Poświąteczna plaga, czyli powszechne marnowanie jedzenia 87 procent Polaków wyrzuca jedzenie między 23 a 30 grudnia. W koszach ląduje blisko 62 tys. ton produktów żywnościowych, co daje aż 1,6 kg na osobę! Zobacz więcej na temat: społeczeństwo Wigilia Święta Bożego Narodzenia Boże Narodzenie marnowanie żywności ekonomia ekologia żywność Józef Niewiarowski Michał Nogaś Trójka Zobacz także
Wegan Nerd. Alicja Rokicka: weganizm nie jest rodzajem ascezy, umartwiania się Gościnią audycji "Głosy kobiet" była Alicja Rokicka, autorka bloga Wegan Nerd i kilku wegańskich książek kucharskich, w tym "Gotuj roślinnie" i "Italii dla zielonych". Zobacz więcej na temat: Ludwika Włodek dieta weganizm
Zdrowe przepisy na święta Bożego Narodzenia - Niektóre potrawy w wigilijnego stołu są na tyle zdrowe, że powinny być z nami nie tylko od święta - mówiła w Polskim Radiu 24 specjalistka medycyny stylu życia dr Alicja Baska. Zobacz więcej na temat: PolskieRadio 24 Małgorzata Telmińska dieta Święta Bożego Narodzenia medycyna zdrowie
W którym momencie jedzenie przestaje być tylko przyjemnością? Na tradycyjnym wigilijnym stole powinno się znaleźć aż 12 dań, a przez następne dni Bożego Narodzenia przyjdzie nam zjeść kolejne potrawy. Jak spędzić nadchodzące święta bez jedzeniowych wyrzutów sumienia? Zobacz więcej na temat: Czwórka Święta Bożego Narodzenia Boże Narodzenie Wigilia
Świąteczna uczta. Niektórzy zjedzą nawet 10 tys. kalorii Przeciętny Polak zje podczas świątecznego dnia 6 tys. kalorii - takie wyliczenia, obejmujące jeden świąteczny dzień, przedstawia prof. Danuta Figurska–Ciura, ekspertka ds. żywienia z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Zdradza, że niektórzy pozwalają sobie na jeszcze więcej, nawet na 10 tys. kalorii. Zobacz więcej na temat: POLSKA Wigilia Święta Bożego Narodzenia żywność gotowanie kuchnia kulinaria zdrowie
Święta zero waste, czyli jak nie marnować jedzenia - Kupujemy za dużo, robimy za dużo, bo chcemy, żeby było wspaniale. Najgorzej jak jedzenie, które zostaje po świętach, trafia do śmietnika - mówi w Programie 1 Polskiego Radia Tomasz Prange-Barczyński, dziennikarz, krytyk i konsultant winiarski, znawca kuchni. Zobacz więcej na temat: Tomasz Prange-Barczyński Wigilia Roman Czejarek zero waste Boże Narodzenie Zobacz także
Wspólne gotowanie z dziećmi? To bardzo dobry pomysł na rodzinne spędzenie czasu Czy rodzinne gotowanie to dobry sposób na wspólne spędzanie czasu? Oczywiście, że tak! Szczególnie teraz, w okresie przedświątecznym, kiedy jesteśmy w naszej kuchni częściej i dłużej, warto zaprosić do gotowania czy pieczenia nasze dzieci. W ten sposób możemy nauczyć najmłodszych samodzielności. Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kunikowska gotowanie Zobacz także dziecko rodzice Sebastian Gołębiewski kuchnia
Słodkości na świątecznym stole. Czego nie może zabraknąć? - Chyba najważniejszy jest mak, bo mak i wszystkie potrawy z maku, bo mamy przecież makowce, łazanki z makiem, łamańce z masą makową oraz kutię, są symbolem wędrówki między światami - mówi w Programie 1 Polskiego Radia Tomasz Prange-Barczyński, dziennikarz, krytyk i konsultant winiarski, znawca kuchni. Zobacz więcej na temat: Tomasz Prange-Barczyński Wigilia przepisy Agnieszka Kunikowska ciasta słodkości
Szykujesz kolację wigilijną? Nie przesadzaj z zakupami, nie przesadzaj z jedzeniem! Wigilia to nie tylko uroczysta kolacja i czas spędzony z najbliższymi - to niestety zarazem festiwal marnowania żywności. Aż 83 procent Polaków między 23 a 30 grudnia wyrzuca jedzenie! Zobacz więcej na temat: społeczeństwo Wigilia marnowanie żywności tradycja Kuba Witkowski Robert Grzędowski Trójka Zobacz także Boże Narodzenie
Czy karp jest rybą, którą jemy tylko podczas świąt? - Myślę, że wiele osób jada karpia tylko raz do roku - mówi w Programie 1 Polskiego Radia Tomasz Prange-Barczyński, dziennikarz, krytyk i konsultant winiarski, znawca kuchni. Jak przygotować tę rybę, aby kojarzyła się przede wszystkim ze świętami? Zobacz więcej na temat: Tomasz Prange-Barczyński Wigilia przepisy Roman Czejarek Karp
Wigilijne pierogi powinniśmy polać olejem lnianym - On jest bardzo specyficzny. Pierogi podawane z olejem lnianym mają wyjątkowy, wigilijny smak - powiedział w audycji "Cztery pory roku" Tomasz Prange-Barczyński, dziennikarz, krytyk i konsultant winiarski, znawca kuchni. Zobacz więcej na temat: Tomasz Prange-Barczyński Wigilia przepisy Roman Czejarek
Bez nich nie ma kolacji wigilijnej - zupy - W tradycyjnych polskich domach tych świątecznych zup zawsze było kilka. Co ciekawe, grzybowa czy barszcz były tylko tymi dodatkowymi. Królowała zupa... migdałowa, która współcześnie niemal zupełnie znikła - powiedział w audycji "Cztery pory roku" Tomasz Prange-Barczyński, dziennikarz, krytyk i konsultant winiarski, znawca kuchni. Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kunikowska Tomasz Prange-Barczyński Wigilia przepisy
Uwaga alergicy! Lepiej nie kupować tej musztardy Wycofano z obrotu dwie partie musztardy. Chodzi o produkt French's Classic Yellow Mustard. Jako powód podano "brak informacji na etykiecie o tym, że musztarda ma w składzie gorczycę". Ta może powodować alergię - przypomina GIS. Zobacz więcej na temat: Główny Inspektor Sanitarny GIS musztarda zdrowie społeczeństwo POLSKA
Uwaga! Nie jedz tego śledzia. GIS ostrzega przed groźną bakterią Stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej partii śledzia z porem - poinformował Główny Inspektorat Sanitarny. Partia produktu została bezzwłocznie wycofana ze sprzedaży. Zobacz więcej na temat: GIS Główny Inspektor Sanitarny choroba społeczeństwo POLSKA
POLSKIE RADIO 24 Dezinformacja żywnościowa. "Uwaga na tzw. influencerów" - Żywność jest bardzo wdzięcznym polem dla dezinformacji. Zwłaszcza że jest to dobro, z którego korzysta każdy z nas - zwracają uwagę w Polskim Radu 24 dr Przemysław Rzodkiewicz, główny inspektor sanitarny jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz Izabela Jarka, główny analityk danych w dziale przeciwdziałania dezinformacji NASK-BIP. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 Ewa Wasążnik fake news żywność dezinformacja influencerzy
Zbadano kości prehistorycznego dziecka, by odtworzyć dietę jego matki. Wniosek: jadła mamuty Jadłospis praludzi, którzy rozprzestrzenili się w Ameryce Północnej podczas ostatniej epoki lodowcowej, został zrekonstruowany przez naukowców na podstawie chemicznych badań kości przedstawiciela kultury Clovis, czyli pierwszych Paleoindian. Zobacz więcej na temat: mamut Ameryka Ameryka Północna prehistoria HISTORIA myśliwi
Unikalna winorośl z zachodniej Polski W audycji "Droga przez mąkę" - Krzysztof Fedorowicz i poemat o endemicie. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski rośliny Dwójka
Czy w okresie jesienno-zimowym nasz organizm potrzebuje więcej kalorii? Gdy temperatura spada, nasze upodobania kulinarne się zmieniają. Nabieramy ochoty na tłustsze, syte potrawy. Zobacz więcej na temat: Daniel Wydrych Izabela Kostyszyn zdrowie dieta zima