"Embarras de richesse". Złoty wiek sztućców - Dziś w sklepach znajdziemy podstawowy garnitur sztućców na 6, 12 albo czasem na 4 osoby, w którym brak raczej łopatek do szparagów. Jeżeli już trafią się jakieś dodatkowe sztućce, to będą to te do deserów, w postaci widelczyków. Ewentualnie jakieś pojedyncze sztućce półmiskowe - mówiła w Dwójce Marcelina Palińska, historyczka sztuki i kulturoznawczyni. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski HISTORIA KULTURA Wilanów
Crème pâtissière, czyli co każdy cukiernik wiedzieć powinien Crème pâtissière, popularnie nazywany kremem budyniowym to, obok sosu beszamelowego, ciasta francuskiego czy bulionu, jeden z przysmaków, na który przepis powinien znać każdy lubiący gotować. Jak go przyrządzić? Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka
Buza, czyli napój z kaszy jaglanej W tym wydaniu audycji rozmawiamy z wyjątkowym gościem. Nazywają ją "mistrzynią pierogów", ale to niewielka część wiedzy kulinarnej Joannz Jakubi, która opowiada słuchaczom Trójki o pewnym specjale z Podlasia. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka
Śniadaniowe ciastka. Czy na pewno są zdrowe? Ciastka śniadaniowe tak bardzo popularne, idealne do zabrania do pracy czy do szkoły. Jaki mają skład? Zobacz więcej na temat: Czwórka
Burger z roślin, kurczak z mąki. Branża spożywcza sięga po foodtechy Przybywa żywności wytwarzanej nie na polach rolników, ale w laboratoriach. Starania producentów zmierzaja do uzyskania pierwotnych smaków, do których przyzwyczajeni są konsumenci. Także w Polsce trwają prace nad tego typu żywnością. Zobacz więcej na temat: żywność Aleksandra Tycner
Witkacy jadał móżdżek i pączki. A czy zjadłby ramen po góralsku? Kiedyś kuchia podhalańska była biedna. Królowały w niej ziemniaki, kapusta i mięso. Urozmaicenia dodawały smaki lasu. A co jadał Witkacy? Co mógłby zjeść dziś? Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska Zakopane
Marta Sapała: marnowanie żywności to pochodna stylu życia - Na nasz styl życia składa się wiele komponentów. Dlatego nawet w różnych badaniach prowadzonych w wielu miejscach na świecie, które dotyczyły tego, co wpływa na poziom marnotrawstwa żywności nie ma jasno postawionej odpowiedzi, że ten jeden konkretny czynnik sprawia, że wyrzucamy więcej - mówiła w Dwójce autorka książki "Na marne". Zobacz więcej na temat: kuchnia Łukasz Modelski KULTURA
Mniej kalorii w zimnych posiłkach? To mit! Temperatura posiłków nie wpływa na ich kaloryczność. Znaczenie może mieć jedynie sposób ich przygotowania. Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik Weronika Puszkar dieta
We wspólnym jedzeniu roją się bakterie Maczanie nachosów we wspólnym sosie, próbowanie innych smaków lodów od znajomych, jedzenie tortu po zdmuchnięciu świeczek przez jubilata. Czy dzielenie się posiłkami jest bezpieczne? Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Weronika Puszkar zdrowie
Łosoś jest toksyczny, a jednak lepszy niż fastfood Łosoś hodowlany jest podobno jednym z najbardziej toksycznych pokarmów na świecie - do takiej tezy przekonuje norweski toksykolog. Polska dietetyczka, jest sceptyczna wobec tego założenia. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński ryby zdrowie
Dla ochłody... lody z mrożonych owoców! Koniec lata to ostatni moment, w którym pogoda tłumaczy łakomstwo. Trzeba się ochłodzić, a najlepszym na to sposobem są… lody! Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Katarzyna Pruchnicka desery
Kuchnia na ostro, czyli nożem w jedzenie W audycji "Droga przez mąkę" spotkaliśmy się z płatnerzem Piotrem Jędrasem, który opowiedział rozmaitych nożach i ich zastosowaniach. Zobacz więcej na temat: KULTURA Łukasz Modelski
Jemy więcej cukru i mięsa, mniej owoców i warzyw Jak wynika z analizy ekspertów ING Banku Śląskiego w 2018 r. średnie miesięczne bilansowe spożycie mięsa na jednego Polaka wyniosło ok. 6,38 kg, czyli 76,5 kg rocznie, co oznacza wzrost o 6 proc. w porównaniu do 2003 r. Konsumpcja cukru w tych latach zwiększyła się aż o 23 proc. i w 2018 r. wynosiła średnio w miesiącu ok. 3,88 kg, czyli 46,5 kg rocznie na jedną osobę. Zobacz więcej na temat: cukier żywność
Kulinarna podróż po Afryce z Mają Popielarską – Afryka kojarzy mi się przede wszystkim ze wspaniałymi owocami, które rosły koło domu. W ogródku rosły mango, awokado, ananasy – wspominała Maja Popielarska, która w naszym studiu opowiadała o swoich ulubionych smakach i podróżach. Zobacz więcej na temat: Trójka Tomasz Żąda STYL ŻYCIA kuchnia podróże Afryka
Ogień i warzywa – atrakcyjny duet! W tym wydaniu audycji mówimy o gotowaniu w plenerze i bynajmniej nie chodzi tu o mięso z grilla. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Katarzyna Pruchnicka warzywa grill
Piknik Krakowski, czyli śniadanie w zieleni – W Krakowie pogoda w tym roku jest tropikalna, więc zapraszamy wszystkich mieszkańców, ale też turystów, żeby wyjść, spędzić czas pośród zieleni – zachęca Michał Zalewski, rzecznik Krakowskiego Biura Festiwalowego, do udziału w Pikniku Krakowskim. Zobacz więcej na temat: Trójka Kraków Anna Gacek Paulina Kozion kuchnia
W poszukiwaniu doskonałej zupy rybnej - Prawie każdy lokal, wyrastający ponad średnią, ma zupę rybną. Spotkałem je również w smażalniach, wobec tego nie jest ona niepospolita - opowiadał w "Drodze przez mąkę" Gieno Mientkiewicz, kucharz i smakosz, który postanowił przemierzyć polskie wybrzeże i odwiedzić nadmorskie restauracje, aby sporządzić raport o stanie tego specjału w Polsce. Zobacz więcej na temat: ryby ryba Łukasz Modelski Gieno Mientkiewicz STYL ŻYCIA
Ukochane smaki Andrzeja Suprona – W kuchni powinno się ryzykować, smakować, kombinować, robić coś, co człowiekowi po prostu smakuje – mówi legendarny zapaśnik Andrzej Supron. Zobacz więcej na temat: Trójka Tomasz Żąda STYL ŻYCIA kuchnia