Paprykowa pasta prosto z Gruzji Czym jest adżika? – To genialna, ostra pasta, na bazie papryki, z różnymi endemicznymi ziołami, czyli takimi, które występują tylko w Gruzji – opowiada Marcin Meller, który uwielbia gruzińską kuchnię. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Marcin Meller Katarzyna Pruchnicka
Chłodnik – idealny posiłek na ciepłe dni Gdy na zewnątrz bardzo ciepło, ciężko przekonać się do gorącej zupy. Chłodnik to idealne rozwiązanie na wiosenne i letnie dni. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie
Zioła? Tylko z doniczki - Zioła najlepiej mieć na parapecie - twierdzi Maja Sobczak blogerka kulinarna, współautorka ksiazki "Zioła na talerzu". Zobacz więcej na temat: Robert Kilen Monika Tarka-Kilen
Smakowita Ukraina i kraje Kaukazu Gościem audycji była Olia Hercules, autorka książek poświęconych ukraińskiej i kaukaskiej kuchni. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski jedzenie Ukraina Kaukaz
Idealny przysmak do kawy Lawendowa Panna Cotta doskonale komponuje się z aromatyczną kawą, a przepis na ten deser wcale nie jest skomplikowany! Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Katarzyna Pruchnicka
Jak przyrządzać szparagi? Mówi się, że maj to najpiękniejszy miesiąc w ciągu roku. Coś w tym jest, bowiem oprócz wspaniałej pogody oznacza atrakcje dla naszego podniebienia. Jedną z nich są szparagi, które jeszcze nie wszyscy zdążyli poznać. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Katarzyna Pruchnicka
W tyglu smaku i kultur. Marcin Meller o kuchni Gruzji Olia Hercules to ukraińska pisarka, autorka książek kulinarnych "Mamuszki" i "Kaukasis", w których łączy smaki, kultury i podróże. Przepisy, które w nich zebrała to hołd dla kuchni Kaukazu i Ukrainy. Opowiadał o nich Marcin Meller. Zobacz więcej na temat: Czwórka Gruzja jedzenie Marcin Meller Beata Kwiatkowska Kaukaz KULTURA
Spotkanie z księciem kuchni peruwiańskiej Od kilku lat w kulinarnych kręgach mówi się, że kuchnia z Peru jest w natarciu i przyszłość należy do niej. O to, czym mogą się pochwalić kucharze z tego kraju opowiadał Mitsuharu Tsumura, jednego z najlepszych peruwiańskich szefów kuchni. Zobacz więcej na temat: Peru Łukasz Modelski KULTURA
Przez żołądek do umysłów i serc. O projekcie Gość-Inność "Uchodźca", "imigrant", a nawet "Ukrainiec" - określenia, które choć nie są krzywdzące, użyte jako obelga mogą być obraźliwe. Dlaczego tworzymy narodowe podziały i jak przełamać stereotypy? Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Hoppe uchodźcy imigracja imigranci w Europie kuchnie świata gotowanie warsztaty
"Hamburger nie może zejść z kulinarnej sceny" - Powodem, dla którego warto czasem zjeść bułkę z mięsem jest urozmaicenie jadłospisu. To może być dobre i zdrowe jedzenie jeśli tylko użyjemy do jego przygotowania zdrowych produktów – mówił w Dwójce Paweł Łukasik. Zobacz więcej na temat: jedzenie gastronomia Łukasz Modelski KULTURA STYL ŻYCIA
Dlaczego warto pić koktajle? – To idealny sposób na upłynnienie cennych odżywczo składników – mówi Katarzyna Błażejewska-Stuhr, pasjonatka koktajli. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie Katarzyna Pruchnicka dieta zdrowie
Jak smakują czarne pierogi? Czarne, delikatne pierogi z farszem z sandacza to pozycja z menu ukraińskiej restauracji Kanapa. Szef kuchni tego lokalu zdradził przepis na to nietypowe danie. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Katarzyna Pruchnicka
Pizza, czyli rewolucja w kuchni pod strzechą - Myhrvold wywołał ferment, który przyniósł efekt będący dziś dla nas czymś oczywistym. To on wylansował używanie arkusza blachy w domowej kuchni jako podkładu do pieczenia pizzy. Przedtem był to kamień – mówił w Dwójce Grzegorz Łucki. Zobacz więcej na temat: jedzenie pizza Łukasz Modelski kulinaria gastronomia kuchnia włoska KULTURA STYL ŻYCIA
Pizza dla ambitnych. Niecodzienne sposoby na włoski placek Okazją do rozmowy o jednej z ulubionych potraw świata jest zapowiedź kolejnego tomu legendarnej serii "Modernist cuisine" Nathana Myhrvolda. Będzie on poświęcony pizzy właśnie. Zobacz więcej na temat: jedzenie pizza
Jak najlepiej odbudować organizm po zimie? Za oknem słońce, na termometrach wiosenne temperatury. Przyroda budzi się do życia. Ludzie podobnie. W jaki sposób wybudzić swój organizm z zimowego snu? Najlepiej odpowiednią zmianą diety. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka STYL ŻYCIA jedzenie gotowanie warzywa
Mickey Rotten: moja kuchnia jest jak pocztówka z podróży - Gotuję odkąd skończyłem osiem lat. Ta praca jest moją pasją i wiele z tego, co teraz umiem nauczyłem się sam. Dużo czytam i uczę się od innych - opowiadał Mickey Rotten, kucharz, autor kanału vegeTABLE. Zobacz więcej na temat: jedzenie Czwórka Kamil Jasieński kuchnie świata kuchnia wegetariańska gotowanie
Kuchnia wietnamska. "Sajgonki wymyślono w Warszawie" - Nazwę "sajgonki" pod koniec lat 80. zaproponował nasz kolega Wietnamczyk, studiujący w Polsce, który bardzo dobrze mówił po polsku. Zapisał ją na kartce i się upowszechniła w kolejnych restauracjach - opowiadał w Dwójce Ngo Van Tuong, popularyzator kuchni wietnamskiej. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Wietnam KULTURA
Tego dnia czekolada nie tuczy! 12 kwietnia będziemy obchodzić Dzień Czekolady. Tego dnia każdy powinien sięgnąć po coś słodkiego. Agata Wojda namawia na łakocie owocowo-czekoladowe. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA przepisy kulinarne przepisy gotowanie