Maciej Kierkla o kuchni azjatyckiej w polskim wydaniu Budki z azjatyckim jedzeniem to stały element na ulicach polskich miast. Właśnie o tych restauracjach Kamil Jasieński rozmawiał z autorem profilu "Kozak chinole wwa blog", który dzieli się swoimi opiniami na temat lokali z azjatyckim jedzeniem w niecodzienny sposób. Zobacz więcej na temat: Czwórka Zobacz także kuchnia chińska Azja żywność restauracja Kamil Jasieński Maciej Kierkla
Co my jemy? Przemysł spożywczy i kultura "foodporn" Food porn, modne diety, niskokaloryczne, wysokokaloryczne, keto, paleo, post i karnawał. Do czego pcha nas kulinarna moda, co na to nasze sumienie i jak to się ma do wiedzy naukowej oraz pseudo-nauki dotyczącej wymarzonych diet i optymalnych sposobów żywienia? Zobacz więcej na temat: Trójka Zobacz także kulinaria dieta Paulina Wilk Łukasz Modelski
Dyplomacja kulinarna - które potrawy mogą zostać ambasadorami polskiej kuchni Okres polskiej prezydencji w Radzie Unii Europejskiej jest bardzo dobrą okazją do promocji rodzimej kuchni. Wiadomo już, że będą towarzyszyć jej polskie jabłka. Jakie jeszcze potrawy można promować w świecie? O polskiej dyplomacji kulinarnej opowiedziała Magdalena Tomaszewska-Bolałek. Zobacz więcej na temat: Czwórka Zobacz także kulinaria kuchnia kuchnia polska Damian Sikorski Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Veganuary, czyli styczeń w wersji vege Akcja Veganuary zachęca się do tego, żeby w pierwszym miesiącu nowego roku przejść na bezmięsną dietę. Jak na organizm wpływa brak mięsa przez miesiąc? Jakie korzyści ma z tego nasza planeta? Na te pytania odpowiedziała Karolina Centkowska z organizacji RoślinnieJemy. Zobacz więcej na temat: Czwórka Zobacz także Weronika Puszkar Marta Hoppe żywność wegetarianizm weganizm Karolina Centkowska
Jak radzić sobie z nadmiarem jedzenia po świętach? Jak pokazują badania najwięcej jedzenia marnujemy właśnie w święta. Jak temu zaradzić? O tym opowiedziała Beata Pałczyńska z firmy wpływu społecznego Too Good To Go. Zobacz więcej na temat: Czwórka święta Marta Hoppe Numer Raz Zobacz także Beata Pałczyńska ekologia
Polacy marnują tony jedzenia. "Nie mamy w ogóle świadomości" Przeciętny Polak wyrzuca 1,6 kg świątecznego jedzenia - wynika z badań przeprowadzonych na zlecenie firmy wpływu społecznego Too Good To Go. To właśnie w Wigilię marnuje się najwięcej potraw - ponad 9 tysięcy ton. Zobacz więcej na temat: POLSKA Polskie Radio żywność święta Karol Surówka
Poświąteczna plaga, czyli powszechne marnowanie jedzenia 87 procent Polaków wyrzuca jedzenie między 23 a 30 grudnia. W koszach ląduje blisko 62 tys. ton produktów żywnościowych, co daje aż 1,6 kg na osobę! Zobacz więcej na temat: społeczeństwo Wigilia Święta Bożego Narodzenia Boże Narodzenie marnowanie żywności ekonomia ekologia żywność Józef Niewiarowski Michał Nogaś Trójka Zobacz także
Wegan Nerd. Alicja Rokicka: weganizm nie jest rodzajem ascezy, umartwiania się Gościnią audycji "Głosy kobiet" była Alicja Rokicka, autorka bloga Wegan Nerd i kilku wegańskich książek kucharskich, w tym "Gotuj roślinnie" i "Italii dla zielonych". Zobacz więcej na temat: Ludwika Włodek dieta weganizm
Zdrowe przepisy na święta Bożego Narodzenia - Niektóre potrawy w wigilijnego stołu są na tyle zdrowe, że powinny być z nami nie tylko od święta - mówiła w Polskim Radiu 24 specjalistka medycyny stylu życia dr Alicja Baska. Zobacz więcej na temat: PolskieRadio 24 Małgorzata Telmińska dieta Święta Bożego Narodzenia medycyna zdrowie
W którym momencie jedzenie przestaje być tylko przyjemnością? Na tradycyjnym wigilijnym stole powinno się znaleźć aż 12 dań, a przez następne dni Bożego Narodzenia przyjdzie nam zjeść kolejne potrawy. Jak spędzić nadchodzące święta bez jedzeniowych wyrzutów sumienia? Zobacz więcej na temat: Czwórka Święta Bożego Narodzenia Boże Narodzenie Wigilia
Świąteczna uczta. Niektórzy zjedzą nawet 10 tys. kalorii Przeciętny Polak zje podczas świątecznego dnia 6 tys. kalorii - takie wyliczenia, obejmujące jeden świąteczny dzień, przedstawia prof. Danuta Figurska–Ciura, ekspertka ds. żywienia z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Zdradza, że niektórzy pozwalają sobie na jeszcze więcej, nawet na 10 tys. kalorii. Zobacz więcej na temat: POLSKA Wigilia Święta Bożego Narodzenia żywność gotowanie kuchnia kulinaria zdrowie
Święta zero waste, czyli jak nie marnować jedzenia - Kupujemy za dużo, robimy za dużo, bo chcemy, żeby było wspaniale. Najgorzej jak jedzenie, które zostaje po świętach, trafia do śmietnika - mówi w Programie 1 Polskiego Radia Tomasz Prange-Barczyński, dziennikarz, krytyk i konsultant winiarski, znawca kuchni. Zobacz więcej na temat: Tomasz Prange-Barczyński Wigilia Roman Czejarek zero waste Boże Narodzenie Zobacz także
Wspólne gotowanie z dziećmi? To bardzo dobry pomysł na rodzinne spędzenie czasu Czy rodzinne gotowanie to dobry sposób na wspólne spędzanie czasu? Oczywiście, że tak! Szczególnie teraz, w okresie przedświątecznym, kiedy jesteśmy w naszej kuchni częściej i dłużej, warto zaprosić do gotowania czy pieczenia nasze dzieci. W ten sposób możemy nauczyć najmłodszych samodzielności. Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kunikowska gotowanie Zobacz także dziecko rodzice Sebastian Gołębiewski kuchnia
Słodkości na świątecznym stole. Czego nie może zabraknąć? - Chyba najważniejszy jest mak, bo mak i wszystkie potrawy z maku, bo mamy przecież makowce, łazanki z makiem, łamańce z masą makową oraz kutię, są symbolem wędrówki między światami - mówi w Programie 1 Polskiego Radia Tomasz Prange-Barczyński, dziennikarz, krytyk i konsultant winiarski, znawca kuchni. Zobacz więcej na temat: Tomasz Prange-Barczyński Wigilia przepisy Agnieszka Kunikowska ciasta słodkości
Szykujesz kolację wigilijną? Nie przesadzaj z zakupami, nie przesadzaj z jedzeniem! Wigilia to nie tylko uroczysta kolacja i czas spędzony z najbliższymi - to niestety zarazem festiwal marnowania żywności. Aż 83 procent Polaków między 23 a 30 grudnia wyrzuca jedzenie! Zobacz więcej na temat: społeczeństwo Wigilia marnowanie żywności tradycja Kuba Witkowski Robert Grzędowski Trójka Zobacz także Boże Narodzenie
Czy karp jest rybą, którą jemy tylko podczas świąt? - Myślę, że wiele osób jada karpia tylko raz do roku - mówi w Programie 1 Polskiego Radia Tomasz Prange-Barczyński, dziennikarz, krytyk i konsultant winiarski, znawca kuchni. Jak przygotować tę rybę, aby kojarzyła się przede wszystkim ze świętami? Zobacz więcej na temat: Tomasz Prange-Barczyński Wigilia przepisy Roman Czejarek Karp
Wigilijne pierogi powinniśmy polać olejem lnianym - On jest bardzo specyficzny. Pierogi podawane z olejem lnianym mają wyjątkowy, wigilijny smak - powiedział w audycji "Cztery pory roku" Tomasz Prange-Barczyński, dziennikarz, krytyk i konsultant winiarski, znawca kuchni. Zobacz więcej na temat: Tomasz Prange-Barczyński Wigilia przepisy Roman Czejarek
Bez nich nie ma kolacji wigilijnej - zupy - W tradycyjnych polskich domach tych świątecznych zup zawsze było kilka. Co ciekawe, grzybowa czy barszcz były tylko tymi dodatkowymi. Królowała zupa... migdałowa, która współcześnie niemal zupełnie znikła - powiedział w audycji "Cztery pory roku" Tomasz Prange-Barczyński, dziennikarz, krytyk i konsultant winiarski, znawca kuchni. Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kunikowska Tomasz Prange-Barczyński Wigilia przepisy