Pomaganie przez triathlon. "Po każdym etapie człowiek czuje się zwycięzcą" Castle Triathlon w Malborku to mega wyzwanie - dystans to niemal 4 km pływania, 180 km roweru i na koniec maraton do przebiegnięcia. Wystartowała w nim dietetyk Edyta Litwiniuk - wszystko po to, by pomóc małemu Bartkowi. Zobacz więcej na temat: Czwórka bieganie triathlon Karina Terzoni
Pomidor niejedno ma imię "Gargamele", "Malinowe", "San Marzano", "Paprykowe", "Daktylowe", "Bawole serca", "Cherry" - to tylko kilka z nich. O właściwościach prozdrowotnych pomidorów opowiada Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska z Dietosfery. Zobacz więcej na temat: Czwórka pomidory dieta przepisy kulinarne Kuba Marcinowicz
Jambalaya - smakuje najlepiej przy nowoorleańskim jazzie Jambalaya to potrawa prosto z amerykańskiej Luizjany. Przypomina trochę gulasz lub gęstą zupę, a żeby ją przygotować potrzeba kilku odmian mięsa lub owoców morza, warzyw, przypraw, bulionu i długo gotowanej zasmażki. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Mateusz Kulik kuchnia gotowanie kulinaria
Dlaczego można obniżyć temperaturę tylko do –273 stopni Celsjusza? – Dlaczego możemy podnieść temperaturę do nieskończoności, a obniżyć tylko do –273 stopni Celsjusza? – dopytuje Pani Dorota. – Wydaje nam się, że ciepło i zimno są dwiema różnymi cechami, które możemy nadawać ciałom, wykonując różne czynności. Tymczasem, nie do końca tak jest – zaznacza na wstępie dr Tomasz Rożek. Zobacz więcej na temat: NAUKA kosmos Tomasz Rożek Trójka
Francuski to język miłości? Nie, to język raperów! Kiedyś język francuski był jednoznacznie nazywany językiem miłości. Dziś, młodsze pokolenia łączą go z muzyką, szczególnie z rapem. Czy łatwo się nauczyć francuskiego od raperów? Zobacz więcej na temat: Czwórka języki obce Anna Hardej Francja
Wegański nie oznacza, że zdrowy. Też może być tłusty i pełen stabilizatorów Eksperci alarmują, by zwracać uwagę na to, czym zastępujemy mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego. W tym wypadku, kluczem do zdrowego żywienia jest czytanie etykiet na produktach. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Weronika Puszkar dieta zdrowie kuchnia wegetariańska
Największa baza książek kucharskich w sieci. Sprawdź, co jedli Rzymianie 130 tysięcy artykułów, w tym 5 tysięcy przepisów kulinarnych z całego świata można odnaleźć w nowo powstałej bazie "The Sifter" - to prawdziwa Wikipedia kuchni i jedzenia. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Martyna Ogonek kuchnia kulinaria
Kiedy ogłaszana jest pandemia? W latach 2014-2016 miała miejsce epidemia wirusa Ebola. Dotarł on wówczas nawet do USA i Europy. Dlaczego nie ogłoszono wtedy pandemii? Zobacz więcej na temat: NAUKA kosmos Tomasz Rożek Trójka wirusy
Polska jabłkami stoi? "Właśnie trwa sezon zbiorów" Mówi się nawet o Polsce, że jest jednym z największych sadów Europy. A jesień niezmiennie kojarzy się z rumianymi jabłkami. W Polsce produkuje się aż 3 mln ton jabłek rocznie - to ilość, którą można byłoby wypełnić ponad 200 tys. tirów. Zobacz więcej na temat: Czwórka owoce ogród Piotr Firan Anna Depczyńska
Przepis na kuloodporną kawę. Zafunduj sobie "potężnego kopa" Kawa kuloodporna to kawa z dodatkiem… olejów i masła. To podobno najskuteczniejszy sposób na szybkie i trwałe rozbudzenie. Czy to prawda? Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta zdrowie kawa Agata Nowotnik Weronika Puszkar
Czy mamy już technologię, by terraformować inne globy? Mówimy o terraformacji Marsa, o przekształceniu go w Ziemię. A czy my tutaj na Ziemi przekształciliśmy choć jedno miejsce? Zobacz więcej na temat: NAUKA kosmos Tomasz Rożek Trójka jedzenie
Prawa autorskie. Czy zdjęcie wrzucone do sieci wciąż jest moje? Prawa autorskie w internecie od lat sprawiają nam problemy. Błędnie interpretujemy prawa użycia, udostępniania czy rozpowszechniania. Sami nie wiemy, czy nasze zdjęcie w serwisie społecznościowym wciąż jest nasze. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kuba Marcinowicz zdjęcia Agata Nowotnik prawo
Dlaczego lubimy chrupiące jedzenie? Czy wiadomo, dlaczego tak bardzo większości ludzi smakują chrupiące rzeczy? Chleb z chrupiącą skórką jest lepszy od tego bez, skórka na kurczaku z rożna też musi "chrupać", nie mówiąc już o landrynkach czy paluszkach… Zobacz więcej na temat: NAUKA kosmos Tomasz Rożek Trójka jedzenie
Życie zawodowe Polaków po pandemii - co się zmieni? Pandemia zmieniła nie tylko nasze nawyki zawodowe, ale narzuciła nam nowy sposób pracy. Sprawdzamy, co się zmieniło w życiu zawodowym Polaków. Zobacz więcej na temat: Czwórka pandemia praca zdalna praca Kamil Jasieński Weronika Puszkar
Budowanie odporności na jesień – Małymi krokami, ale systematycznie, możemy doprowadzić do dużego wzmocnienia naszego organizmu – mówi Grażyna Dobroń. Zobacz więcej na temat: Trójka Grażyna Dobroń psychologia rozwój osobisty
Czas na grzybobranie Zbieranie grzybów ma w Polsce rzeszę fanów. Ostatnie deszczowe dni spowodowały pierwszy ich wysyp w lasach. Zobacz więcej na temat: Trójka grzyby Michał Kirmuć jesień grzybobranie zdrowie jedzenie Mariusz Pieśniewski
Ile wody jest na Marsie? Jeden z naszych słuchaczy zadał następujące pytanie: czy na Marsie jest wystarczająco dużo wody, żeby po roztopieniu mogła ona pokryć 70 proc. jego powierzchni, tak jak jest to w przypadku Ziemi? Zobacz więcej na temat: NAUKA kosmos Tomasz Rożek Trójka fizyka
Gry wideo w służbie uczniów i nauczycieli Coraz więcej nauczycieli wykorzystuje gry, by poszerzać naukowe horyzonty uczniów. Okazuje się, że najlepiej uczą te gry, w których opisach słowa "edukacyjna" nie znajdziemy. Zobacz więcej na temat: Czwórka Łukasz JeffreJ Chmiel gaming gry wideo