Michel Troisgros: w kuchni dziś rządzi prostota i popularność - Kawior, trufle, foie gras to świetne rzeczy, ale jednak współczesna kuchnia francuska już taka nie jest - opowiadał w Dwójce kucharz uznany według magazynu "Le Chef" za najlepszego szefa na świecie. Zobacz więcej na temat: kuchnia francuska Łukasz Modelski KULTURA
Rocznie na śmietnik trafia 1,6 mld ton żywności Marnowanie żywności ma fatalny wpływ na klimat. W skali świata emisja CO2 związana z wyprodukowaniem żywności, trafiającej później na śmietnik, wynosi około 3 miliardów 490 milionów ton. Zobacz więcej na temat: żywność rolnictwo wieś
Laura Osęka o zdrowiu, które zmieści się w misce - Odpowiednio dobrane naczynie staje się uniwersalne i pasuje do wszystkich dań. Wykorzystałam to w mojej książce. Wszystkie potrawy podaję w tej samej misce pokazując, że to jedzenie jest na pierwszym miejscu – mówiła Laura Osęka. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński śniadanie
"Bardzo dobry rok dla trufli" 85 tysięcy euro zapłacił za białą truflę o wadze 880 gramów młody biznesmem z Hongkongu na aukcji w Piemoncie na północy Włoch. Licytację przeprowadzono przy pomocy łącz satelitarnych. Zobacz więcej na temat: grzyby Włochy euro
"Szafran, mięta i kardamon". Nadaj potrawom nowy smak Jej pierwsza książka "Hummus, za’atar i granaty" została bardzo dobrze przyjęta przez miłośników dobrej kuchni. "Szafran, mięta i kardamon" to zbiór ponad 100 przepisów, które pozwolą na nowo odkryć zioła i przyprawy - od rodzimej natki pietruszki, przez tymianek i anyż, po sumak. Zobacz więcej na temat: KSIĄŻKA kuchnia gotowanie przyprawy Kamil Jasieński KULTURA Czwórka
Ogniska odry w Polsce. Czy zdrowie publiczne jest zagrożone? Od początku roku odnotowano 144 przypadki odry. Tak wynika z danych Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PIH. Rok temu było ich o połowę mniej. Powrót odry łączony jest z aktywnością ruchów antyszczepionkowych. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan szczepionka Odra choroby zakaźne
Flynn McGarry: gotowanie to jedna z dziedzin sztuki - Jest ono tym bardziej interesujące, gdyż jako sztuka wymaga ciągłego odtwarzania. Szefowie kuchni podchodzą do gotowania bardzo osobiście, a to sprawia, że stają się artystami - mówił w Dwójce jeden z najmłodszych i najbardziej docenianych kucharzy na świecie. Zobacz więcej na temat: kuchnia Monika Zając gotowanie KULTURA kulinaria
Jak nie marnować jedzenia? W audycji "Cztery pory roku" porozmawiamy problemie marnowania żywności. Zobacz więcej na temat:
Dlaczego zajadamy stres? – Nie ma w tym nic złego, że traktujemy jedzenie jako pocieszenie, jeśli zdarza się to od czasu do czasu. Jeśli dzieje się to stale, nie zauważymy emocji, które chcą nam coś przekazać – mówi Grażyna Dobroń. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Grażyna Dobroń
"Uczta Króla" w kuchni Barona Aleksander Baron skomponował "Ucztę Króla" na podstwie powieści Szczepana Twardocha. Nie zabrakło jesiotrów, flaków z klopsikami czy duszonej kapusty z rydzami. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska Warszawa Szczepan Twardoch
Warszawski streetfood i "Uczta Króla" Kulinarne targi i markety pod gołym niebem wpisały się już w tradycję wielu europejskich miast. Znana warszawska lokacja, Nocny Market, inspirowana jest tego typu miejscami funkcjonującymi w Azji. Zobacz więcej na temat: Czwórka
Czy produkty w Polsce są niższej jakości? Towary spożywcze sprzedawane pod tą samą marką w zależności od kraju mogą mieć inny skład. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan UOKiK STYL ŻYCIA Unia Europejska
Marnowanie żywności ma zgubny wpływ na klimat Wyrzucanie jedzenia przyczynia się do globalnej emisji gazów cieplarnianych rzędu 3,49 miliardów ton CO2eq. W Polsce jest ona szacowana na 16,5 miliona ton CO2eq, co stanowi ponad połowę emisji produkowanych przez rolnictwo w naszym kraju. Zobacz więcej na temat: środowisko żywność gus
Polskie rolnictwo nadrabia dystans Wspólna Polityka Rolna, choć budzi czasem kontrowersje – to pozytywnie wpływa na konkurencyjność polskiego rolnictwa i naszej żywności. Eksperci rynku rolnego w Polsce są przeważnie zgodni, że sukcesów tej polityki jest zdecydowanie więcej niż porażek. Zobacz więcej na temat: Sylwia Zadrożna Elżbieta Szczerbak żywność Aleksandra Tycner Unia Europejska rolnictwo
Mięsożerni. Polacy nie stronią od mięsa mimo ostrzeżeń Pomimo zaleceń lekarskich i Światowej Organizacji Zdrowia dotyczących ograniczenia spożycia mięsa, Polacy spożywają go coraz więcej, choć zmieniają się preferencje, jeśli chodzi o rodzaje kupowanego mięsa. Zobacz więcej na temat: ceny żywność wieprzowina Aleksandra Tycner
Jedzenie, kino, opera, pleśń, gnicie. Smacznego W "River of Fundament" Matthew Barneya egipska mitologia przeplata się ze współczesną kulturą Stanów Zjednoczonych. A jedzenie wykorzystane na początku zdjęć do filmu towarzyszy akorom przez 4 lata tworzenia obrazu. Gnije, pleśnieje, rozkłada się. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska FILM KULTURA
Śniadanie na kolację Dziś na przekór porze dnia zapraszam was na śniadanie! Zobacz więcej na temat: dzieci Agnieszka Kunikowska śniadanie