Polskie Radio
Section05

jedzenie

Larwy w jedzeniu już od 10 lutego. Nowe przepisy w UE

W niektórych produktach spożywczych na terenie Unii Europejskiej możliwe będzie stosowanie proszku z suszonych całych larw mącznika młynarka. Podano też dokładnie, o jakie produkty chodzi. Rozporządzenie w tej sprawie opublikowano jeszcze w styczniu, a nowe przepisy obowiązywać będą od 10 lutego 2025 roku. To wiadomość ważna dla wszystkich, którzy nie mają ochoty na taką dietę, a dla alergików wręcz kluczowa. 
Zobacz więcej na temat:  ŚWIAT Unia Europejska owady produkcja żywność pieczywo chleb makaron ziemniaki zdrowie GOSPODARKA Komisja Europejska

Michał Wrzosek: efekty odchudzania zależą od kilku podstawowych rzeczy

- Dbanie o zdrowie fizyczne nie powinno zabijać naszego zdrowia psychicznego - mówi Michał Wrzosek, doktor dietetyki, tworzący w internecie treści o zdrowym odżywianiu. W rozmowie z Piotrem Galusem opowiedział o swojej książce "Nowe zdrowe życie" oraz o osiąganiu wymarzonej sylwetki i zyskaniu doskonałego samopoczucia w przyjemny i odpowiedzialny sposób.
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Zobacz także zdrowie zdrowie i dieta odżywianie zdrowe odżywianie dieta dietetyk Michał Wrzosek Piotr Galus

Światowy Dzień Pizzy. Czy pizza jest niezdrowa?

 - Problem polega na tym, że nie kończymy na jednym kawałku, tylko zjadamy zdecydowanie za dużo takich produktów. Chodzi o to, żebyśmy jedli optymalnie, w odpowiedniej ilości. Znaczenie ma też wielkość porcji - mówi w Światowym Dniu Pizzy w "Sygnałach dnia" w Programie 1 Polskiego Radia dietetyczka prof. Anna Harton z Katedry Dietetyki Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW.
Zobacz więcej na temat:  Zobacz także Daniel Wydrych fast food pizza kebab hamburger zapiekanki hot dog kulinaria kuchnia włoska

Dyplomacja kulinarna - które potrawy mogą zostać ambasadorami polskiej kuchni

Okres polskiej prezydencji w Radzie Unii Europejskiej jest bardzo dobrą okazją do promocji rodzimej kuchni. Wiadomo już, że będą towarzyszyć jej polskie jabłka. Jakie jeszcze potrawy można promować w świecie? O polskiej dyplomacji kulinarnej opowiedziała Magdalena Tomaszewska-Bolałek.
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Zobacz także kulinaria kuchnia kuchnia polska Damian Sikorski Magdalena Tomaszewska-Bolałek