Ile mięsa jedzą Francuzi? Za dużo, by skutecznie dbać o planetę Gdyby mieszkańcy Francji zmniejszyli o połowę spożycie mięsa, kraj bez problemu osiągnąłby swoje cele klimatyczne - twierdzą autorzy nowego raportu przywoływanego przez dziennik "Le Monde". Tymczasem branża hodowców zwierząt we Francji trzyma się mocno i chciałaby utrzymać konsumpcję mięsa na dotychczasowym poziomie. Problem w tym, że Francuzi spożywają dwukrotnie więcej mięsa, niż wynosi średnia światowa. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Martyna Ogonek Francja kulinaria mięso klimat ekologia
Kanapkowe specjały, czyli o historii zamkniętej między dwoma kromkami Kiedy powstała pierwsza kanapka i kto ją wymyślił? Podobno pierwowzór powstał w czasach, kiedy nie znano jeszcze chleba. Jego twórcą był zaś prawdopodobnie pewien angielski hrabia pochodzący z miasteczka Sandwich. W Polskim Radiu Dzieciom po godzinie 15.00 opowiemy nie tylko o historii kanapki, ale również o rodzajach, kształtach i kanapkowych ciekawostkach z całego świata. Zapraszmy! Zobacz więcej na temat: Popołudnik w PR Dzieciom radio dla dzieci Przygody w PRD kanapki
Podróże ze smakiem. Kulinarne podróże po Polsce. Liczy się to co naj! - W swojej działalności obrałem sobie cel, że Podróże ze smakiem będą kanałem z pozytywnym kontentem - przyznaje Adrian Nijak. - W sieci wiele filmików, rolek może się rozejść bardzo głośno. Ja nie chcę nikomu zaszkodzić. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia media społecznościowe kulinaria
Rodzinne fascynacje w kuchni Bohaterami audycji są bracia Niziowie. Mirosław jest architektem, rzeźbiarzem oraz mecenasem kultury, a Dariusz - twórcą hotelu, restauracji i ekologicznej winnicy. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski kulinaria Dwójka gotowanie
Zielony Ład. Kołodziejczak zapowiada jego renegocjowanie - Zielony Ład będzie renegocjowany z tych zapisów najbardziej skrajnych, które uderzają w polskie rolnictwo, w produkcję żywności, w europejskie rolnictwo - mówi w rozmowie z czwartkową "Rzeczpospolitą" wiceminister rolnictwa, szef AgroUnii Michał Kołodziejczak. Zobacz więcej na temat: Unia Europejska rolnictwo prawo zdrowie Europa POLSKA Polska w Unii Europejskiej Michał Kołodziejczak GOSPODARKA
Nieupoważnionym wstęp wzbroniony Czasem miejsca użyteczności i pierwszej potrzeby znajdują się pośrodku niczego – albo tam, gdzie nikt się ich nie spodziewa. Dostęp do nich z zewnątrz jest ograniczony lub nawet wykluczony. Zobacz więcej na temat: folklor folk kultura ludowa felieton KULTURA Magdalena Okraska tradycja
Jak prawidłowo przechowywać żywność? Na której półce w lodówce położyć jogurt, wędlinę, surowe mięso? Prawidłowe przechowywanie jedzenia wpływa na jego jakość, a w rezultacie - na nasze zdrowie. Pomaga też zredukować ilość wyrzucanej żywności. Zobacz więcej na temat: Daniel Wydrych Izabela Kostyszyn żywność lodówka zdrowie dieta
PR24 Na czym polega Zielony Ład? Wyjaśniamy - Aspekty podnoszone przez rolników pokazują niezrozumienie dot. tego, o co chodzi w proponowanych zmianach Zielonego Ładu - powiedziała w Polskim Radiu 24 Paulina Sobiesiak-Penszko z Instytutu Spraw Publicznych. Zobacz więcej na temat: Unia Europejska rolnictwo prawo zdrowie ŚWIAT Europa Polskie Radio 24
Bezpieczeństwo naszej żywność - kto o nie dba? W XXI wieku rzadko dochodzi do zatruć pokarmowych śmiertelnych w skutkach, choć się zdarzają. Warto dbać o żywność, którą konsumujemy, sprawdzać ją, a w skrajnych przypadkach wyrzucić produkt, którego nie jesteśmy pewni. Zobacz więcej na temat: Czwórka żywność konserwacja Kamil Jasieński bezpieczeństwo
Naturalne metody konserwowania żywności. SGGW szuka rozwiązań SGGW chce wdrożyć nowe sposoby konserwowania żywności i planuje wprowadzić na rynek szereg rozwiązań opartych na metabolitach bakterii. Jednym z obszarów ich zastosowań jest konserwacja żywności bazująca na naturalnych procesach. Na razie prace trwają jeszcze w laboratorium, ale być może rozwiązanie z powodzeniem będzie stosowane w rzeczywistości. Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Hoppe żywność konserwacja studenci badania
Bezpieczna żywność. Na co zwrócić uwagę podczas zakupów? - Informacje zawarte na żywności bardzo często trudno jest zweryfikować bez wejścia w szczegóły, rozebrania produktu na czynniki pierwsze i spojrzenia w recepturę - przyznaje dr Przemysław Rzodkiewicz, główny inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Nad jakością produktów w sklepie czuwają inspektorzy; konsument również, pamiętając o kilku zasadach, może wybrać odpowiedni artykuł spożywczy. Zobacz więcej na temat: Sława Bieńczycka konsument prawa konsumenta zakupy żywność
GiS alarmuje. W tych ciastkach znaleziono fragmenty metalu Wycofano z obrotu handlowego dwa wyroby ciastkarskie z powodu obecność w nich fragmentów metalu - poinformował w poniedziałek Główny Inspektorat Sanitarny. Zobacz więcej na temat: POLSKA GIS żywność społeczeństwo
Śmiertelne zatrucie jedzeniem z targowiska. Policja zatrzymała dwie osoby Podkarpaccy policjanci zatrzymali dwie osoby w związku ze śmiertelnym zatruciem pokarmowym po spożyciu galarety kupionej na targowisku w Nowej Dębie. Dwie kolejne osoby trafiły do szpitala z objawami ostrego zatrucia pokarmowego. Zobacz więcej na temat: śmierć policja polska zatrucie POLSKA służby i bezpieczeństwo
Kuchnia wege, czyli postna. Co jedli nasi przodkowie w czasie Wielkiego Postu? W Kościele katolickim Środa Popielcowa zaczyna Wielki Post. Jeszcze niedawno w niektórych domach ten dzień zmieniał codzienny jadłospis. Jednak kuchnia postna była codziennością w dawnej Polsce. - Chłopi, którzy stanowili większą część społeczeństwa, na mięso mogli sobie pozwolić od święta. Można więc powiedzieć, że postne potrawy jedli codziennie. Dzisiaj nazywalibyśmy je po prostu wegańskimi - mówi w Czwórce Paweł Ochman i opowiada, co jedli nasi przodkowie w czasie Wielkiego Postu. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński społeczeństwo Wielki Post kuchnia polska
ANALIZA Na słodzone napoje nie pomoże nawet ruch. Ukryty w składzie cukier to cichy zabójca Zespół naukowców z Uniwersytetu Harvarda oraz Uniwersytetu Lavala przez 30 lat śledził stan zdrowia ponad 100 tys. osób. Wyniki tych obserwacji mogą poważnie zaniepokoić fanów słodzonych napojów. Wynika z nich bowiem, że nawet aktywność fizyczna nie jest w stanie zniwelować ryzyka chorób sercowo-naczyniowych zwiększonego przez cukier dostarczany za pośrednictwem słodzonych płynów. Napoje nie są jednak jego jedynym źródłem. Jest on dodawany powszechnie do produktów, które wcale nie kojarzą nam się ze słodkościami. Zobacz więcej na temat: cukier zdrowie badania POLSKA społeczeństwo
Krew - bezcenny dar. Krwiodawstwo w Polsce i na świecie W dniu Walentynkowej Akcji Krwiodawstwa organizowanej na terenie Polskiego Radia m.in. sprawdzimy jak wygląda krwiodawstwo na świecie. Zobacz więcej na temat: Czwórka krwiodawstwo wegetarianizm kuchnia fantastyka
Co jadają narciarze? Przysmaki górskich kurortów Włoch, Austrii i Polski Zimą Włochy, Austria czy rodzime Podhale przyciągają nas obietnicą białego szaleństwa na stokach, ale też kuszą niezwykłymi smakami. Sprawdzamy, co na stokach jadają narciarze. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia narty snowboard Tyrol Włochy Austria Podhale
Japońskie afrodyzjaki na walentynki: sushi, ostrygi i lody mochi Japońska kuchnia to nie tylko sztuka kulinarna, ale też sztuka miłości. - Wystarczy spojrzeć na sushi. To drobne i sensualne formy, które rozpalają zmysły i można się nimi nawzajem karmić - mówi szef kuchni Bartek Leszczyński. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria przepisy kulinarne Walentynki Japonia Weronika Puszkar sushi