Gosia Ruszkowska i "Dzikie smaki" prosto z "krzunów" Jedna trzecia codziennej diety Gosi Ruszkowskiej, współautorki książki "Dzikie smaki", to chwasty. Koktajl z kwiatami forsycji, młodymi odrostami świerkowymi bywa jej śniadaniem. - Jednak to rośliny, to wielka moc natury, uważajmy na nią - przestrzega gość Czwórki. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta jedzenie Kuba Marcinowicz Kamila Dębczak żywność
Dlaczego warto pić koktajle? – To idealny sposób na upłynnienie cennych odżywczo składników – mówi Katarzyna Błażejewska-Stuhr, pasjonatka koktajli. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia jedzenie Katarzyna Pruchnicka dieta zdrowie
Wykwintne dania z chwastów. Skarby natury trafiają na stół Marynowane męskie kwiatostany sosny, syrop z płatków maku polnego, czy chwastne pesto wiosenne. Jak to zrobić, opowie Małgorzata Ruszkowska, współautorka książki "Dzikie smaki". Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta jedzenie natura
Beata Pawlikowska zaprasza na zdrowe śniadanie Dziś Europejski Dzień Śniadania organizowany przez Unię Europejską pod hasłem "Znajdź czas na śniadanie". Śniadanie powinno dostarczyć ok. 25 proc. potrzebnej naszemu organizmowi całodobowej energii. W "Podwójnym espresso" swoimi przepisami na pierwszy posiłek dnia podzieliła się Beata Pawlikowska. Zobacz więcej na temat: Monika Tarka-Kilen Robert Kilen śniadanie jedzenie zdrowe odżywianie kuchnie świata STYL ŻYCIA zdrowie i dieta
Cytron - możesz go zjeść lub dodać do perfum Cytron, macka ośmiornicy czy ręka Buddy to nazwy jednego owocu. Mimo że miąższu ma niewiele cały świat ceni jego właściwości. Zobacz więcej na temat: Czwórka Patryk Kuniszewicz Kaja Zemła owoce jedzenie NAUKA
Zmarnowana żywność. 9 mln ton rocznie W Polsce rocznie marnujemy około 9 mln ton żywności. To niewiele mniej niż całkowita masa odpadów komunalnych wygenerowanych w gospodarstwach domowych rocznie w naszym kraju. Zobacz więcej na temat: jedzenie żywność
Pizza, czyli rewolucja w kuchni pod strzechą - Myhrvold wywołał ferment, który przyniósł efekt będący dziś dla nas czymś oczywistym. To on wylansował używanie arkusza blachy w domowej kuchni jako podkładu do pieczenia pizzy. Przedtem był to kamień – mówił w Dwójce Grzegorz Łucki. Zobacz więcej na temat: kuchnia jedzenie pizza Łukasz Modelski kulinaria gastronomia kuchnia włoska KULTURA STYL ŻYCIA
Odkrywamy polskie skarby kulinarne - W końcu XVII wieku w polskiej kuchni królował smak słodko-kwaśny. Ten balans smakowy nadawano cukrem, octem winnym, sokiem z limonki, imbirem i szafranem - opowiadał w "Podwójnym espresso" Maciej Nowicki, szef kuchni Muzeum Jana III Sobieskiego w Wilanowie, ambasador akcji Polskie Skarby Kulinarne. Zobacz więcej na temat: Robert Kilen Monika Tarka-Kilen jedzenie kuchnia polska
Cukier - jak pozbyć się słodkiego uzależnienia? Nasze komórki nie wiedzą, że jedzenia jest pod dostatkiem. Działają tak od milionów lat: oszczędzają energię i robią zapasy. Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Hoppe jedzenie słodycze słodkości cukier zdrowie zdrowe odżywianie dieta
Pizza dla ambitnych. Niecodzienne sposoby na włoski placek Okazją do rozmowy o jednej z ulubionych potraw świata jest zapowiedź kolejnego tomu legendarnej serii "Modernist cuisine" Nathana Myhrvolda. Będzie on poświęcony pizzy właśnie. Zobacz więcej na temat: kuchnia jedzenie pizza
Szczury podgryzają kanalizację. Wodociągi biją na alarm Kampanię edukacyjną, mającą nagłośnić problem szczurów mieszkujących w kanalizacji, rozpoczynają Sosnowieckie Wodociągi i tamtejszy urząd miasta. Chodzi o uczulenie mieszkańców, by nie wyrzucali resztek pokarmów do zlewów czy toalet, przez co dokarmiają te zwierzęta Zobacz więcej na temat: jedzenie gryzonie
Jak najlepiej odbudować organizm po zimie? Za oknem słońce, na termometrach wiosenne temperatury. Przyroda budzi się do życia. Ludzie podobnie. W jaki sposób wybudzić swój organizm z zimowego snu? Najlepiej odpowiednią zmianą diety. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka STYL ŻYCIA kuchnia jedzenie gotowanie warzywa
Mickey Rotten: moja kuchnia jest jak pocztówka z podróży - Gotuję odkąd skończyłem osiem lat. Ta praca jest moją pasją i wiele z tego, co teraz umiem nauczyłem się sam. Dużo czytam i uczę się od innych - opowiadał Mickey Rotten, kucharz, autor kanału vegeTABLE. Zobacz więcej na temat: jedzenie Czwórka Kamil Jasieński kuchnie świata kuchnia wegetariańska kuchnia gotowanie
Żywność naturalna - z czym to sie je? Na unijnym rynku żywnościowym przybywa produktów opatrzonych etykietą z określeniem "naturalne". Wśród producentów takich artykułów jest też coraz więcej polskich firm. Zobacz więcej na temat: żywność bz wbk jedzenie Dariusz Kwiatkowski
Pokrzywa, czyli niedoceniana królowa wiosennej kuchni Nadeszła długo oczekiwana wiosna, dzięki czemu na naszych talerzach w końcu pojawiają się nowalijki. Jednakże, wraz z nadejściem tej pory roku, powinniśmy zwrócić uwagę nie tylko na świeże warzywa i owoce. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie Katarzyna Pruchnicka dieta zdrowie
Podziel się posiłkiem - nie wyrzucaj Nawet 4 mln Polaków codziennie wyrzuca jedzenie do śmieci. W sumie rocznie na polskie śmietniki trafia ponad 9 mln ton żywności. Jak tego uniknąć? Eskperci doradzają coraz bardziej popularny foodsharing. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan jedzenie żywność
Poświąteczną żywność możemy oddać do "jadłodzielni" To specjalne lodówki ustawione w miejscach publicznych, kóre pomagają w walce z marnowaniem jedzenia. Zobacz więcej na temat: żywność jedzenie ekonomia
Kto bogatemu zabroni? „Marnujemy jedzenie, bo nas stać” Wyrzucanie jedzenia zaczyna być nietaktowne, a umiejętność twórczego wykorzystywania resztek - doceniana i pożądana. Sylwia Majcher, autorka książki „Gotuję, nie marnuję” mówiła o tym w Polskim Radiu 24. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 bezdomność jedzenie społeczeństwo gotowanie żywność