Jak restauratorzy radzą sobie w pandemii? Czas pandemii koronawirusa to dla restauratorów okres pełen wyzwań - wielu z nich, aby przetrwać, musiało przeformatować swoją dotychczasową działalność. W "Drodze przez mąkę" mówiliśmy m.in. o zmianach, które zaszły w tej branży. Zobacz więcej na temat: koronawirus Dwójka Łukasz Modelski gastronomia restauracja
Jak walczyć z nadwagą? Dr Michał Mularczyk wyjaśnił, co zrobić - Ważne, by nauczyć się odróżnić zachciankę od głodu. Folgowanie zachciankom doprowadza część osób nie tylko do nadwagi, ale również do nadciśnienia, cukrzycy i miażdżycy. Samodyscyplina jest tu niezwykle ważna - powiedział dr Michał Mularczyk, internista i kardiolog interwencyjny. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 dieta nadwaga otyłość
Śniadanie rodem z meksykańskiego rancho Huevos rancheros to danie, którego powinien spróbować każdy fan kuchni meksykańskiej. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie kuchnia meksykańska
Fleksitarianizm - pomóc sobie i planecie W kolejnej odsłonie "Drogi przez mąkę" rozmawialiśmy z Sylwią Majcher, autorką książki "Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie". Zobacz więcej na temat: książki ekologia Łukasz Modelski
La bistecca alla fiorentina. Prawdziwa sztuka mięsa Zazwyczaj kuchnia włoska kojarzy się z makaronami, pizzą, rybami i owocami morza. Tymczasem wśród tradycyjnych potraw serwowanych w Italii jest także solidny befsztyk. - La bistecca alla fiorentina to jeden z najtrudniejszych steków do przygotowania, bo robi się go z dwóch rodzajów mięsa - wyjaśnia szef kuchni Chris Jabłoński Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Polskie superfoods - cenione od wielu pokoleń Polacy ulegli modzie na tzw. superfoods czyli wyjątkowo zdrową żywność. Zamiast jednak kupować jagody z drugiego końca świata, warto dać szansę krajowym produktom. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria zdrowie
Echolokacja. Po dźwięku do celu Ludzie, kiedy chcą coś zlokalizować, korzystają ze wzroku. Niektóre zwierzęta wykorzystują swój dar echolokacji i dzięki niemu do celu docierają... po dźwięku. Zobacz więcej na temat: Czwórka zwierzęta zdrowie Małgorzata Jakubowska Szymon Jaworski
Ich misją pomoc. Caritas Polska przekazuje żywność najbardziej potrzebującym Do jadłodajni Caritas oraz w formie paczek dla najuboższych mieszkańców Polski trafiają artykuły żywnościowe, które organizacja otrzymała od Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych. Dystrybuowane produkty to m.in.: makaron, puszki mięsne, rybne, dania gotowe, warzywa konserwowe, mąka, herbata i cukier. Zobacz więcej na temat: Caritas Polska Caritas pomoc pomoc społeczna żywność społeczeństwo POLSKA
Żółta, zielona czy czerwona? Kolor papryki a jej wartości odżywcze Od czego zależy kolor papryki i która jest najbardziej wartościowa dla naszego organizmu? Sprawdzamy, która papryka czerwona, żółta, czy zielona ma najwięcej wartości odżywczych. Zobacz więcej na temat: Czwórka witaminy zdrowie Patryk Kuniszewicz papryka Oliwia Krettek
Strząska, prażnica, a może łosoś? Co ląduje na wielkanocnych stołach? Pod hasłem "tradycyjna kuchnia Polski" kryje się kuchnia wielu regionów. Z Darią Ładochą zerkamy na w tradycyjne, świąteczne jadłospisy Małopolski i Kaszub, ale także sprawdzamy czy wielkanocne jaja podawane są w nowoczesnych formach na polskich stołach. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia kuchnia polska Wielkanoc
Jadalna folia do pakowania jedzenia Rosyjsko-indyjska grupa naukowców opracowała folię produkowaną z glonów, która szybko rozkłada się w środowisku. Co ciekawe, można ją nawet zjeść. Zobacz więcej na temat:
Obwarzanek z królewskiego stołu, kwadra u chłopa. Co jedli w średniowieczu? - Dziś nie odważyłbym się zjeść dania przygotowywanego według średniowiecznej receptury i średniowiecznych składników - przyznaje profesor Wiktor Szymborski. - Musimy zwrócić uwagę, jak były przechowywane średniowieczne składniki żywieniowe, jak bardzo one były nadpsute - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka Jakub Jamrozek średniowiecze STYL ŻYCIA
Przyprawy - to w nich jest wielkanocny smak. Święta w wersji wege - Wiele dań, które wydają nam się bardzo tradycyjne, np. żurek, kiedyś na stole wielkanocnym nie pojawiały się wcale - mówi Marta Dymek, autorka bloga Jadłonomia, i proponuje świąteczną pieczeń zastąpić kalafiorem. Zobacz więcej na temat: Czwórka Wielkanoc dieta Kasia Dydo kuchnia wegetariańska
Kuchnia regionalna. Tropem smaków dookoła Polski Chrzanówka, prażnica, a może fizioły? W programie sprawdzimy, co w czasie świąt wielkanocnych jada się w różnych częściach Polski. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gastronomia Wielkanoc tradycja
Ach te świąteczne baby! W wielkanocnym wydanie audycji sięgnęliśmy do tekstów kultury, które opisywały świąteczne potrawy na polskich stołach na przestrzeni wieków. Zobacz więcej na temat: Wielkanoc Łukasz Modelski Dwójka
Czy niezdrowe przekąski znikną ze sklepów? Od 2 kwietnia producenci chipsów, batonów, ciastek będą musieli zmienić skład swoich produktów albo wycofać je ze sprzedaży. Zobacz więcej na temat: Czwórka przekąski zdrowie
Kuchnia Karaibów. "Tu mieści się cały świat" - Na Jamajce spotkały się kultury całego świata i bezpośrednio wypłynęły na tradycje kulinarne tego rejonu. Tutaj grill oznacza respect - opowiada Tomek Królikowski. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria STYL ŻYCIA karaiby Mateusz Kulik
Fleksitarianizm - pomiędzy dietą mięsną a wege Dla wielu osób obiad, którego składnikiem nie jest mięso, wydaje się niepełnowartościowy. Jak jednak udowadnia Sylwia Majcher w swojej książce "Mniej Mięsa” roślinne składniki zastępujące mięsne są równie pyszne oraz pożywne i proponuje podjęcie kulinarnego wyzwania: "zrób tyle, ile możesz. Ogranicz, jeśli nie chcesz porzucić. I przekonaj się, że zróżnicowanie diety przyniesie mnóstwo korzyści oraz satysfakcji". Zobacz więcej na temat: Czwórka ochrona przyrody Kasia Dydo Katarzyna Dydo ekologia