Otyłość międzypokoleniowa. Czy można się od niej uwolnić? Ponad sześćdziesiąt procent Polaków ma problem z wagą powyżej normy. Co czwarte dziecko ma nadwagę lub otyłość. Czy otyli dziadkowie i rodzice to także otyłe dzieci? Bohaterka ostatniej Strefy Rodzica udowodniła, że zbyt duża waga przedstawicieli poprzednich pokoleń nie przesądza o losie najmłodszych członków rodziny. Swoją receptą na pokonanie otyłości podzielił się gość "Strefy Rodzica" w PR Dzieciom. Zobacz więcej na temat: zdrowie zdrowie i dieta radio dla dzieci radio dla rodziców psychologia otyłość
Dieta pudełkowa. Dlaczego cieszy się coraz większą popularnością? Coraz uważniej przyglądamy się temu, co ląduje na naszym talerzu. Również z powodu postanowień noworocznych staramy się lepiej odżywać oraz zgubić zbędne kilogramy. Pomocne w tym mogą być diety pudełkowe, które wśród Polaków cieszą się coraz większą popularnością. Dlaczego decydujemy się akurat na nie? Zobacz więcej na temat: Karolina Rożej Patryk Michalski dieta zdrowie i dieta
Nadmiar jedzenia? Nie wyrzucaj, podziel się z potrzebującymi W czasie świąt w wielu gospodarstwach domowych przygotowuje się o wiele więcej jedzenia, niż jest się w stanie zjeść. Sposobem na nadmiar żywności są powstające w wielu polskich miastach jadłodzielnie, dzięki którym żywność trafia do osób potrzebujących. Zobacz więcej na temat: żywność diety pomoc społeczna społeczeństwo Ciechanów Joanna Racewicz
Jak jeść i żyć zdrowo? Dietetyk: wystarczy poznać kilka podstawowych reguł - Do filozofii zdrowego żywienia powinniśmy podchodzić nieco bardziej na luzie i zdroworozsądkowo, ponieważ wszystko jest dla ludzi. Skrajne podejście często powoduje tak naprawdę odwrotny efekt. Jak najbardziej każdy z nas może usiąść przy stole i nie odmawiać mamie barszczu z uszkami - powiedział na antenie Polskiego Radia 24 doradca żywieniowy Krystian Batóg. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 Piotr Wąż jedzenie żywność społeczeństwo zdrowie kuchnia
Jak nie przytyć w święta? Nie licz kalorii, słuchaj organizmu Co roku przed świętami postanawiamy, by jeść małe porcje, nie przejadać się słodyczami i dużo się ruszać. Potem przychodzi Wigilia i rujnuje ten plan. Podpowiadamy, co zrobić, żeby świętowania nie przypłacić spadkiem formy i jak sobie radzić, jeżeli zjemy za dużo. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA dieta święta Piotr Galus
Celiakia - fakty i mity [POSŁUCHAJ AUDYCJI] Wprowadzanie glutenu do diety malucha to temat, wokół którego wciąż krąży wiele mitów. Jednym z powodów jest to, że podejście do niego ulegało zmianom na przestrzeni lat. Czy karmienie niemowlęcia piersią może mieć wpływ na rozwój i przebieg celiakii? Jak istotną rolę pełni w ludzkim organizmie mikrobiota jelitowa? Zobacz więcej na temat: Strefa Rodzica radio dla dzieci dieta bezglutenowa zdrowie dziecka
Jak uniknąć chemii w żywności? Czy to dziś możliwe? Chociaż zdrowe odżywianie jest ważne, nie zawsze wiemy, co ono dokładnie oznacza. Okazuje się bowiem, że sprawdzanie składu produktów nie wystarczy. Co więcej, żywność przetworzona negatywnie wpływa na nasz organizm i chociaż dorośli odczuwają jej skutki po dłuższym czasie, u dzieci mogą występować one szybciej. O jedzeniu bez chemii opowiedziała w Polskim Radiu Dzieciom w audycji "Strefa Rodzica" Julita Bator, autorka książek o zdrowym stylu życia, w tym książki "Zamień chemię na jedzenie". Zobacz więcej na temat: Strefa Rodzica radio dla dzieci radio dla rodziców radio bez reklam
Gęś – smakowita arystokracja wśród drobiu Wszyscy znamy popularne od pewnego czasu hasło „Gęsina na świętego Marcina” mające na celu przypomnienie i przywrócenie polskiej kuchni tego niegdyś niezwykle popularnego rodzaju mięsa. Wszak pieczona gęś z jabłkami to nasza tradycyjna potrawa. Na dodatek gęsina jest zdrowym mięsem, co potwierdzają badania naukowe. Tym bardziej więc warto się nią zainteresować. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA jedzenie Anna Popek Trójka
Zdrowa dieta. Eksperci wyjaśniają, na czym polega Wegetarianizm lub weganizm to już nic nadzwyczajnego. Obecnie wiele osób decyduje się na rezygnację z jedzenia mięsa czy produktów pochodzenia zwierzęcego. - Im większe ograniczenia, tym bardziej może to wpływać na nasze samopoczucie. Będziemy czuć się nieswojo w tych zmianach, dlatego najlepiej robić to stopniowo - mówi w Programie 1 Polskiego Radia dietetyk Monika Kaczorek. Zobacz więcej na temat: Daniel Wydrych Karolina Rożej Klaudia Porębska dieta zdrowie
Co jeść, żeby było nam ciepło w chłodne dni? Teraz, kiedy słońca jest coraz mniej, a temperatura powoli spada, dobrze jest pomyśleć, jak w tym okresie zadbać o swój organizm i zdrowie. Czasami w zimne dni ciepłe ubranie nie wystarcza, dlatego w "Podwieczorku z Filipem i Leopoldem" porozmawialiśmy z dietetyczką, Magdaleną Czyryndą, która opowiedziała o daniach, które warto jeść, gdy za oknem robi się chłodno. Zobacz więcej na temat: Podwieczorek z Filipem i Leopoldem zdrowie i dieta radio dla dzieci
Jak zapobiegać chorobom wenerycznym i je leczyć? Choroby weneryczne są związane z naturalną aktywnością człowieka, jednakże z powodu tego, że przenoszone są drogą płciową, często są one stygmatyzowane. Niemniej jednak, liczba przypadków zachorowań wzrasta, co wiąże się m.in. z przemieszczaniem się grup ludności, poczuciem bezpieczeństwa przy niektórych kontaktach oraz zmianą obyczajowości seksualnej. Podczas gdy dorośli zmagający się z tym problemem zazwyczaj wiedzą, gdzie się udać, tak nastolatkowie rzadko trafiają od razu do wenerologa. Co więcej, raz przebyta choroba weneryczna nie zapewnia nam odporności w przyszłości, dlatego istotna jest profilaktyka oraz odpowiednie leczenie, o czym w "Strefie Rodzica" mówiła dr n. med. Dorota Nowicka, specjalista dermatolog/wenerolog. Zobacz więcej na temat: Strefa Rodzica choroby zakaźne zdrowie i dieta zdrowie radio dla rodziców
Jak zadbać o odporność w naturalny sposób? Wrzesień to czas, kiedy liczba przypadków osób zmagających się z chorobami górnych dróg oddechowych zaczyna wzrastać. Jednakże w momencie zachorowania jest już za późno na to, by wzmocnić odporność, ponieważ najpierw nasz organizm musi wyzdrowieć i wrócić do dobrego stanu. Tak więc, nasze działania dążące do zwiększenia odporności w tym okresie będą nieskuteczne, jeśli nie będziemy o nią dbać przez cały rok. O tym, jak to zrobić w naturalny sposób opowiedziała w "Strefie Rodzica" Ana Krysiewicz, farmaceutka i autorka książki "Naturalna odporność. Radzi Matka Aptekarka". Zobacz więcej na temat: Strefa Rodzica radio dla rodziców zdrowie i dieta radio dla dzieci
"Strefa rodzica". Przyczyny i konsekwencje cukrzycy Cukrzyca to choroba cywilizacyjna, a 90% wszystkich zachorowań stanowią pacjenci z cukrzycą typu 2. Wynika to m.in. z niezdrowego stylu życia, nieodpowiednich nawyków żywieniowych, a w efekcie tego otyłości. Skutkiem tego jest również insulinooporność. Z kolei cukrzyca typu I to najczęstsza choroba metaboliczna wśród dzieci do 14 roku życia, która może rozwijać się w różnym tempie. O przyczynach i konsekwencjach cukrzycy opowiedział gość "Strefy Rodzica" w Polskim Radiu Dzieciom, prof. Agnieszka Szypowska, specjalistka z zakresu diabetologii i pediatrii z Polskiego Towarzystwo Chorób Autoimmunologicznych. Zobacz więcej na temat: Strefa Rodzica radio dla rodziców cukrzyca zdrowie
Za dwunastnicą skręć w prawo, czyli przez żołądek do zdrowia Jedzenie w trasie jest problematyczne. Coś na szybko, czy pożywnie i zdrowo? Czy można ustalić dietę tak, aby wilk był syty i (kier)owca cała? Zobacz więcej na temat: Radio kierowców Polskie Radio Kierowców Polskie Radio zdrowie dieta jedzenie drogi kierowca kierowcy samochody samochód motoryzacja zdrowie i dieta STYL ŻYCIA
Polskie superfoods - jak wykorzystać potencjał naszego ogródka? Jagody goi, nasiona chia, amarantus, sok noni - brzmi egzotycznie. Natka pietruszki, cebula, czereśnie, jeżyny - brzmi wyjątkowo... swojsko. Wszystkie wymienione produkty zalicza się do superfoods, czyli tak zwanej superżywności, którą stanowią artykuły o wyjątkowym bogactwie dobroczynnych składników odżywczych. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta zdrowie Kamil Jasieński
Ekocentryczka w kuchni gotuje sezonowo - Ogranicz rzeczy, których nie potrzebujesz, korzystaj z tego, co jest ci niezbędne, segreguj przetwarzaj i kompostuj - to jest mój przepis na gotowanie - mówi Daria Rogowska, autorka książki "Ekocentryczka w kuchni. Sezonowo, roślinnie, less waste". Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA dieta warzywa zdrowie gotowanie Kamil Jasieński
"Urban jungle" - rośliny w domu W ostatnim czasie wrosła sprzedaż roślin. Pandemia oraz izolacja sprawiły, że wiele osób poczuło potrzebę otaczania się roślinami i bliższego kontaktu z naturą. Monstery, filodendrony, paprocie - za kolekcjonerskie okazy trzeba zapłacić nawet 14 tys. złotych. Okazuje się, że na tym popularnym hobby można zarobić Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta koronawirus zdrowie
Szpinak - zielone źródło zdrowia. Jak go smacznie przyrządzić? Do niedawna kojarzył się z niesmaczną papką z dzieciństwa, od jakiegoś czasu przeżywa jednak renesans. Stosowany jako składnik dań, sałatek, koktajli i ciast szpinak pracuje na swój nowy PR. Można z niego wyczarować pyszne potrawy, a przy okazji skorzystać z jego prozdrowotnych właściwości. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta zdrowie szpinak Kuba Marcinowicz Mateusz Kulik