Polskie Radio
Section05

jedzenie

Dyplomacja kulinarna - które potrawy mogą zostać ambasadorami polskiej kuchni

Okres polskiej prezydencji w Radzie Unii Europejskiej jest bardzo dobrą okazją do promocji rodzimej kuchni. Wiadomo już, że będą towarzyszyć jej polskie jabłka. Jakie jeszcze potrawy można promować w świecie? O polskiej dyplomacji kulinarnej opowiedziała Magdalena Tomaszewska-Bolałek.
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Zobacz także kulinaria kuchnia kuchnia polska Damian Sikorski Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Świąteczna uczta. Niektórzy zjedzą nawet 10 tys. kalorii

Przeciętny Polak zje podczas świątecznego dnia 6 tys. kalorii - takie wyliczenia, obejmujące jeden świąteczny dzień, przedstawia prof. Danuta Figurska–Ciura, ekspertka ds. żywienia z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Zdradza, że niektórzy pozwalają sobie na jeszcze więcej, nawet na 10 tys. kalorii.
Zobacz więcej na temat:  POLSKA Wigilia Święta Bożego Narodzenia żywność gotowanie kuchnia kulinaria zdrowie

Wspólne gotowanie z dziećmi? To bardzo dobry pomysł na rodzinne spędzenie czasu

Czy rodzinne gotowanie to dobry sposób na wspólne spędzanie czasu? Oczywiście, że tak! Szczególnie teraz, w okresie przedświątecznym, kiedy jesteśmy w naszej kuchni częściej i dłużej, warto zaprosić do gotowania czy pieczenia nasze dzieci. W ten sposób możemy nauczyć najmłodszych samodzielności.
Zobacz więcej na temat:  Agnieszka Kunikowska gotowanie Zobacz także dziecko rodzice Sebastian Gołębiewski kuchnia