Polskie Radio
Section05

jedzenie

OSTRZEŻENIE Wykryto opiłki metalu. Popularny dodatek do zup zagrożeniem

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne. Chodzi o kostki rosołowe popularnej marki. Dzięki Systemowi Wczesnego Ostrzegania udało się ustalić, że mogą znajdować się w nich elementy metalowe. Obecnie trwa wycofywanie produktu ze sprzedaży - dowiadujemy się z komunikatu zamieszczonego na stronie GIS w czwartek 1 sierpnia.
Zobacz więcej na temat:  POLSKA rosół żywność GIS Główny Inspektor Sanitarny zupy zdrowie zagrożenie

Pluj-zupa, mąka z trawy i fałszywy królik, czyli co się jadło w czasie powstania warszawskiego

Choć przed 1 sierpnia robiono zapasy żywności, nikt nie był przygotowany na to, że powstanie będzie trwać aż 63 dni. Zaspokojenie głodu było z czasem coraz większym wyzwaniem. W końcu zaczęto jeść to, czego w innych okolicznościach nikt nie wziąłby do ust.
Zobacz więcej na temat:  Powstanie Warszawskie historia Polski HISTORIA kulinaria kuchnia II wojna światowa 1944 gotowanie zupy zapasy okupacja niemiecka

Od miesiąca jest drożej. Inflacja mocno w górę

Jeśli myślisz, że od miesiąca za zakupy w pobliskim supermarkecie płacisz więcej, to niestety masz rację. Potwierdzają to najnowsze dane GUS, z których wynika, że inflacja znów poszła w górę. To najwyższy skok inflacyjny w tym roku, a dalsze prognozy nie są optymistyczne. Największymi "winowajcami" tej sytuacji są rachunki za prąd. 
Zobacz więcej na temat:  POLSKA inflacja pieniądze rachunki NBP Główny Urząd Statystyczny paliwa energia zakupy gaz prąd woda GOSPODARKA

Polskie Radio 24 Niebieska transformacja. Niskoemisyjna żywność z mórz i oceanów

- Niebieska transformacja jest odpowiednikiem zielonej transformacji, ale dotyczy mórz i oceanów. U jej podstaw leży założenie, że żywność pochodząca z tych zasobów jest niskoemisyjna. Jednocześnie znamy ich ograniczenia - nie możemy z nich korzystać dowolnie, bez kontroli - powiedziała w Polskim Radiu 24 Marta Kalinowska z organizacji Marine Stewardship Council. 
Zobacz więcej na temat:  Marta Hoppe Polskie Radio 24 społeczeństwo morza żywność oceany