Mąka i woda. O znaczeniu wypieków w różnych krajach i kulturach Co kraj to obyczaj. To dotyczy również jedzenia. W różnych szerokościach geograficznych natknąć się można na odmienne zwyczaje związane ze spożywaniem pokarmów. Samo jedzenie również może nabrać istotnej roli społecznej w różnych krajach i kulturach, o czym opowiedzieliśmy w przypadającym na 4 maja Dniu Piekarza. Zobacz więcej na temat: Trójka Martyna Matwiejuk wypieki żywność
Polak to człowiek biesiadny. O majówkowym biesiadowaniu Maj to początek sezonu wspólnych biesiad, grillowania, wiosennych ognisk. Czy w byciu razem wokół suto zastawionego stołu chodzi tylko o jedzenie? W radiowej Jedynce z naszymi gośćmi rozmawialiśmy o tym, jak w Polsce - i w innych krajach europejskich - wygląda biesiadowanie. Zobacz więcej na temat: Martyna Podolska Tomasz Prange-Barczyński majówka grill gotowanie społeczeństwo
Jeść zdrowo czy z grilla? To się nie wyklucza Długi weekend majowy i ładna pogoda, to "zestaw obowiązkowy", który gwarantuje oficjalne otwarcie sezonu grillowego. Tylko czy grill musi oznaczać wyłącznie niezdrowe, tłuste i mocno przyprawione jedzenie? Zobacz więcej na temat: POLSKA społeczeństwo majówka weekend długi weekend grill kuchnia
Dyrektywy śniadaniowe UE. Pierwszy posiłek dnia pod lupą Rada UE przyjęła nowe dyrektywy śniadaniowe, które mają poprawić przejrzystość etykietowania i składu produktów takich jak miód, soki owocowe, dżemy oraz odwodnione mleko, aby pomóc konsumentom w dokonywaniu świadomych wyborów i ograniczyć oszustwa w branży spożywczej. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA ŚWIAT
Randka przy śniadaniu? Młodzi doceniają znaczenie tego posiłku Już nie nocne biesiadowanie, tylko wspólne śniadanie - tak coraz częściej witają dzień ludzie młodzi. Kawiarnie prześcigają się w pomysłach na atrakcyjne menu, a dietetycy zacierają ręce, bo przecież śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA śniadanie Weronika Puszkar dieta zdrowe odżywianie
Bezmięsny schabowy przyszłością naszej kuchni? Nadchodzi rewolucja alternatywnych białek W Europie gwałtownie rośnie sprzedaż produktów pochodzenia roślinnego. Związane jest to m.in. z rosnącą świadomością konsumentów na temat wpływu spożycia mięsa na ludzkie zdrowie i długość życia. Dlatego coraz większą karierę robią alternatywne źródła białka. Nie bez znaczenia jest też fakt, że zwiększenie ich produkcji ma również wpływ na gospodarkę i klimat. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowe odżywianie wegetarianizm weganizm zdrowie i dieta ekologia rolnictwo białko hodowla zwierząt klimat mięso Trójka Szymon Majchrzak Krzysztof Łoniewski
Śniadanie - najważniejszy posiłek dnia. Czas i skład mają znaczenie 24 kwietnia obchodzimy Europejski Dzień Śniadania, który ma przypominać o tym, jak ważny dla zdrowia człowieka jest ten pierwszy w ciągu dnia posiłek. Niedawno badacze ustalili optymalną godzinę jedzenia śniadania, naukowcy jednak są zgodni - najistotniejsze jest, co jemy. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Martyna Ogonek śniadanie kawa Paula Gosa europejski dzień śniadania
Rewolucja, dramat, wściekłość: koniec z pizzą i lodami po północy! Na razie w Mediolanie Władze Mediolanu planują rewolucyjne posunięcie: chcą zakazać sprzedaży po północy pizzy, lodów i napojów na wynos. Powód: skargi mieszkańców miasta na uciążliwości nocnego życia. Sprzedawcy są wściekli, turyści rozżaleni. Czy nadchodzi rewolucja w podejściu do biznesu turystycznego? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA turystyka Włochy Mediolan pizza napoje Kraków Miasto Jest Nasze Józef Niewiarowski Piotr Łodej Trójka
Drożdże kontra zakwas. Chleb - jak i z czego najlepiej go wypiekać? Piekarstwo, podobnie jak wiele innych dziedzin życia, ewoluuje. Zmieniają się składniki czy sposoby wypieku. Mimo że obecnie w publikacjach nt. piekarstwa dominuje zakwas, to drożdże ciągle mają swoich fanów. Należy do nich Piotr Kucharski - autor książek o pieczeniu - który podzielił się w "Drodze przez mąkę" swoimi spostrzeżeniami na temat wypieków. Zobacz więcej na temat: Dwójka kulinaria gotowanie chleb wypieki Łukasz Modelski Piotr Kucharski
Smaczny las. Zbieraj bezpieczne zioła - te, które znasz Piotr Ciemny od lat zafascynowany jest skarbami lasu i ich kulinarnym wykorzystaniem - broni dobrego imienia chwastów, podpowiada, jak wykorzystać je w kuchni, żeby zyskała nowy smak. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński zioła las chwasty kuchnia kulinaria
Jedzenie instagramowe i danie wiralowe. Czy wygląd potraw jest najważniejszy? Rozwój mediów społecznościowych dotyka każdej dziedziny życia i wyjątkiem nie jest kuchnia. Restauracje i twórcy wykorzystują media do promowania swoich przepisów i dań. Małgorzata Minta opowiedziała w audycji "Drogą przez mąkę" w Programie 2 Polskiego Radia m.in. o zjawisku jedzenia instagramowego, za którym niekoniecznie musi iść smak. Zobacz więcej na temat: Dwójka fotografia gotowanie żywność Łukasz Modelski Małgorzata Minta media społecznościowe
Proszek zamiast kotleta? Oczywiście! Zbilansowane, zdrowe i łatwe do przygotowania Trzeba iść z duchem czasów: zbilansowane posiłki w proszku "ready to eat" ("gotowy do zjedzenia") mogą być doskonałym zamiennikiem normalnej porcji jedzenia. Są szybkie do przygotowania, dobrze skomponowane, pozbawione chemicznych ulepszaczy. Nie powinny jednak zastępować normalnej diety: mogą być jej uzupełnieniem, bądź, czasami, posiłkiem zastępczym, kiedy np. nie mamy czasu. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie dieta odchudzanie Krzysztof Łoniewski Trójka
"Jedzenie w sztuce": smakowita wystawa w krakowskim Muzeum Sztuki Współczesnej MOCAK "Jedzenie w sztuce" to 11. wystawa z flagowej serii MOCAK-u, w której konfrontowane są ważne obszary życia z refleksjami artystów, analizowane zawarte w nich prawdy i związane z nimi manipulacje. Tematami wcześniejszych ekspozycji były: historia, sport, ekonomia, zbrodnia, gender, medycyna, ojczyzna, sztuka, natura, polityka. Jedzenie w tym kontekście jest wyjątkowe, bo stoi u podstaw życia, przez co ma wpływ na wiele jego aspektów. Wystawa będzie czynna przez blisko rok, od 11 kwietnia 2024 roku do 16 marca 2025 roku, i towarzyszyć jej będzie wiele interesujących wydarzeń. Zobacz więcej na temat: KULTURA SZTUKA wystawa Muzeum Sztuki Współczesnej MOCAK malarstwo fotografia Kraków Radosław Nałęcz Trójka
Serial "Historia kuchni polskiej". Jak dawniej smakowała Polska? Jak jadali nasi przodkowie? Jakie potrawy towarzyszyły Polakom podczas przełomowych momentów w historii naszego kraju? Odpowiedzi na te pytania przynosi nowy serial - "Historia kuchni polskiej". Możemy dowiedzieć się o tym, co jedli dawniej nasi rodacy oraz spróbować odtworzyć te potrawy. Prof. Jarosław Dumanowski zdradził w audycji "Droga przez mąkę" w Programie 2 Polskiego Radia kulisy powstania tego dzieła. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska żywność przepisy kulinarne historia Polski serial Łukasz Modelski Dwójka Jarosław Dumanowski
Coraz większy kryzys na Kubie. Brakuje żywności W wywiadzie opublikowanym na stronie urzędu prezydenckiego Prezydent Kuby Miguel Diaz-Canel potwierdził, że na wyspie nasila się niezadowolenie społeczne i ma ono związek z niedoborami żywności. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA żywność ceny żywności Kuba komunizm socjalizm
Powrót do przedświątecznej formy. Jak pozbyć się dodatkowych kilogramów? W czasie świąt niejedna osoba chętniej sięgała po dodatkowe jajko w majonezie, zajadała się sałatką jarzynową, bądź oddawała się spożywaniu tłustego mięsa. Skutkiem tego, a w niektórych przypadkach również mniejszej aktywności fizycznej, są dodatkowe kilogramy lub poczucie przybrania na wadze. Jak z tym walczyć? Zobacz więcej na temat: Trójka Krzysztof Łoniewski dieta żywność zdrowie zdrowie i dieta
Ambasador Tomasz Orłowski. Lokalne smaki we wspomnieniach z Francji Tomasz Orłowski to wieloletni ambasador Polski we Francji i Monaco. Życie na obczyźnie sprawiło, że wiele zwyczajów przejął od Francuzów, w wielu smakach się zakochał - dziś dzieli się nimi w swoich książkach. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Tomasz Orłowski Francja Paryż Lyon Bretania kuchnia francuska STYL ŻYCIA
Wielkanoc dawniej i dziś. Co króluje na naszym stole? Czego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole? Jak Wielkanoc wyglądała dawniej? Co jadano? Czym się zachwycano? A jak jest dzisiaj? U nas i w innych europejskich krajach? Czy wielkanocny jadłospis musi opierać się na mięsie? O tym w Programie 1 Polskiego Radia. Zobacz więcej na temat: Martyna Podolska Wielkanoc Małgorzata Jasztołt Bogdan Gałązka Małgorzata Kozakiewicz David Gamtsemlidze Dominika Targosz Magdalena Kasprzyk-Cheviriaux Tomasz Prange-Barczyński