Polskie Radio
Section05
jedzenie

Wielkanoc dawniej i dziś. Co króluje na naszym stole?

Czego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole? Jak Wielkanoc wyglądała dawniej? Co jadano? Czym się zachwycano? A jak jest dzisiaj? U nas i w innych europejskich krajach? Czy wielkanocny jadłospis musi opierać się na mięsie? O tym w Programie 1 Polskiego Radia.
Zobacz więcej na temat:  Martyna Podolska Wielkanoc jedzenie Małgorzata Jasztołt Bogdan Gałązka Małgorzata Kozakiewicz David Gamtsemlidze Dominika Targosz Magdalena Kasprzyk-Cheviriaux Tomasz Prange-Barczyński

Nie marnujmy jedzenia. Ekspertka wyjaśnia, jak to zrobić

- Faktycznie prawie jedna trzecia żywności zostaje po świętach wyrzucona. Niestety, taka jest nasza tradycja, tych bogatych stołów, pełnych smakołyków, to często prowadzi do przygotowania większej ilości jedzenia, niż można zjeść - mówiła w Polskim Radiu 24 Kinga Bernat, ekspert ds. niemarnowania żywności (Banki Żywności SOS w Warszawie).
Zobacz więcej na temat:  POLSKA społeczeństwo Wielkanoc żywność jedzenie

Święconka. Tysiące lat tradycji w jednym koszyku

W niewielu miejscach na świecie zachował się zwyczaj święcenia pokarmów w Wielką Sobotę, ale takiej święconki, jaką robią Polacy, nie ma nigdzie. Elementy tej tradycji poświadczone są już w średniowiecznych źródłach, a jej korzenie sięgają jeszcze dalej w przeszłość.
Zobacz więcej na temat:  Wielkanoc święta tradycja HISTORIA historia Polski chrześcijaństwo katolicyzm judaizm Żydzi Jezus Chrystus religia jedzenie jajko chleb wypieki Kościół

Wielkanoc dawniej i dziś. Co króluje na naszym stole?

Czego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole? Jak Wielkanoc wyglądała dawniej? Co jadano? Czym się zachwycano? A jak jest dzisiaj? U nas i w innych europejskich krajach? Czy wielkanocny jadłospis musi opierać się na mięsie? Jak może wyglądać Wielkanoc wegetariańska?
Zobacz więcej na temat:  Martyna Podolska Wielkanoc jedzenie Małgorzata Jasztołt Bogdan Gałązka Małgorzata Kozakiewicz David Gamtsemlidze Dominika Targosz Magdalena Kasprzyk-Cheviriaux Tomasz Prange-Barczyński

"Gotuj roślinnie" - kuchnia wegańska jest fuzją różnych smaków

Niedawno pojawiła się książka "Gotuj roślinnie", to już kolejna pozycja, którą napisała popularyzatorka kuchni wegańskiej Alicja Rokicka. -  Bardziej otworzyłam się na różnorodność, misz-masz, inspirację przyprawami i różnymi kuchniami świata - mówi Alicja w Czwórce. - W książce można znaleźć wiele nieoczywistych połączeń.
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Kamil Jasieński kuchnia kuchnia wegetariańska rośliny jedzenie

Etykieta na produkcie. Dlaczego warto ją przeczytać?

Czy pasztet z zająca to to samo, co pasztet z zającem? Na co powinniśmy zwracać uwagę, kupując żywność przed świętami? Co powinno być napisane na etykietach produktów? Wyjaśnia w Programie 1 Polskiego Radia Przemysław Rzodkiewicz, główny inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
Zobacz więcej na temat:  Roman Czejarek żywność Przemysław Rzodkiewicz jedzenie Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Żur - najlepsza zupa świata? Czy żur i barszcz biały to to samo?

- Dla mnie żur jest najlepszą zupą świata, lubię takie smaki - mówi kucharz Filip Niewiatowski i przyznaje, że wcale nie dziwi go, że polski żur w rankingu najlepszych zup świata TasteAtlas w 2023 zajął drugą pozycję, tuż za japońskim tonkotsu ramen. W "Czwórce do kwadratu" sprawdzamy też, czy żur to to samo, co barszcz biały. 
Zobacz więcej na temat:  Czwórka żurek Mateusz Kulik gotowanie kuchnia polska jedzenie Wielkanoc STYL ŻYCIA

Dramatyczna sytuacja w stolicy Haiti. WHO bije na alarm

WHO wydała komunikat, w którym ostrzega, że stolica Haiti potrzebuje pilnej pomocy. Organizacja podkreśliła, że miasto jest praktycznie odcięte od świata: na międzynarodowym lotnisku, opanowanym przez zbrojne gangi, od tygodni nie lądują samoloty, a z zablokowanego przez bandy portu morskiego nie wypływają statki, którymi próbują się ewakuować mieszkańcy i nieliczni pozostali na Haiti cudzoziemcy.
Zobacz więcej na temat:  Haiti pomoc jedzenie WHO ŚWIAT Ameryka