Polskie Radio
Section05

jedzenie

Polskie Radio 24 Szaszłyk z chrząszcza, sałatka z glonów? Polacy niechętni

Szaszłyk z owadów, sałatka z glonów czy pasztet z ciecierzycy to potrawy, które są alternatywnymi źródłami białka. Europejczycy, wpisując je do swojego menu, często myślą o ratowaniu planety i walce ze zmianami klimatu. Na taką żywność bardziej otwarci są mieszkańcy Europy Zachodniej i Skandynawii, mniej - Europy Środkowej, w tym Polski. 
Zobacz więcej na temat:  społeczeństwo żywność białko klimat ochrona środowiska mięso dieta Europa Polskie Radio 24 POLSKA

Jedzmy morskie ryby i dbajmy o nie! Czym jest certyfikat MSC i dlaczego jest tak ważny?

Blisko ¾ powierzchni Ziemi pokrywają morza i oceany. Zasoby ryb przez długi czas wydawały się niezmierzone i niewyczerpalne. A jednak coraz częściej słyszymy o tym, że populacja danej ryby zanika – tak się stało np. z dorszem w Bałtyku. Jak temu przeciwdziałać, co robić, aby ryb naprawdę nie zabrakło, a morza i oceany nie stały się wodną pustynią ?
Zobacz więcej na temat:  społeczeństwo STYL ŻYCIA ryby morza oceany żywność Michał Matus zrównoważona moda Trójka

Polska mozaika kulinarna. Fenomen kuchni chłopskiej

- Historia tradycyjnej kuchni polskiej jest bardzo apetyczna, ale coraz mniej o niej wiemy. Żeby spróbować ciekawych dań, wcale nie musimy wyjeżdżać bardzo daleko, bo kuchnia Polski jest bardzo zróżnicowana - przekonuje dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek, badaczka kultury kulinarnej i autorka książki "Tradycje kulinarne Polski". 
Zobacz więcej na temat:  Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria kuchnia kuchnia polska tradycja gotowanie Marta Zinkiewicz