"Lato z Radiem": kuchnia i historia 400 lat kamedułów w Polsce Wraz z Małgorzatą Raduchą odwiedziliśmy Pustelnię Złotego Lasu w Rytwianach. Można tu smacznie zjeść, pospacerować przy śpiewie ptaków, poznać kamedulską historię, a także skupić się na modlitwie i kontemplacji. Pustelnia Złotego Lasu to doskonałe miejsce na odpoczynek, regenerację sił fizycznych i psychicznych. Zobacz więcej na temat: Daniel Wydrych Małgorzata Raducha żywność przepisy Lato z Radiem 2020
"Lato z Radiem": kulinarna podróż do słonecznej Gruzji Chinkali, chaczapuri, chleb szoti, granaty, świeża kolendra, lemoniada estragonowa. Za co Polacy pokochali kuchnię gruzińską? Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha Agnieszka Kunikowska przepisy Gruzja Lato z Radiem 2020
GIS wycofał ze sprzedaży produkt znanej firmy mięsnej. "Może powodować listeriozę" - Główny Inspektorat Sanitarny, w ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności, poinformował we wtorek o wycofaniu partii produktu "Boczek wędzony" Kraina Wędlin. Powodem jest wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes. Zobacz więcej na temat: POLSKA Główny Inspektor Sanitarny żywność społeczeństwo
Jedzenie zaczyna się od opuszków palców - Najwięcej ludzi na świecie jada przy pomocy rąk, dopiero potem są pałeczki, a następnie nóż i widelec - mówi Magdalena Tomaszewska-Bolałek, kulturoznawczyni. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska KULTURA
Jerzyki i groszek cukrowy - tak zaczynamy najlepszy dzień tygodnia W programie zaprosimy na spotkanie z ptakiem, który potrafi zrelaksować się w trakcie lotu. Powiemy też na czym polega wyjątkowość cukrowego groszku. Zobacz więcej na temat: Czwórka ptaki relaks hobby zabawa
Kuchnia na zdrowie Dietetycy podpowiadają, czym odżywiać się w czasie zagrożenia pandemią; co służy organizmowi, co wspomaga odporność, a co zdecydowanie szkodzi. Zobacz więcej na temat: Trójka zdrowie Monika Małkowska
"Lato z Radiem": uroki ziemi Suwalskiej. Zapraszamy do stołu! Ziemia Suwalska to nie tylko piękny region, ale też pełen wyjątkowych smaków! Smażona stynka, zupa z pokrzywy, najlepsze na świecie kartacze. Tatarskie czebureki krymskie i stulistnik. Sery - z czarnuszką, czosnkiem, kozieradką. Takie pyszności tylko u Nas. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha przepisy Suwalszczyzna
"Lato z Radiem": uroki ziemi Suwalskiej. Zapraszamy do stołu! Ziemia Suwalska to nie tylko piękny region, ale też pełen wyjątkowych smaków! Smażona stynka, zupa z pokrzywy, najlepsze na świecie kartacze. Tatarskie czebureki krymskie i stulistnik. Sery - z czarnuszką, czosnkiem, kozieradką. Takie pyszności tylko u Nas. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha przepisy Suwalszczyzna Lato z Radiem 2020
"Lato z Radiem": uroki ziemi Suwalskiej. Zapraszamy do stołu! Ziemia Suwalska to nie tylko piękny region, ale też pełen wyjątkowych smaków! Smażona stynka, zupa z pokrzywy, najlepsze na świecie kartacze. Tatarskie czebureki krymskie i stulistnik. Sery - z czarnuszką, czosnkiem, kozieradką. Takie pyszności tylko u Nas. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha przepisy Suwalszczyzna
Coraz bliżej utworzenia holdingu spożywczego. Poznaliśmy szczegóły konsolidacji - Wytypowano 17 spółek do powstającego holdingu spożywczego. Konsolidacja nastąpi w oparciu o działalność Krajowej Spółki Cukrowej - poinformował wiceminister aktywów państwowych Artur Soboń. Zobacz więcej na temat: żywność Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi eksport handel GOSPODARKA
Chinkali. Przysmak Kaukazu przeniesiony na Polski stół Chinkali, czyli kołduny wypełnione bulionem to przebój kuchni gruzińskiej. Od kilkunastu lat podbija serca także Polaków. Jak je przygotować, ale i jak jeść, by w pełni doświadczyć tej fuzji smakowej? Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik STYL ŻYCIA
Co usłyszymy, przykładając ucho do marchewki? Beniamin Głuszek to artysta dźwiękowy, który wydobywa dźwięki z tego, co jadalne. W przeciwieństwie do znanej orkiestry warzywnej, Paprykalaby, nie "gra" na warzywach w sposób typowy. Umieszcza mikrofony kontaktowe w ich wnętrzu, dzięki czemu brzmią zupełnie inaczej. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska podróże STYL ŻYCIA
"Jadłonomia po polsku". Nie tylko zbiór przepisów - Od książki kucharskiej, którą przygotowuję, oczekuję, żeby był to przewodnik na jakiś konkretny temat który nie tylko daje przepisy, ale też porady i wyjaśnienia. Czułam też, że temat gotowania po polsku – prostego bez wydziwiania – wymaga osobnej oprawy graficznej i osobnego podziału - mówiła w Dwójce autorka książki "Jadłonomia po polsku". Zobacz więcej na temat: rośliny kuchnia polska Łukasz Modelski Dwójka
"Powieść o lisie". Kulinaria w wiekach średnich - W porządnych japońskich serialach anime, które bardzo lubię, zazwyczaj każdy epizod zaczyna się od tego, że bohaterowie są głodni. W Opowieściach o Lisie jest dokładnie tak samo. Wszystko zaczyna się od tego, że trzeba zdobyć jedzenie, że ktoś komuś obiecał jedzenie albo ktoś kogoś chce zjeść - mówił w "Drodze przez mąkę" Łukasz Kozak. Zobacz więcej na temat: średniowiecze alegoria Łukasz Modelski Łukasz Kozak KULTURA
Kuchnia polska przed wiekami. Co nam z niej zostało? W obecnych czasach każdego dnia możemy jeść potrawy z różnych zakątków świata. Ale co jedli nasi przodkowie w czasach Piastów czy Jagiellonów? Czyżby ziemniaki? Potrawy z ziemniaków są obecnie wśród specjalności każdego z polskich regionów. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska kuchnia Sława Bieńczycka
Wiele odmian i historii buritto. Zawsze cudowny smak Podobno istnieją badania, które mówią, że wiele osób wolałoby zjeść buritto, zamiast iść na randkę. Szefowa kuchni Isabela Balderas podkreśla, że smaków tego dania jest wiele. Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik kuchnia meksykańska Meksyk
Jak zachować trochę lata w słoiku? Są bardzo zdrowe, nietuczące, zaskakująco łatwe do przygotowania i właśnie teraz jest najlepszy okres, aby się w nie zaopatrzyć. Kiszonki powinny znaleźć się w każdej domowej spiżarni. Zobacz więcej na temat: Trójka rozmowa Agnieszka Furtak-Bilnik STYL ŻYCIA kiszenie ogórków kiszenie kapusty
Szczaw - zapomniany, zdrowy przyjaciel - Szczaw ma złą sławę ze względu na wysoką zawartość szczawianów, które zaburzają wchłanianie wapnia. Jednak ta teoria jest trochę naciągana - mówi dietetyk Hanna Stolińska. - Szczaw jest bombą wapnia - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kuba Marcinowicz zdrowie dieta STYL ŻYCIA