Czy w okresie jesienno-zimowym nasz organizm potrzebuje więcej kalorii? Gdy temperatura spada, nasze upodobania kulinarne się zmieniają. Nabieramy ochoty na tłustsze, syte potrawy. Zobacz więcej na temat: Daniel Wydrych Izabela Kostyszyn zdrowie dieta zima
Jak sprawdzić, czy dziecko ma nadwagę? Samo obliczenie BMI to za mało - Sztywne granice jeśli chodzi o wskaźnik BMI - do 25 prawidłowa masa ciała, powyżej 25 - nadwaga, powyżej - 30 otyłość i jej poszczególne stopnie - stosujemy w przypadku osób dorosłych - podkreśliła w audycji "Cztery pory roku" prof. Alina Kuryłowicz, endokrynolog i diabetolog. Zobacz więcej na temat: Sława Bieńczycka zdrowie dieta dzieci
Sekrety zdrowej diety oczami Michała Wrzoska - W zdrowym stylu życia jest miejsce na mniej zdrowe produkty - mówi Michał Wrzosek, znany w internecie doktor dietetyki. Klucz do zdrowego odżywiania to również zadbanie o swoją głowę; najlepsza dieta na stałe zmienia nawyki żywieniowe, a nie tylko zmniejsza liczbę kilogramów na wadze. Zobacz więcej na temat: Czwórka Zobacz także Michał Wrzosek Kamil Jasieński odżywianie zdrowe odżywianie odchudzanie zdrowie i dieta zdrowie dieta
Edouard Manet - kulinarne tropy w twórczości malarza 161 lat temu, na Salonie Odrzuconych, po raz pierwszy pokazano "Śniadanie na trawie" Edouarda Maneta. Obraz wywołał skandal... Zobacz więcej na temat: Bogusław Deptuła Łukasz Modelski malarstwo Edouard Manet
Groźna bakteria w partii jaj. GIS ostrzega Jedna z partii jaj "Kurza paczka" może zawierać pałeczki salmonelli - przekazał Główny Inspektorat Sanitarny. Ostrzegł, że spożycie produktu zainfekowanego salmonellą obarczone jest ryzykiem zatrucia pokarmowego. Zobacz więcej na temat: POLSKA żywność Główny Inspektor Sanitarny bakterie choroba zdrowie
Gdzie wolimy jeść: w domu czy na mieście, i co najchętniej? - Z badań wynika jednoznacznie, że Polki, Polacy lubią jeść w domach - powiedział Maciej Nowak, krytyk kulinarny. - Co ciekawe, polska gastronomia szuka przede wszystkim smaków zagranicznych, orientalnych, egzotycznych. Na tym zarabia. Jest taki podział: na mieście lubimy jeść frykasy z dalekich krajów, a nasze jedzenie, prywatne, domowe, jest zupełnie oddzielne - dodał. Zobacz więcej na temat: Krzysztof Grzybowski żywność dieta zdrowie
Uczulenie na cappuccino po południu i prostota w restauracjach. Wolińska-Riedi i Rzym od kuchni Magdalena Wolińska-Riedi w swojej najnowszej książce "Rzym od kuchni" przedstawia stolicę Włoch nie tylko od strony kulinarnej, ale i mniej turystycznej. W Czwórce opowiedziała m.in. o prawdziwym kulcie picia kawy oraz o tym, dlaczego cappuccino po 12 jest dla rzymian zbrodnią. Zobacz więcej na temat: Czwórka Rzym Magdalena Wolińska-Riedi Kamil Jasieński podróże Podróże z Czwórką Włochy
Kolejna mąka wycofana ze sklepów. GIS alarmuje Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące żywności. Chodzi o popularną mąkę, która została wycofana ze sklepów. Produkt może być szkodliwy dla zdrowia ze względu na skażenie groźną toksyną. Zobacz więcej na temat: POLSKA GIS żywność zdrowie Główny Inspektor Sanitarny produkcja przemysłowa produkcja handel sklep sklepy społeczeństwo
Nie ma prądu, wody i jedzenia. Protesty na Kubie Mieszkańcy Kuby zmagają się z ogromnymi stratami po tym, jak przez kraj przeszedł potężny huragan Rafael. Znaczna część wyspy pozbawiona jest prądu. Ludzie protestują z powodu braku żywności i wody. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Kuba huragany prąd woda żywność protest komunizm Hawana Ameryka Ameryka Południowa Ameryka Łacińska
Światowe koncerny dostarczają gorszą żywność biedniejszym krajom Najnowszy raport organizacji Access to Nutrition Initiative ujawnia, że w krajach o niższych dochodach, koncerny oferują żywność o niższej wartości odżywczej, niż w państwach zamożniejszych. Zobacz więcej na temat: Trójka Michał Matus Kuba Witkowski odżywianie nadwaga otyłość
Muchomor czerwony lekiem na całe zło? Internetowa moda groźna dla zdrowia Hasło "muchomor czerwony" bije rekordy popularności w Internecie: grzyb ma być panaceum na wszystkie choroby. Ale naukowcy zaprzeczają i ostrzegają przed jego jedzeniem. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie NAUKA grzyby zatrucia grzybami zatrucie GIS Główny Inspektor Sanitarny Monika Suszek Bartosz Bielecki
NAUKA 1000 dni bez cukru to klucz do zdrowia. Tak twierdzą naukowcy To najnowsze odkrycie amerykańskich naukowców. Na przykładzie danych z Wielkiej Brytanii, przebadali oni kilkadziesiąt tysięcy ludzi, by dowieść, jak duży wpływ na nasze zdrowie ma spożywanie cukru. Wnioski okazały się druzgocące. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT cukierki cukier słodycze słodkości dieta zdrowie naukowcy NAUKA żywność USA Wielka Brytania
Co jedli nasi przodkowie? "Dawna kuchnia polska była bogata, smakowita i aromatyczna" - My mamy takie wyobrażenie o polskiej kuchni, że to jest ziemniak i schabowy. Warzywa korzeniowe, kasze, kiszonki, ryby - to są rzeczy, z których nasi przodkowie potrafili zrobić wszystko. Dawna kuchnia polska była bogata, smakowita i aromatyczna - powiedziała w audycji "Folder ulubione" Maria Paszyńska, autorka kanału Smaki Historii. Zobacz więcej na temat: Ula Kaczyńska żywność
Dlaczego dzieci mają taką słabość do słodyczy? Jak ograniczyć cukier w dziecięcej diecie? - Słodycze to jest zawsze temat numer jeden na konsultacjach - przyznała w audycji "Cztery pory roku" Małgorzata Polowczyk, psychodietetyk dziecięcy. Jak mądrze podejść do tematu? Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kunikowska żywność dieta słodycze cukier
Szukają testera. "Praca marzeń" czeka na chętnych Ta wiadomość z pewnością zainteresuje wszystkich miłośników kuchni włoskiej. Jedna z restauracji w Wiedniu szuka testera pizzy. Płaci za to sowite wynagrodzenie. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT restauracja Austria Wiedeń Włochy kuchnia włoska pizza żywność praca
Nie tylko wuzetka. "Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska" - nowa wystawa w Muzeum Warszawy Wystawa "Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska" opowiada historię miasta… od kuchni. Przedstawia osiem wieków historii żywienia w Warszawie. Zobacz więcej na temat: Muzeum Warszawy Anna Stempniak Warszawa kuchnia
Spróbuj aplikację Too Good To Go. Uratuj jedzenie i zaoszczędź pieniądze 16 października to Światowy Dzień Żywności. Co zrobić, żeby nie marnować jedzenia? Jak je ratować? Pomocna może być specjalna aplikacja. Zobacz więcej na temat: ekologia Polskie Radio Marta Hoppe
Jak zachować świeżość pieczywa? Polscy naukowcy mają pomysł 16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Z tej okazji naukowcy z Łukasiewicz - Instytutu Chemii Przemysłowej postanowili pochwalić się swoim innowacyjnym pomysłem, który w przyszłości może pomóc dłużej utrzymywać świeżość pieczywa. Zobacz więcej na temat: POLSKA chleb żywność pieczywo NAUKA badania Warszawa biotechnologia naukowcy