Polskie Radio
Section05
kuchnia

Ryba po grecku, ziele angielskie. Tajemnice nazw potraw

Barszcz ukraiński, ryba po grecku, karp po żydowsku, pierogi ruskie – skąd wzięły się te nazwy? Jak się okazuje, nie w każdym przypadku nawiązują one do miejsc ich faktycznego pochodzenia. Tajemnice skrywające nazwy popularnych dań i przypraw odsłoniła przed nami dr Ewelina Kwapień, językoznawczyni z Uniwersytetu Warszawskiego.
Zobacz więcej na temat:  Trójka Witold Lazar Michał Fedusio kulinaria przepisy kulinarne przepisy tradycja Ukraina STYL ŻYCIA przyprawy ryba po grecku ryba pierogi ruskie pierogi kuchnia

Warsztaty kulinarne w Pałacu w Wilanowie. "To nieprawda, że kuchnia staropolska jest niezdrowa"

- Kuchnia staropolska była w dużej mierze roślinna, rybna, stosowano wiele ziół, te przepisy były zbilansowane - powiedziała w Polskim Radiu 24 Paulina Szulist-Płuciniczak, zastępca kierownika działu rekonstrukcji historycznej i sprzedaży w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 Anna Popek HISTORIA KULTURA Wilanów Jan III Sobieski kuchnia

Dieta anglosaskich królów była głównie wegetariańska, chyba że wpadali na grilla do chłopów

Historycy od dawna zakładali, że wczesnośredniowieczni królowie i ich drużyny spożywali więcej mięsa niż reszta społeczeństwa. Nowe badania brytyjskich naukowców podważają to założenie i rzucają nowe światło na stosunki między władcą i poddanymi.  
Zobacz więcej na temat:  HISTORIA Anglia Wielka Brytania średniowiecze dieta kuchnia archeologia odkrycia i ciekawostki NAUKA