Jedzenie w sztuce - jak patrzą na nie artyści? Zajrzyj na wystawę w MOCAK-u - Jedzenie jest ważnym elementem, ponieważ może łączyć lub dzielić. Może stanowić o tożsamości danych grup, może też być kwestią polityczną - mówi Weronika Stasińska z MOCAK-u. - Aspekt nierównego dysponowania dobrami, kryzys głodu, ale również konsumpcjonizm czy złe nawyki żywieniowe są, były i będą tematami obecnymi w społeczeństwie. Te wszystkie aspekty podejmujemy na naszej wystawie. Zobacz więcej na temat: Czwórka SZTUKA malarstwo wystawa społeczeństwo Kasia Dydo Katarzyna Dydo Muzeum Sztuki Współczesnej MOCAK
Myślisz, że to kalmary, a jesz... świńskie jelita Konina może udawać wołowinę, sól drogowa - sól kuchenną, a na przykład świńskie jelita - kalmary. Najczęściej podrabiane są mięso, owoce morza i alkohol. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA żywność ceny żywności zdrowe odżywianie zdrowie i dieta fałszerstwa
Jedzenie przyszłości. Jak będzie wyglądało? W Czwórce wraz z Martą Zinkiewicz przenosimy się w przyszłość i sprawdzamy, jak będą wyglądały w roku 2030 kwestie związane z jedzeniem. O tym, co pojawi się na naszych stołach, opowiadają Magdalena Malutko z agencji "Od kuchni" oraz Radosław Bogusz z SGGW. Zobacz więcej na temat: Czwórka klimat Marta Zinkiewicz żywność laboratorium owady Prawie lato POP-UP Czwórki
Wielki triumf szarlotki. Wygrała prestiżowy konkurs Polska szarlotka zdeklasowała konkurencję i zdaniem czytelników portalu Taste Atlas jest najlepszym słodkim ciastem świata. Polski przysmak przebił m.in. desery z Belgii, Grecji czy Stanów Zjednoczonych. Zobacz więcej na temat: POLSKA społeczeństwo żywność
Bestialstwo izraelskich ekstremistów. Niszczą pomoc Niektórzy funkcjonariusze wojska i policji izraelskiej przekazują informacje o transportach z pomocą humanitarną jadącą do Strefy Gazy radykalnym grupom izraelskim. Ci z kolei je blokują i niszczą - opisuje brytyjski dziennik "The Guardian", powołując się na rzecznika grupy osadniczej. Zobacz więcej na temat: Strefa Gazy Izrael Bliski Wschód ONZ konflikt w Strefie Gazy
Jak być fit i nie zgubić się w gąszczu batonów proteinowych i suplementów? Batoniki proteinowe to przekąska, po którą chętnie sięgają osoby aktywne fizyczne. Włączając je do swojej diety, powinniśmy uważnie czytać ich skład. Co powinny zawierać, w Czwórce podpowiada Bartek Szkutnik. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta zdrowie Bartek Szkutnik Kamil Jasieński żywność
Zmiany w Zielonym Ładzie. Minister mówi o dobrej wiadomości Minister rolnictwa Czesław Siekierski uważa, że zmiany wprowadzone w Zielonym Ładzie są dobrą wiadomością dla rolników, ponieważ odpowiadają na ich oczekiwania i ułatwią planowanie działalności. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA rolnictwo rolnicy ceny żywności żywność chemia Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Polska w Unii Europejskiej warzywa owoce zboże
Celiakia - co to za choroba, jakie są jej objawy, jak się ją diagnozuje i leczy? Choć celiakia jest znana od dwóch tysięcy lat i występuje częściej niż nowotwory piersi czy płuc, to nadal wiedza społeczna na jej temat jest niewielka. Na podstawie europejskich danych epidemiologicznych szacuje się, że w Polsce może na nią cierpieć ok. 380 tys. osób. Jednak większość, 90-95 proc., o tym nie wie. Zobacz więcej na temat: Artur Wolski Celiakia zdrowie medycyna dieta
Ta pizza jest najlepsza w Polsce. Włosi wydali werdykt Włoski przewodnik kulinarny 50 Top Pizza opublikował ranking najlepszych pizzerii w Europie. Wśród nich znalazły się dwa polskie lokale. Zobacz więcej na temat: POLSKA społeczeństwo ranking pizza restauracja kuchnia Włochy kulinaria
Rynek pracy, wakacje kredytowe i jedzenie młodych. Popołudnie w Czwórce W audycji "Czwórka do piątej" między innymi porozmawiamy o zmianach na rynku pracy, powiemy o przepisach przedłużających wakacje kredytowe, a także zajrzymy do talerzy młodych Polaków. Zobacz więcej na temat: Czwórka praca finanse
Nowe technologie w kuchni. Jak zmieniają się nasze kulinarne przyzywczajenia? Mamy wielofunkcyjne urządzenia, inteligentne lodówki, a mimo to rzadziej gotujemy w domu. W Czwórce sprawdzamy, jak nowe technologie i nowe rozwiązania zmieniają nasze przyzwyczajenia. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan kuchnia nowe technologie
Ceny żywności napawają optymizmem. To warzywo potaniało najbardziej Ceny podstawowych artykułów żywnościowych potaniały. Z najnowszego raportu opublikowanego przez media wynika, że w tym sezonie udało się uniknąć większej drożyzny. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA inflacja ceny żywności ceny paliw POLSKA społeczeństwo vat stopy procentowe
Food trucki. "To jedzenie zgodne z ideą slow food" Kiedyś były objazdowe budy z jedzeniem, dziś food trucki są nieodłącznym elementem miejskiej kultury. Parkują tam, gdzie toczy się życie. Dowożą lunch do biurowców, pojawiają się na festynach, zlotach food trucków i letnich festiwalach muzycznych. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gastronomia hobby Weronika Puszkar
Dopłaty do kebabów. Lewica chce odgórnego sterowania cenami Kebaby w Niemczech są coraz droższe. Dlatego tamtejsza Lewica ma propozycję - dopłaty. Cena maksymalna za ten przysmak miałaby wynosić pięć euro. Połowę tej ceny płaciliby uczniowie. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Europa Niemcy Olaf Scholz
Fast food coraz popularniejszy. Dlaczego go wybieramy? Według najnowszych badań przeprowadzonych przez jedną z firm technologicznych, w pierwszym kwartale tego roku średnio o 5 procent wzrósł ruch w punktach typu fast food. - To może być oznaką, że po czasie pandemii branża gastronomiczna nieco się odbiła - mówi Marcin Wojtasik, antropolog, socjolog oraz restaurator. - To także pokazuje zmiany społeczne, które zachodzą zwłaszcza w większych miastach. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński fast food pizza badanie
Pierwsze wiosenne zbiory miodu. Jaki miód najbardziej lubią Polacy? Pszczoły w tym roku szybciej musiały się zbudzić z zimowego snu i wziąć się do roboty. Ciepłe dni przyszły wyjątkowo wcześnie. Rzepak, mniszek czy drzewka owocowe już dawno zakwitły. Oznacza to, że czas na pierwsze wiosenne zbiory miodu. Niestety, mogą być one gorsze niż w poprzednich latach. Zobacz więcej na temat: Maja Mazurek miód pszczoły rolnictwo ekologia dieta żywność klimat
Zdrowe jelita to podstawa naszej odporności. Co i jak jeść, by o nie zadbać? Jak się okazuje, nasz układ odpornościowy w dużej mierze zależny jest od stanu naszych jelit. Zasiedlająca go flora bakteryjna, zwana mikrobiotą, odgrywa kluczową rolę w budowie odporności naszego organizmu. Oznacza to, że prawidłowa dieta zwiększa odporność, a powiedzenie "jesteś tym, co jesz" w tym kontekście nabiera zupełnie nowego znaczenia. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie dieta Trójka Krzysztof Łoniewski
Mąka i woda. O znaczeniu wypieków w różnych krajach i kulturach Co kraj to obyczaj. To dotyczy również jedzenia. W różnych szerokościach geograficznych natknąć się można na odmienne zwyczaje związane ze spożywaniem pokarmów. Samo jedzenie również może nabrać istotnej roli społecznej w różnych krajach i kulturach, o czym opowiedzieliśmy w przypadającym na 4 maja Dniu Piekarza. Zobacz więcej na temat: Trójka Martyna Matwiejuk wypieki żywność