Marnowanie żywności - jak je powstrzymać? Co roku na świecie marnuje się 1,3 mld ton żywności nadającej się do spożycia. Powody są różne: nieodpowiedni wygląd, złe przechowywanie czy krótki termin przydatności do spożycia. Są sposoby, by temu zapobiec. Zobacz więcej na temat: Czwórka ekologia kuchnia żywność Marta Zinkiewicz STYL ŻYCIA
"Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna". Smakołyki w Muzeum Polin Co łączy placki ziemniaczane z latkesami, a gołąbki z holiszkami? Jaki związek ma czulent z adafiną? Skąd wzięły są białysy? Dlaczego nowojorczycy uważają ogórki kiszone i barszcz za dania żydowskie? Na te pytania odpowiada wystawa "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna", która została otwarta w Muzeum Polin. Zobacz więcej na temat: Żydzi Muzeum Historii Żydów Polskich Dwójka Łukasz Modelski
Polsko-ukraińskie dziedzictwo kulinarne Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie od lat publikuje w serii "Monumenta Poloniae Culinaria" najstarsze polskie przepisy kulinarne. Właśnie ukazał się najnowszy, ósmy już tom pt. "Zbiór dla kuchmistrza", który wypełniły pochodzące z XVI i XVII wieku przepisy, odnalezione w Bibliotece Narodowej Ukrainy w Kijowie. Zobacz więcej na temat: Trójka KULTURA Katarzyna Cygler Ukraina muzeum kuchnia polska historia Polski książki KSIĄŻKA
Pysznie i zdrowo w Polsce Ludowej Jakie było menu restauracji w Polsce Ludowej? Kogo było stać na jedzenie w najlepszych z nich? W jaki sposób władza wspierała jedzenie warzyw? Dlaczego Polacy nie chcieli jeść dorszy, kryli i kalmarów? Kiedy po raz pierwszy planowano produkować w Polsce coca-colę? Zobacz więcej na temat: PRL Łukasz Modelski Dwójka
Kanapki dla uchodźców z Ukrainy - kolorowe, chrupiące i zdrowe Coraz więcej z nas angażuje się w pomoc dla uciekających przed wojną Ukraińców. Wiele instytucji udostępnia swoje wnętrza potrzebującym i tym, którzy pomocy udzielają. Pałac w Wilanowie zaoferował przestrzeń, która zamieniła się ostatnio w manufakturę kanapek. Potrzebne są jednak produkty. Zobacz więcej na temat: Czwórka Ukraina pomoc uchodźcy wojna na Ukrainie Czwórka Ukraina Piotr Firan Marta Hoppe
Uchodźcy z Ukrainy. Słupskie restauracje niosą pomoc w postaci ciepłego posiłku Darmowy posiłek – takiego wsparcia w ramach pomocowego wyzwania podjęli się słupscy restauratorzy. – Pomysł na akcję jest prosto z serca. Nie myśli się nad tym długo, to po prostu istnieje w ludziach. Jeżeli jest potrzeba pomagania drugiemu człowiekowi, należy wyjść z pomocą – mówi pan Rafał Niewiarowski, restaurator ze Słupska. Zobacz więcej na temat: społeczeństwo wojna na Ukrainie pomoc Trójka Sebastian Ferens pizza Słupsk
Kuchnia żydowska na wystawie - muzeum POLIN szuka przewodników Trwa nabór do kolejnej edycji projektu "Rówieśnicy - Przewodnicy" w Muzeum POLIN. Celem programu jest wyszkolenie przewodników do wystaw prezentowanych w muzeum, którzy zainteresują nimi także swoich rówieśników. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Kamil Jasieński Żydzi kuchnie świata chałka Muzeum Historii Żydów Polskich
Jak za pomocą diety wydłużyć życie? Według norweskich naukowców niewielkie zmiany w diecie mogą wydłużyć życie nawet o dziesięć lat. Opracowali oni dietę opcjonalną, która ma w tym pomóc. Sprawdzamy, na czym polega. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie zdrowie Kamil Jasieński Martyna Ogonek pandemia dieta
Jak pandemia zmieniła nasze przyzwyczajenia żywieniowe? Nasze życie w pandemii trwa już dwa lata. W tym czasie wiele aspektów naszego życia uległo zmianie. Zmieniły się też nasze nawyki żywieniowe. Zobacz więcej na temat: Czwórka żywność dieta czas wolny edukacja chemia społeczne zaangażowanie
Wonton - jak przyrządzić azjatycki rosół w domu? Zupa wonton to jedna z najpopularniejszych zup w Azji. Każdy z nas bez problemu zrobi ją w domu. Trzeba pamiętać, że chiński bulion odrobinę różni się od polskiego. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Chiny zupy Mateusz Kulik kuchnia chińska
Jak za pomocą diety wspomóc układ odpornościowy w czasie pandemii? Jak dowodzą badania naukowców z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego, prawidłowo zbilansowana dieta może zmniejszyć ryzyko zachorowania na COVID-19 nawet o 80 procent. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie zdrowie Kamil Jasieński Martyna Ogonek pandemia dieta
Etykiety na opakowaniach - jak czytać je ze zrozumieniem? Etykiety na opakowaniach produktów spożywczych mają funkcję nie tylko marketingową, ale przede wszystkim informacyjną. - Umiejętność ich czytania pomoże nam dokonać właściwych wyborów żywieniowych - mówią w Czwórce dietetyczki Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska i Ewa Sypnik-Pogorzelska. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta zdrowie zakupy zapasy Marta Hoppe żywność
Batony zbożowe zanieczyszczone tlenkiem etylenu. GIS ostrzega Wycofano kilka partii batonów zbożowych firmy Bakalland. Powodem jest zastosowanie składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu, substancji szkodliwej dla zdrowia - poinformował Główny Inspektorat Sanitarny. Zobacz więcej na temat: POLSKA GIS żywność
Jak pandemia zmieniła nasze przyzwyczajenia żywieniowe? Pandemia trwa już dwa lata, więc przez ten czas nasze życie w wielu dziedzinach diametralnie się zmieniło. Sprawdzimy, jak wpłynęła na nasze nawyki żywieniowe. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie zdrowie
Opowieści o włoskich winach i winiarzach Włoskie regiony winiarskie, odmiany winorośli, najnowsze trendy w winiarstwie Półwyspu Apenińskiego i rekomendacje enoturystyczne były tematem kolejnej "Drogi przez mąkę". Naszymi gośćmi byli Tomasz Prange-Barczyński i Wojciech Bońkowski, autorzy książki "Włochy. Opowieści o regionach, winach i ludziach". Zobacz więcej na temat: Włochy alkohol Dwójka Łukasz Modelski
Posiłki w towarzystwie pozytywnie wpływają na nasze samopoczucie Powoli i najlepiej w towarzystwie. Właśnie w taki sposób należy spożywać posiłki. Najlepiej, aby było to towarzystwo drugiej osoby. Jak podkreślają naukowcy, jedzenie połączone z używaniem telefonu czy oglądaniem telewizji spowalnia metabolizm. Zobacz więcej na temat: Trójka społeczeństwo nawyki smartfon Monika Suszek Tomasz Miara
Social eating. Po co oglądamy ludzi, którzy jedzą? W sieci pojawił się nowy trend - social eating. Wszystko zaczęło się od Korei. Pierwsze mukbangi, czyli filmiki z przygotowania jedzenia i jego konsumpcji, powstały kilka lat temu. Teraz ta moda podbija świat. Zobacz więcej na temat: Czwórka social media media społecznościowe moda internet STYL ŻYCIA Piotr Firan
WaluśKraksaKryzys: ten klip to opowieść o człowieku w momencie zmiany "To, co między nami" to czwarty singiel promujący album "Atak" WalusiaKraksyKryzysa. To wyjątkowa opowieść o człowieku w momencie zmiany. Na ekran tekst Walusia przeniósł Tomek Stenzel. Zobacz więcej na temat: Czwórka teledysk kuchnia zima media społecznościowe Oliwia Krettek Małgorzata Jakubowska Szymon Jaworski