"Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska". Wystawa w Muzeum Warszawy W "Drodze przez mąkę" spotkaliśmy się z Zuzanną Różańską-Tutą i Leną Wicherkiewicz - kuratorkami wystawy "Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska", którą można oglądać w Muzeum Warszawy. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Warszawa
Larwy w jedzeniu już od 10 lutego. Nowe przepisy w UE W niektórych produktach spożywczych na terenie Unii Europejskiej możliwe będzie stosowanie proszku z suszonych całych larw mącznika młynarka. Podano też dokładnie, o jakie produkty chodzi. Rozporządzenie w tej sprawie opublikowano jeszcze w styczniu, a nowe przepisy obowiązywać będą od 10 lutego 2025 roku. To wiadomość ważna dla wszystkich, którzy nie mają ochoty na taką dietę, a dla alergików wręcz kluczowa. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Unia Europejska owady produkcja żywność pieczywo chleb makaron ziemniaki zdrowie GOSPODARKA Komisja Europejska
Jak idealnie ugotować jajko? Naukowiec rozwikłał zagadkę Prof. Ernesto Di Maio, naukowiec z Uniwersytetu w Neapolu, opracował nowatorską metodę gotowanego jajka. Może ona przerazić osoby, które poświęcają na to tradycyjne sześć minut. Trwa bowiem ponad pół godziny. Naukowiec jednak przekonuje, że dla walorów odżywczych i smakowych - warto poświęcić swój czas. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT gotowanie kuchnia kulinaria NAUKA
Co najchętniej zamawiali podróżni w pociągach? Królują pierogi Na pierwszym miejscu pierogi. Potem jajecznica, kotlet schabowy i żurek. To najczęściej zamawiali podróżni w wagonach restauracyjnych Wars w 2024 roku. Zobacz więcej na temat: PKP Intercity pociągi podróże kolej transport GOSPODARKA POLSKA
Michał Wrzosek: efekty odchudzania zależą od kilku podstawowych rzeczy - Dbanie o zdrowie fizyczne nie powinno zabijać naszego zdrowia psychicznego - mówi Michał Wrzosek, doktor dietetyki, tworzący w internecie treści o zdrowym odżywianiu. W rozmowie z Piotrem Galusem opowiedział o swojej książce "Nowe zdrowe życie" oraz o osiąganiu wymarzonej sylwetki i zyskaniu doskonałego samopoczucia w przyjemny i odpowiedzialny sposób. Zobacz więcej na temat: Czwórka Zobacz także zdrowie zdrowie i dieta odżywianie zdrowe odżywianie dieta dietetyk Michał Wrzosek Piotr Galus
Choroba otyłości. Jak dobierać słowa, aby nie ranić? - Są słowa, które budują i te, które rujnują. Każdy pacjent z otyłością boryka się ze społecznym odrzuceniem, które zaczyna się już w dzieciństwie - mówiła w Polskim Radiu 24 Adrianna Sobol psycholożka. Zobacz więcej na temat: PolskieRadio 24 otyłość nadwaga Artur Wolski dzieci psychologia
Freeganizm, czyli antykonsumpcyjny styl życia - Pracownicy sklepów mają do nas zaufanie i dość często wstawiają dla nas żywność w ten sposób, abyśmy mogli z niej skorzystać - mówiła w Polskim Radiu 24 freeganka Magdalena Piotrowska. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 Marta Hoppe ekologia ochrona przyrody żywność
Czerwone mięso a demencja. Naukowcy pokazują dane Osoby spożywające dużo przetworzonego czerwonego mięsa są bardziej narażone na rozwój demencji. Wyniki badań nad dietą zawierającą czerwone mięso pokazują jego związek z szybszym pogarszaniem się zdolności poznawczych. Uważać trzeba na takie przetworzone produkty jak kiełbasa, bekon, czy salami. Zobacz więcej na temat: zdrowie społeczeństwo NAUKA medycyna lekarz ŚWIAT dieta mięso badania
Pizza hawajska za 500 zł. Ta cena to nie pomyłka Najdroższa pizza z ananasem kosztuje 100 funtów (ponad 500 zł) i można ją zjeść w restauracji Lupa Pizza w Norwich w Wielkiej Brytanii. Dlaczego tyle kosztuje? - Nienawidzę ananasa na pizzy - stwierdził współwłaściciel lokalu Francis Woolf. Tak wysoką ceną chce zniechęcić klientów. Zobacz więcej na temat: pizza kulinaria kuchnia włoska fast food Włochy Wielka Brytania Europa ŚWIAT
Światowy Dzień Pizzy. Czy pizza jest niezdrowa? - Problem polega na tym, że nie kończymy na jednym kawałku, tylko zjadamy zdecydowanie za dużo takich produktów. Chodzi o to, żebyśmy jedli optymalnie, w odpowiedniej ilości. Znaczenie ma też wielkość porcji - mówi w Światowym Dniu Pizzy w "Sygnałach dnia" w Programie 1 Polskiego Radia dietetyczka prof. Anna Harton z Katedry Dietetyki Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW. Zobacz więcej na temat: Zobacz także Daniel Wydrych fast food pizza kebab hamburger zapiekanki hot dog kulinaria kuchnia włoska
Wiemy, którą pizzę kochają Polacy. To ją wybierają najczęściej Margherita podbiła serca Polaków w 2024 roku. Była najczęściej wybieranym rodzajem pizzy -wynika z danych aplikacji PanParagon. Tuż za nią uplasowała się popularna capricciosa. Zobacz więcej na temat: POLSKA społeczeństwo kulinaria pizza ranking kuchnia włoska
Ula Sołtan-Zadroga: wolę pokazywać wege opcje, niż promować jedzenie mięsa Autorka profilu "Zaraz się najem" często wychodzi z domu i jada na mieście, ale ze swoimi obserwującymi dzieli się też autorskimi przepisami np. na kluski śląskie z pistacjami i gorgonzolą albo zupę orzechowo-sezamową. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński obiad gotowanie dieta wegetarianizm STYL ŻYCIA kuchnie świata Zobacz także
Maciej Kierkla o kuchni azjatyckiej w polskim wydaniu Budki z azjatyckim jedzeniem to stały element na ulicach polskich miast. Właśnie o tych restauracjach Kamil Jasieński rozmawiał z autorem profilu "Kozak chinole wwa blog", który dzieli się swoimi opiniami na temat lokali z azjatyckim jedzeniem w niecodzienny sposób. Zobacz więcej na temat: Czwórka Zobacz także kuchnia chińska Azja żywność restauracja Kamil Jasieński Maciej Kierkla
Co my jemy? Przemysł spożywczy i kultura "foodporn" Food porn, modne diety, niskokaloryczne, wysokokaloryczne, keto, paleo, post i karnawał. Do czego pcha nas kulinarna moda, co na to nasze sumienie i jak to się ma do wiedzy naukowej oraz pseudo-nauki dotyczącej wymarzonych diet i optymalnych sposobów żywienia? Zobacz więcej na temat: Trójka Zobacz także kulinaria dieta Paulina Wilk Łukasz Modelski
Dyplomacja kulinarna - które potrawy mogą zostać ambasadorami polskiej kuchni Okres polskiej prezydencji w Radzie Unii Europejskiej jest bardzo dobrą okazją do promocji rodzimej kuchni. Wiadomo już, że będą towarzyszyć jej polskie jabłka. Jakie jeszcze potrawy można promować w świecie? O polskiej dyplomacji kulinarnej opowiedziała Magdalena Tomaszewska-Bolałek. Zobacz więcej na temat: Czwórka Zobacz także kulinaria kuchnia kuchnia polska Damian Sikorski Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Veganuary, czyli styczeń w wersji vege Akcja Veganuary zachęca się do tego, żeby w pierwszym miesiącu nowego roku przejść na bezmięsną dietę. Jak na organizm wpływa brak mięsa przez miesiąc? Jakie korzyści ma z tego nasza planeta? Na te pytania odpowiedziała Karolina Centkowska z organizacji RoślinnieJemy. Zobacz więcej na temat: Czwórka Zobacz także Weronika Puszkar Marta Hoppe żywność wegetarianizm weganizm Karolina Centkowska
Jak radzić sobie z nadmiarem jedzenia po świętach? Jak pokazują badania najwięcej jedzenia marnujemy właśnie w święta. Jak temu zaradzić? O tym opowiedziała Beata Pałczyńska z firmy wpływu społecznego Too Good To Go. Zobacz więcej na temat: Czwórka święta Marta Hoppe Numer Raz Zobacz także Beata Pałczyńska ekologia
Polacy marnują tony jedzenia. "Nie mamy w ogóle świadomości" Przeciętny Polak wyrzuca 1,6 kg świątecznego jedzenia - wynika z badań przeprowadzonych na zlecenie firmy wpływu społecznego Too Good To Go. To właśnie w Wigilię marnuje się najwięcej potraw - ponad 9 tysięcy ton. Zobacz więcej na temat: POLSKA Polskie Radio żywność święta Karol Surówka