Polskie Radio
Section05
dieta

Mleko kokosowe - na słodko, na słono, na zdrowie!

Wyciśnięte z białego miąższu orzecha kokosowego mleko to nie tylko alternatywa dla mleka krowiego, którego wiele osób nie może spożywać. To także wyjątkowy składnik wielu potraw, który nadaje im charakterystyczny smak i aromat. Ale to nie koniec. Poza doznaniami smakowymi, mleko kokosowe dostarcza też wiele cennych wartości odżywczych, które pomagają dbać o zdrowie.
Zobacz więcej na temat:  STYL ŻYCIA zdrowie dziecka zdrowie dieta orzechy koktajl kuchnia kuchnia tajska mleko uroda witaminy minerały przepisy kulinarne zdrowie i dieta

Jak opóźnić procesy starzenia?

Z biegiem lat zmienia się nie tylko nasze ciało, ale i umysł. Dojrzewamy, uczymy się, więcej wiemy i rozumiemy, więcej potrafimy. Jedne procesy w organizmie się zaczynają, niektóre zwalniają, inne całkiem zanikają. Pierwsze oznaki upływu czasu pojawiają się na skórze, ale żeby walczyć z procesem starzenia trzeba dbać nie tylko o jędrną cerę. Jak to zrobić?
Zobacz więcej na temat:  STYL ŻYCIA moda i uroda uroda zdrowie starość witaminy minerały dieta zdrowe odżywianie tłuszcz

Nieznane nazwy, pod którymi kryje się cukier

Gdy mówimy o cukrze, mamy na myśli głównie drobne, białe kryształki znajdujące się w cukiernicach w większości domów. Kupujemy go w pierwszym napotkanym sklepie i dodajemy do herbaty, kawy, ciast i dań na słodko. Nazw cukru jest jednak znacznie więcej, a pod niektórymi kryją się substancje otrzymywane chemicznie. Aby łatwiej zidentyfikować jego występowanie, należy szukać na etykietkach następujących nazw:
Zobacz więcej na temat:  STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie dieta zdrowe odżywianie cukier cukierki mleko jedzenie kuchnia cukrzyca

Produkty mleczne: ten sam składnik, różne właściwości

Dietetycy zachęcają do codziennego spożywania nabiału ze względu na wysoką zawartość białka, wapnia i wielu innych substancji odżywczych. Nie wszystkie produkty mleczne są jednak dla nas odpowiednie i nie każdy przyswaja się tak samo łatwo. Mimo że wszystkie wymienione produkty są na bazie mleka, różnią się swoim działaniem i właściwościami, dzięki czemu możemy wybrać to, co będzie dla nas najlepsze. 
Zobacz więcej na temat:  dieta dieta proteinowa jogurt mleko STYL ŻYCIA witaminy zdrowe odżywianie zdrowie zdrowie i dieta

Co jeść żeby nie chorować

– Zjadamy ok. 210 ton różnych posiłków w ciągu całego swojego życia. Jeżeli nasz pokarm składa się z  konserwantów, barwników i dodatków do żywności, organizm musi to przepracować i nie jest później  do końca zdrowy – mówiła w audycji Rozmowy o Zdrowiu prof. Bożena Kropka. Jak więc odżywiać się, żeby nie chorować – doradzała dietetyk, promotor zdrowia, autorka książki "Co mi dolega? Poradnik skutecznego leczenia dietą".
Zobacz więcej na temat:  nowotwory zdrowie zdrowie i dieta dieta Henryk Szrubarz

Bez owoców ani rusz. Susz i już!

Jesienią i zimą jemy znacznie mniej świeżych owoców, a te, które kupujemy w supermarketach są często ubogie w wartości odżywcze, hodowane w szklarniach lub transportowane przez wiele godzin w nieodpowiednich warunkach. Warto wtedy sięgać po suszone owoce, które zawierają wiele cennych substancji, błonnika, a do tego są zdrowszym zamiennikiem słodyczy.
Zobacz więcej na temat:  dieta jedzenie minerały owoce STYL ŻYCIA witaminy zdrowe odżywianie zdrowie i dieta