Nadmiar jedzenia po świętach. Tego nie wolno robić Wyrzucanie świątecznych sałatek czy wylewanie zup do toalet grozi poważną awarią sieci. Nadmiarem jedzenia lepiej podzielić się z potrzebującymi - podkreśla szczeciński Zakład Wodociągów i Kanalizacji. Zobacz więcej na temat: POLSKA Wielkanoc żywność
Nie marnujmy jedzenia. Ekspertka wyjaśnia, jak to zrobić - Faktycznie prawie jedna trzecia żywności zostaje po świętach wyrzucona. Niestety, taka jest nasza tradycja, tych bogatych stołów, pełnych smakołyków, to często prowadzi do przygotowania większej ilości jedzenia, niż można zjeść - mówiła w Polskim Radiu 24 Kinga Bernat, ekspert ds. niemarnowania żywności (Banki Żywności SOS w Warszawie). Zobacz więcej na temat: POLSKA społeczeństwo Wielkanoc żywność
NASZ WYWIAD Wielkanocne tradycje kulinarne. Makłowicz: musi być syto - Wielkanoc jest najbardziej radosnym świętem chrześcijańskim, a to oznacza biesiadę - mówi w rozmowie z portalem PolskieRadio24.pl Robert Makłowicz, dziennikarz, krytyk kulinarny i youtuber. Zobacz więcej na temat: społeczeństwo tradycja Robert Makłowicz Wielkanoc żywność kulinaria POLSKA zwyczaje chrześcijaństwo
Święconka. Tysiące lat tradycji w jednym koszyku W niewielu miejscach na świecie zachował się zwyczaj święcenia pokarmów w Wielką Sobotę, ale takiej święconki, jaką robią Polacy, nie ma nigdzie. Elementy tej tradycji poświadczone są już w średniowiecznych źródłach, a jej korzenie sięgają jeszcze dalej w przeszłość. Zobacz więcej na temat: Wielkanoc święta tradycja HISTORIA historia Polski chrześcijaństwo katolicyzm judaizm Żydzi Jezus Chrystus religia jajko chleb wypieki Kościół
Świąteczne przygotowania. Rób je tak, by nie marnować jajek, chleba i sałatki jarzynowej Święta Wielkanocy to czas tradycji, obfitości, ale też - strat cennych zasobów, między innymi wody. Po kilku dniach świętowania do koszy na śmieci trafiają najczęściej: sałatka jarzynowa, chleb i jajka. Warto temu zapobiegać. Zobacz więcej na temat: Czwórka Wielkanoc Jaja w kuchni chleb ekologia ślad wodny żywność woda marnowanie żywności Kamil Jasieński
Michał Teklak i jego kuchenne eksperymenty Orange chicken, sałatka z brukselki czy kurczak panierowany z Buldaku. Michał odtwarza viralowe dania, sprawdza przepisy blogerów kulinarnych, wykorzystuje gotowe dania z torebki, a z widzami wita się słowami "Cześć, serduszka". Zobacz więcej na temat: Czwórka Michał Teklak kuchnia przepisy kulinarne Marta Hoppe media społecznościowe internet
Wielkanoc dawniej i dziś. Co króluje na naszym stole? Czego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole? Jak Wielkanoc wyglądała dawniej? Co jadano? Czym się zachwycano? A jak jest dzisiaj? U nas i w innych europejskich krajach? Czy wielkanocny jadłospis musi opierać się na mięsie? Jak może wyglądać Wielkanoc wegetariańska? Zobacz więcej na temat: Martyna Podolska Wielkanoc Małgorzata Jasztołt Bogdan Gałązka Małgorzata Kozakiewicz David Gamtsemlidze Dominika Targosz Magdalena Kasprzyk-Cheviriaux Tomasz Prange-Barczyński
Co zrobić z jedzeniem, które nam zostało po świętach? Zanieść do jadłodzielni! Jedna piąta żywności wyprodukowanej na świecie jest marnowana - wynika z raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych, opublikowanego przed Wielkanocą. Najwięcej jedzenia wyrzucamy właśnie przy okazji świąt... Zobacz więcej na temat: Daniel Wydrych Izabela Kostyszyn żywność
Wstrząsający raport ONZ. Marnujemy ogrom żywności Z raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych, opublikowanego przed świętami wynika, że "jedna piąta żywności wyprodukowanej na świecie jest marnowana". W ocenie ONZ jest to tym bardziej niepokojące, że 783 mln mieszkańców globu cierpi głód. Zobacz więcej na temat: żywność ŚWIAT śmieci ONZ
"Gotuj roślinnie" - kuchnia wegańska jest fuzją różnych smaków Niedawno pojawiła się książka "Gotuj roślinnie", to już kolejna pozycja, którą napisała popularyzatorka kuchni wegańskiej Alicja Rokicka. - Bardziej otworzyłam się na różnorodność, misz-masz, inspirację przyprawami i różnymi kuchniami świata - mówi Alicja w Czwórce. - W książce można znaleźć wiele nieoczywistych połączeń. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia kuchnia wegetariańska rośliny
Etykieta na produkcie. Dlaczego warto ją przeczytać? Czy pasztet z zająca to to samo, co pasztet z zającem? Na co powinniśmy zwracać uwagę, kupując żywność przed świętami? Co powinno być napisane na etykietach produktów? Wyjaśnia w Programie 1 Polskiego Radia Przemysław Rzodkiewicz, główny inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Zobacz więcej na temat: Roman Czejarek żywność Przemysław Rzodkiewicz Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Rusz do Bangkoku i odwiedź Jay Fai Bangkok streetfoodem stoi. Jeden z takich ulicznych punktów z jedzeniem ma nawet gwiazdkę Michelin. Uliczną restaurację Raan Jay Fai odwiedził Kuba Przeździecki, znany w sieci jako Coocharz. Zobacz więcej na temat: Czwórka Weronika Puszkar restauracja Bangkok Tajlandia Azja kuchnia tajska
Żur - najlepsza zupa świata? Czy żur i barszcz biały to to samo? - Dla mnie żur jest najlepszą zupą świata, lubię takie smaki - mówi kucharz Filip Niewiatowski i przyznaje, że wcale nie dziwi go, że polski żur w rankingu najlepszych zup świata TasteAtlas w 2023 zajął drugą pozycję, tuż za japońskim tonkotsu ramen. W "Czwórce do kwadratu" sprawdzamy też, czy żur to to samo, co barszcz biały. Zobacz więcej na temat: Czwórka żurek Mateusz Kulik gotowanie kuchnia polska Wielkanoc STYL ŻYCIA
Hayao Miyazaki i rola jedzenia w jego animacjach Jak pokarm i określony sposób jego przetwarzania może uczłowieczać spożywającego lub wykluczać ze wspólnoty i pozbawiać atrybutów przypisywanych gatunkowi ludzkiemu? M.in. nad tym zastanawialiśmy się w tym wydaniu audycji "Droga przez mąkę". Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski kulinaria Japonia Hayao Miyazaki Dwójka
Pizza i makarony. Jak gotować po włosku? We Włoszech gotowanie już dawno podniesiono do rangi sztuki, a kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji. Włoska kuchnia to luz, zabawa, bycie razem. I regionalna różnorodność, która sprawia, że te same dania w różnych miejscach smakują inaczej. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie kuchnia włoska Piotr Firan
Dramatyczna sytuacja w stolicy Haiti. WHO bije na alarm WHO wydała komunikat, w którym ostrzega, że stolica Haiti potrzebuje pilnej pomocy. Organizacja podkreśliła, że miasto jest praktycznie odcięte od świata: na międzynarodowym lotnisku, opanowanym przez zbrojne gangi, od tygodni nie lądują samoloty, a z zablokowanego przez bandy portu morskiego nie wypływają statki, którymi próbują się ewakuować mieszkańcy i nieliczni pozostali na Haiti cudzoziemcy. Zobacz więcej na temat: Haiti pomoc WHO ŚWIAT Ameryka
Kuchnia słowacka i jej tożsamość Rocznica śmierci Janosika w Liptowskim Mikulaszu (17.03) oraz koniec sezonu na Chopoku to dobre preteksty do rozmowy o kuchni naszych południowych sąsiadów - Słowaków. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Słowacja Dwójka kulinaria kuchnia
Dieta ketogeniczna - z czym to się je i ile razy dziennie? Dieta ketogeniczna zastępuje węglowodany tłuszczem. Na talerzu pojawiają się tłuste mięsa, ryby, owoce morza, tłusty nabiał, smalec i masło. Michał i Paulina Warchała udowadniają, że dieta ketogeniczna jest prosta i łatwo dostępna, a każdy może wyciągnąć z niej coś dla siebie. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński dieta