Kuchnia dla klimatu. Jedz to, co dobre dla Ziemi Ocieplenie klimatu już daje nam się we znaki. Niemal w każdej dziedzinie naszego życia możemy działać, by coś zmienić. Jest nią i kuchnia - jedząc lokalnie, przestrzegając zasad zero waste, możemy ograniczać ślad węglowy, zasoby Ziemi i dbać o planetę. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński ekologia żywność
Kombucha - napój, który może zawojować rynek Politechnika Łódzka jest partnerem projektu, którego celem jest wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji kombuchy, napoju o walorach smakowych i działaniu prozdrowotnym. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie
Frytki - skąd pochodzą i która jest najdroższa? Chrupiące, złociste, doskonałe, niezdrowe i kaloryczne takie są wszystkie frytki świata. Wciąż jednak trwa nierozstrzygnięty spór, który kraj jest ich ojczyzną. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska SZTUKA
Jedzenie i picie w pismach Jana Jakuba Rousseau Gościem audycji "Droga przez mąkę" była Wanda Klenczon – tłumaczka i blogerka, która opowiadała o kuchni według Jana Jakuba Rousseau. Zobacz więcej na temat:
Znoszenie obostrzeń. Od niedzieli można jeść i pić w kinach Od niedzieli będzie można sprzedawać i spożywać przekąski i napoje w kinach i innych instytucjach kultury. Zmianę tę z zadowoleniem przyjęli właściciele kin, którzy przyznają, że "w całym modelu biznesu kinowego sprzedaż barowa stanowi znaczące źródło wpływów". Zobacz więcej na temat: kino pandemia COVID-19 koronawirus napoje pieniądze POLSKA społeczeństwo
Nie smaż zbyt często. Olej wybierz z faworytów Smażenie to łatwa, szybka i wygodna obróbka jedzenia. Dietetycy przestrzegają, że nie jest ona zbyt zdrowa i w dodatku nie każdy tłuszcz się do tego nadaje. Co więc wybrać? Zobacz więcej na temat: Czwórka Patryk Kuniszewicz Agata Nowotnik zdrowie
Nory, kopce, sterty liści. Domy mieszkańców lasu Ciepłe dni sprzyjają wycieczkom na łono natury. W lasach z pewnością dostrzeżemy liczne zwierzęce mieszkanka. Te czyściutkie należą m.in. do borsuków. Zobacz więcej na temat: Czwórka zwierzęta
Corn dog. Przygotuj amerykański przysmak w domu Corn dog nie jest u nas tak znany jak hod dog, a niektórzy zapewne nigdy o nim nie słyszeli. Jest to niezwykle popularna przekąska w Stanach Zjednoczonych. Bez problemu można go kupić na tamtejszych ulicach i w niewielkich knajpkach. W Czwórce wybieramy się wirtualnie za ocean i sprawdzamy jak zrobić go samodzielnie w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria Mateusz Kulik przekąski
Jak się w Polsce piło i jadło w czasie transformacji? W audycji pochylimy się nad książką "Przyjemności i rozrywki" Janusza Łętowskiego (rok wyd. 1993), by porozmawiać o kulturze jedzenia i picia czasów transformacji ustrojowej w Polsce. Zobacz więcej na temat: transformacja ustrojowa gastronomia Dwójka Łukasz Modelski
Klasyk brytyjskiej kuchni uwielbiany przez Churchilla, Lennona i Jacksona Ten tytuł natychmiast ujawnia bohatera programu, ponieważ chyba każde dziecko się domyśla, że chodzi o słynne fish and chips, czyli rybę z frytkami. W tym programie sprawdzaliśmy, jak odpowiednio przygotować dwa główne składniki, ale także jak dobrać do nich dodatki. Zobacz więcej na temat: Adriana Marczewska STYL ŻYCIA kuchnia ryby Anglia Trójka
Rabarbar - wiosenny król ciast i kompotów Dietetyczny, o wyraźnym kwaśnym smaku rabarbar jest doskonałym dodatkiem do ciast i deserów. Na jego bazie można przygotowywać również napoje, sałatki i inne potrawy. Przełom maja i czerwca do czas rabarbaru i tylko czasem pojawia się wątpliwość czy to owoc, czy warzywo? Zobacz więcej na temat: Czwórka rabarbar Szymon Jaworski Małgorzata Jakubowska
Mimo biblijnego zakazu starożytni Judejczycy spożywali niekoszerne ryby Mieszkańcy Judei nie przestrzegali starotestamentowego zakazu jedzenia ryb, które nie posiadają płetw i łusek – dowodzą badania przeprowadzone przez izraelskich uczonych. Zobacz więcej na temat: HISTORIA ciekawostki odkrycia i ciekawostki NAUKA archeologia Biblia Izrael ryby owoce morza
O gotowaniu dla najmłodszych - Kulinaria są tutaj drogą do celu, którym jest dobra zabawa - mówił na antenie Dwójki Szymon Barabach, autor książki "Rymosmaki, czyli co się gdzie je na świecie". Zobacz więcej na temat: dzieci Łukasz Modelski kulinaria Dwójka
Truskawki - słodka zapowiedź lata bez cukru - Sezon na polskie truskawki zaczyna się w czerwcu i kończy w połowie lipca. Warto wykorzystać ten czas, bo to owoce zdrowe i nisko kaloryczne: 100 gramów to tylko 30 kcal - podkreśla dietetyk Hanna Stolińska. - Truskawki mają najmniej cukru ze wszystkich owoców. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA zdrowie Kuba Marcinowicz dieta owoce
"Dzika kuchnia" na talerzu - poszalej z naturą Lemoniada z bławatka, krupnik z nasion babki, pierogi z liśćmi bukowymi, a może ciasteczka z bylicą, powidła z czeremchy, czy zupa różana? Takie niezwykłe dania można wyczarować z tego, co na polach i łąkach. Do tego popić herbatą ziołową z czystka lub mięty. Zdrowo, ekologicznie i w zasięgu ręki. Zobacz więcej na temat: Czwórka rośliny las Kasia Dydo Katarzyna Dydo łąka Aleksandra Opala
Kary za marnowanie żywności. 60 procent jedzenia ląduje w kuchennym koszu Problem marnowania żywności dotyczy ogromnej liczby państw całego świata. Chiny chcą z tym walczyć specjalną ustawą, w Polsce już bada się, na którym etapie tracimy najwięcej jedzenia. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Weronika Puszkar żywność ekologia Chiny
Calzone - smak pizzy zamknięty w pierogu - Można powiedzieć, że calzone to pizza w kształcie pierożka - mówi Marco Ghia, szef Włoskiej Akademii Kulinarnej. Delikatne i puszyste ciasto otacza ciepły i rozpływający się środek. A co możemy znaleźć wewnątrz calzone? Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia włoska gotowanie Mateusz Kulik
"Tortilla Flat". Głodni jadła i przygód "Upiekli szynkę i jedli stary chleb. Poziom koniaku w butelce uparcie się obniżał". Tym razem w "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o jedzeniu i piciu w powieści "Tortilla Flat" Johna Steinbecka. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Dwójka KULTURA John Steinbeck literatura