Tradycyjne receptury i nowe smaki. Oto trendy cukiernicze Anna Rożalska od lat pasjonuje się cukiernictwem. Jest autorką Cukierniczej Montażowni, która serwuje zaplatańce, danisze i słodkie rożaliki. Skąd bierze pomysły na takie wypiekowe montaże i jakie są obecnie cukiernicze trendy? Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan cukiernia jedzenie
Świeże wypieki w… kosmosie! – Astronauci raczej nie gotują, a odgrzewają gotowe jedzenie w woreczkach. Mają prowiant jak żołnierze – wyjaśnia Mateusz Borkowicz z Planetarium Centrum Nauki Kopernik. Na szczęście to już się zmieniło, bo na Międzynarodową Stację Kosmiczną wysłano specjalnie zaprojektowany kosmiczny… piekarnik. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Marcin Łukawski Agnieszka Szwajgier kosmos gotowanie
A w wolnej chwili... croissanty! Croissanty to idealny na śniadanie przysmak, który, jak się okazuje, można upiec także w domowym zaciszu. Przepis zdradziła nam Patrycja Sasal, rzeczniczka prasowa akcji "French Touch". Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie gotowanie Katarzyna Pruchnicka śniadanie
Czym różni się babeczka od muffinki? To popularne ciastko pokochał cały świat. Najpierw podbiły serca w krajach anglosaskich, później sukesywnie zaczęły się pojawiać w kuchniach i kawiarniach na wszystkich kontycentach. Polubili je także Polacy. Zobacz więcej na temat: kulinaria muffinki Piotr Firan Czwórka
Deserownik - nie mylić z wypiekami - Deserownik jest to rodzaj mebla pomocniczego, na którym dawniej ustawiano słodycze i wypieki. Te ostatnie wcale nie musiały być słodkie, były wśród nich także rzeczy wytrawne - mówiła w Dwójce Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka książki "Kuchniokracja. Deserownik". Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski KULTURA przepisy przepisy kulinarne
Karnawałowe obżarstwo. Czy pójdzie nam w boczki? Faworki, chruściki i pączki, to główni bohaterowie wśród przepysznych wypieków na karnawałowym stole. - Zajadajmy się do woli, a zbędne kalorie zrzucimy w poście - zachęca Izabella Byczewska, z Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta kulinaria Małgorzata Raducha
Pieczemy pierniki! To najwyższy czas, żeby pomyśleć o przygotowaniu ciasta na pierniki, które będziemy chcieli podać na święta. Który przepis jest najlepszy? Jak przechowywać wypieki, by pod koniec grudnia były nadal aromatyczne i smaczne? Od czego zacząć? Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan pierniki pierniczki święta Boże Narodzenie tradycja porady STYL ŻYCIA kulinaria kuchnia polska
Wegańskie ciasta i bezy - jak wykorzystać kaszę, daktyle i banany? Siemię lniane, zalane wodą, zmiksowane banany, trochę musu jabłkowego - wszystko to w odpowiednich proporcjach może stanowić znakomite spoiwo naszego ciasta i być zamiennikiem dla serów, jajek, czy mleka. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Piotr Firan Dominika Klimek
"Cwibak to taki przedwojenny keks, tylko lepszy" – Cwibak zachwyca teksturą i tym, że zachowuje bardzo długo świeżość. Pomimo tego, że to biszkopt, to pod wpływem bakalii jest cały czas tak fajnie wilgotny – mówiła w Trójce Monika Śmigielska, miłośniczka polskiej kuchni międzywojennej. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka ciasta kuchnia Trójka STYL ŻYCIA
Monika Walecka i jej mączna rewolucja - Mam naturę poszukiwacza. Moja przygoda z wypiekaniem chleba rozpoczęła się od postawienia pytania: dlaczego chleb, który wypiekam samodzielnie, jest tak różny od tego, który kupuję w piekarni, choć korzystam z tych samych składników - mówiła Monika Walecka, autorka bloga gotujebolubi.pl. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie chleb gastronomia kulinaria KSIĄŻKA Beata Kwiatkowska STYL ŻYCIA
Pavlova. Pyszny deser z Nowej Zelandii Nowozelandzka kuchnia to prawdziwy miks kultur i smaków. Jest tam sporo wpływów brytyjskich, są składniki z Azji, Europy, są też potrawy oparte na miejscowych produktach. Jest też on – chyba najbardziej charakterystyczny tamtejszy deser – Pavlova. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka przyprawy Nowa Zelandia
Szybki i łatwy przepis na wegański przysmak Tym razem mamy lekką i wegańską propozycję ciasta, które można jeść bez wyrzutów sumienia. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka Trójka kuchnia wegetariańska słodycze przepisy kulinarne zdrowe odżywianie
Zdrowa słodycz w czystej postaci Ciasto czekoladowe z gruszkami, pomimo dość kalorycznie brzmiącej nazwy, może być lekkim przysmakiem, wartym polecenia nawet w czasie postu. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne kuchnia wegetariańska zdrowe odżywianie
Najlepsze ciasto na faworki W Tłusty Czwartek nie mogło zabraknąć u nas tego przepisu. Jego prostota wpływa na głębię smaku, a o jakości zaświadcza autorka recepty - Marta Gessler. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka gotowanie tłusty czwartek faworki pączki STYL ŻYCIA
Mąka i różne jej typy - jak wybrać najlepszy? - Mąka to nic innego jak zmielone ziarno - wyjaśnia Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyczka z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. - Dziś na mąkę przerabiane są również orzechy czy rośliny strączkowe - dodaje Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia pieczywo Mateusz Kulik Maciej Oswald
Najlepszy przepis na śląski strudel - Śniadanie, obiad, kolacja - w moim przypadku jabłkowy strudel załatwia absolutnie wszystko - opowiada prowadząca, Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kuchnia polska szarlotka słodkości
Piernik - Piernik to wcale nie jest proste ciasto, jak się nam wszystkim wydaje. Wychodzi zbyt twarde albo nawet zdarzają się piernikowe zakalce - mówi restauratorka, Marta Gessler. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kuchnia kuchnia polska Boże Narodzenie przepisy kulinarne pierniki pierniczki Marta Gessler
Ciasto drożdżowe dla wegan (i nie tylko) - Przywykliśmy do tego, że w cieście drożdżowym muszą być jajka i masło. W mojej kuchni zastępuje je purée z batatów, marchewki lub dyni - mówi Marta Dymek. Zobacz więcej na temat: ciasta ciasto drożdżowe Katarzyna Pruchnicka Trójka