma osobowość i potrafi zarazić widza "przyjemnością" życia. I taki też jest Carmen 'Carmy' Berzatto z serialu "The Bear" - opowiada krytyczka Kaja Klimek. Zobacz więcej na temat: Czwórka KULTURA FILM serial Kaja Klimek Kasia Dydo
Peanut butter and jelly sandwich. Jak zrobić amerykański przysmak? Peanut butter and jelly sandwich to po prostu kanapka z chleba z masłem orzechowym i dżemem. W programie sprawdzimy, o czym warto pamiętać, robiąc ją w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria
Elotes. Przyrządzamy kukurydzę po meksykańsku Elotes gotowane bądź grillowane słodkie kolby kukurydzy, które podaje się z odrobiną masła, oblepione warstwą majonezu, wiórków sera, płatków chili i soku z limonki. To tradycyjne meksykańskie danie jest niezwykle łatwe w przygotowaniu. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Mateusz Kulik Meksyk
"Dzikie ziemniaki". Zrób sobie w domu patatas bravas Polacy kochają ziemniaki, Hiszpanie również. My mamy "ziemniaki w mundurkach", w Hiszpanii ziemniaki są "dzikie" i "ostre". Jak przygotować patatas bravas? Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia hiszpańska kuchnia jedzenie STYL ŻYCIA Mateusz Kulik kulinaria
Sposób na resztki z lodówki - łącz, wymyślaj, kreuj Gotowanie zabiera nam dużo czasu, dlatego często z niego rezygnujemy i sięgamy po "gotowce". Beata i Igor Grątkowscy podpowiadają jak gotować w domu szybko, smacznie, bez resztek i marnowania. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński jedzenie lunch STYL ŻYCIA
Reuben sandwich. Jak przygotować taką kanapkę w domu? Reuben sandwich to pyszna kanapka, w której trzy rzeczy pozostają niezmienne: wołowina, kapusta kiszona oraz ser żółty. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Mateusz Kulik
Japadog - nietypowa wersja klasycznego hot doga Japadog to kanadyjsko-japońska wariacja na temat hot doga. W jaki sposób przygotować go samodzielnie we własnej kuchni? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria dieta zdrowie Mateusz Kulik
"Chrupiący pan" - jak przygotować pyszną kanapkę? Croque Monsieur, czyli chrupiący pan, to - w opinii wielu - najlepsza kanapka świata. Podpowiadamy, jak przygotować ją samodzielnie. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria hobby Marta Zinkiewicz Mateusz Kulik
Typowe angielskie śniadanie - jak poczuć się po królewsku Jajka sadzone, chrupiący boczek, a do tego pomidory, pieczarki i placki ziemniaczane - jak skomponować tradycyjne english breakfast? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria dieta zdrowie
Dania, które odchodzą w zapomnienie Drobne ptactwo, wielość gatunków ryb, podroby, zimne mięsa, różne typy rosołów i barszczy. W sentymentalną podróż do świata dań, które odchodzą w przeszłość, wybieraliśmy się w "Drodze przez mąkę" razem z restauratorem Zbigniewem Kmieciem. Zobacz więcej na temat: kulinaria Dwójka Łukasz Modelski
Jakie zupy lubimy najbardziej? Rozmowy kulinarne w Polskim Radiu Dzieciom Czy zastanawialiście się kiedyś nad historią pierwszej polskiej zupy? A jakie zupy Polacy zjadają najczęściej? Wolimy zupy gotowane na bazie mięsa czy wywary warzywne? A jaka zupa najlepiej smakuje w upalne dni? To właśnie o zupach rozmawiamy w audycji Popołudnik na antenie Polskiego Radia Dzieciom. Zobacz więcej na temat: radio dla dzieci radio dla rodziców zupy
Wakacje - czas zdrowego odżywiania Latem stragany i półki w sklepach pełne są świeżych warzyw i owoców. Warto wykorzystać ten moment i zadbać o nasze zdrowie i dobre samopoczucie włączając do diety odpowiednie produkty i potrawy. Posłuchajcie, jak to zrobić! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Paweł Bravo i jego kulinarne felietony o polityce i sztuce Pieśni miłosne na temat kapusty, sonety o jabłkach, zachwyty nad burakiem stanowią esencję książki "Czekolada i kapuśniak. Felietony do czytania przy zagniataniu masy na ciasto albo karmelizowaniu cebuli". Jej autor, Paweł Bravo, był gościem "Drogi przez mąkę". Zobacz więcej na temat: książki kulinaria jedzenie Dwójka felieton literatura
Nie tylko makarony. Smaki Włoch w polskiej kuchni - Włoskie dania przyrządzać można zarówno w sposób bardzo prosty, jak i niezwykle skomplikowany. To prawdziwe czarowanie smakiem w kuchni - mówiła Christina Catese, autorka książki "Italia. Amore mio". Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Mateusz Kulik
Jagoda w koronie. O kulinarnym klejnocie Polski Jagodzianki zna każdy, dla wielu to właśnie ich smak jest symbolem lata. Ta niepozorna bułeczka to nic innego jak drożdżowe ciasto, rozpływające się w ustach jagodowe nadzienie i słodka kruszonka. Zobacz więcej na temat: Czwórka jagody słodycze kuchnia polska kulinaria STYL ŻYCIA Mateusz Kulik