Novel food. Jedzenie dla przyszłości Ciastka z larw, cukier z bakterii i oleje z grzybów - w ten sposób Unia Europejska chce walczyć z głodem na świecie. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria ekologia NAUKA STYL ŻYCIA Beata Kwiatkowska
Novel food. Jedzenie dla przyszłości Ciastka z larw, cukier z bakterii i oleje z grzybów - w ten sposób Unia Europejska chce walczyć z głodem na świecie. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria ekologia
Już nie tylko miska z wodą. Gdyński lokal wprowadził… menu dla psów Miska z wodą dla psa w restauracjach od dawna jest już standardem. Jedna z pierogarni w Gdyni postanowiła pójść o krok dalej i wprowadziła do karty psie potrawy. – Nasi goście bardzo często odwiedzają nas z psami. Miło nam, że możemy je ugościć w ciekawszej formie – mówiła reporterce Polskiego Radia Gdańsk menadżerka lokalu Agnieszka Aleniewska. Zobacz więcej na temat: Trójka zwierzęta zwierzęta domowe PSY STYL ŻYCIA Łukasz Ciechański restauracja Gdynia
Noworleańska kanapka po' boy. "Prawdziwa fuzja smaków" Po' boy to skrót od "poor boy", co w języku angielskim oznacza "biedny chłopiec". - Rodzajów po' bojów jest wiele, wśród nich każdy znajdzie coś dla siebie - mówią w Czwórce Marcelina Walaszek, Hubert Olczak. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria hobby Mateusz Kulik
Moda na gotowanie. Czy to rewolucja w kulinarnym świecie? Czy programy kulinarne, których nie brakuje w telewizji zmieniły nasze podejście do kuchni? Czy młodzi ludzie znają smaki? Czy potrafią gotować? Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie
Reklamy związane z odchudzaniem? Pinterest blokuje Pinterest, jako pierwsza duża platforma, przyjęła restrykcyjną politykę reklamową w związku z produktami pomagającymi w utracie wagi - nie będzie publikowała reklam związanych z odchudzaniem. Zobacz więcej na temat: Czwórka Jan Olejniczak zdrowie bulimia anoreksja Martyna Ogonek
Takoyaki - smakowa podróż do Japonii Takoyaki przygotowuje się z ciasta i ośmiornicy z różnymi dodatkami, jak np. czerwony imbir marynowany. Sprawdzamy, jak zrobić to danie w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka Japonia kuchnia japońska
Problemy i zagrożenia wakacyjnej gastronomii Wakacje to okres wzmożonego ruchu w różnego rodzaju barach i restauracjach. Te jednak często pozostawiają wiele do życzenia - i nie chodzi tu o słynne "rachunki grozy", o których ostatnio jest bardzo głośno. Trójka sprawdziła, co jeszcze może budzić - jeśli nie grozę, to na pewno niepokój. Zobacz więcej na temat: społeczeństwo wakacje gastronomia turystyka oszustwo Michał Kirmuć Trójka
Rumunia. Czy Drakula jadał mamałygę? Jak nie wabić niedźwiedzi? Mici, sarmale, ciorba de burta. Mówią Wam coś te nazwy? To przysmaki kuchni rumuńskiej, czyli jedzenie na styku Bałkanów i dawnych Austro-Węgier. Czy mamałyga faktycznie jest paskudna? Zobacz więcej na temat: Czwórka Rumunia Martyna Matwiejuk
Kulinarne podróże. Z barszczem, warenikami i syrnikami przez Ukrainę "Nie ma barszczu, nie ma jedzenia", mówi jedno z ukraińskich przysłów. W Czwórce odwiedzamy więc tamtejsze legendarne restauracje i lokalne, klimatyczne knajpki, by skosztować tradycyjnych przysmaków. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA podróże Ukraina Martyna Matwiejuk Podróże z Czwórką
Płatki owsiane na cenzurowanym. Zdrowa owsianka zanieczyszczona? 12 rodzajów płatków owsianych różnych producentów trafiło pod laboratoryjne lupy badaczy z Fundacji Pro-Test. Wyniki są rozczarowujące. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Martyna Ogonek
Sitopia. Szacunek do jedzenia nadzieją ludzkości? Gościem ostatniej przed wakacjami "Drogi przez mąkę" była Carolyn Steel, brytyjska architektka, wykładowczyni, prezenterka BBC, autorka książki "SITOPIA. Jak jedzenie może ocalić świat". Zobacz więcej na temat: ekologia Łukasz Modelski Dwójka
Street food. Nocne markety ulicznego jedzenia Street food to moda na jedzenie na zewnątrz. Uliczne punkty gastronomiczne coraz częściej stają w centrum kulinarnych wydarzeń na całym świecie. Tak zwane markety jedzeniowe to miejsca coraz częściej pojawiające się na mapach wielkich miast i mniejszych miasteczek - na całym świecie. Kilka z nich można znaleźć również w Polsce. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gastronomia Adriana Marczewska
Winna Polska Ponad 330 winnic z całej Polski. Przekrojowe omówienie regionów winiarskich, odmian winorośli, najnowszych trendów w polskim winiarstwie. Tak w skrócie można opisać przewodnik turystyczny "Polskie wina 2021". Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski przewodnik Dwójka
Słoiki pełne smaku, czyli tajemnice kiszonek i zakwasu Kisić możemy prawie wszystko, ale… – Nie każde warzywo da się ukisić tak samo dobrze. Są takie, które warto kisić tak, jak ogórki wiosenne, czyli delikatnie. Je zjadamy po kilku dniach. Długoterminowo możemy kisić warzywa mocno dojrzale. Kisić można też owoce, ja przygotowuję tak cytryny – opowiada Mikołaj Bator. Jak zdradza, pastę z tych owoców wykorzystuje później, przygotowując dania kuchni marokańskiej. Zobacz więcej na temat: Adriana Marczewska Trójka dieta zdrowie STYL ŻYCIA kuchnia warzywa owoce
"Wszyscy wszystko zjedli" - gotowanie to tylko pretekst do tej opowieści "Wszyscy wszystko zjedli" to historia przyjaźni, tolerancji, dokument o udzielaniu i dawaniu pomocy. Madina, jego główna bohaterka jest królową kuchni. Zobacz więcej na temat: Czwórka FILM
Hobby i inwestycje. Co Biało-Czerwoni robią poza boiskiem? Codzienne treningi, regularne mecze i konferencje prasowe - tak wygląda rzeczywistość większości piłkarzy reprezentacji Polski. Nie samą piłką człowiek żyje! Co zawodnicy robią poza boiskiem? Zobacz więcej na temat: Radio kierowców samochody motoryzacja SPORT restauracja kulinaria moda kawa media MUZYKA pianino STYL ŻYCIA POLSKA wiadomości
Urzekające syczenie napojów gazowanych Otwieranie puszki czy butelki z napojem gazowanym kojarzy się z orzeźwieniem, letnią labą i wakacjami. A jak ten gaz trafia do naszych napojów? Zobacz więcej na temat: Czwórka Patryk Kuniszewicz zdrowie Maciej Wójcik