Smaki dawnej Warszawy na festiwalu w Wilanowie "Królewski stół" to hasło drugiej odsłony Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego. - Hasło zrodziło się z idei miejsca, w którym festiwal w tym roku będzie osadzony - mówił Adrian Ordakowski, edukator kulinarny. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Beata Kwiatkowska
Motocyklem po smaki świata - Gdy jestem w Holandii, nie umiem sobie odmówić bułeczki ze śledziem - o swoich kulinarnych podróżach opowiadał w Dwójce Bartek Gosk, motocyklista i kucharz. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski STYL ŻYCIA motocykl
Kulinarna podróż w czasie Czy wiecie, co to jest topinambur? Czy barszcz może być zielony, a arbuz kiszony? Zobacz więcej na temat: dzieci kuchnia polska Agnieszka Kunikowska
Zagadki z dziedziny: chemia w życiu ludzi i roślin Chemiczne dodatki do żywności i pobieranie wody przez rośliny – to tematy zagadek, z którymi zmagali się słuchacze Jedynki. Zagadki zadawała dr Magdalena Osiak, chemiczka z Uniwersytetu Warszawskiego. Zobacz więcej na temat: chemia kwiaty Artur Wolski
Kuchnia polska jest słona? Zaskakujące badania - Może oznacza to, że Polacy jedzą bardzo dużo potraw ze wzmacniaczami smaku i do wszystkiego dosypują różnych cudownych miksów przypraw – komentowała Małgorzata Minta wyniki badań, z których m.in. wynika, że najpopularniejszym smakiem kojarzącym się z rodzimą kuchnią jest według Polaków smak słony… Zobacz więcej na temat: dieta Małgorzata Minta Łukasz Modelski kuchnia polska KULTURA
Co, gdzie i za ile jadają Polacy W audycji "Droga przez mąkę" o polskich przyzwyczajeniach kulinarnych porozmawiamy z dziennikarką Małgorzatą Mintą. Zobacz więcej na temat: dieta
Popularny sklep wycofuje ze sprzedaży krojone pomidory W krojonych pomidorach sprzedawanych pod nazwą "Freshona" i "Italiamo" mogą znajdować się plastikowe elementy grożące poranieniem podczas spożycia. Dlatego producent wycofał je z rynku - poinformował w środę Główny Inspektorat Sanitarny. Zobacz więcej na temat: GIS zdrowie pomidory POLSKA
Banki żywności w Belgii mają coraz więcej klientów Rośnie liczba Belgów, którzy mają problemy finansowe. W ubiegłym roku 150 tysięcy osób po raz pierwszy skorzystało z pomocy banków żywności. To o 10 procent więcej niż w poprzednich latach. Zobacz więcej na temat: gospodarka za granicą żywność Belgia
Jemy coraz więcej mięsa gęsiego i kaczego Polska słynie z hodowli i eksportu drobiu. Okazuje się jednak, że nie tylko kurczaki podbijają zagraniczne rynki, ale także kaczki i gęsi. Zobacz więcej na temat: ptaki rynek
Pestycydy to wynalazek samych roślin - Demonizowane przez wielu pestycydy naturalnie wykszałciły się w roślinie podczas jej ewolucji - mówi Aleksandra Morowiec z Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin. - Świetnym tego przykładem jest nikotyna, która naturalnie występuje w przyrodzie i odstrasza szkodniki - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka rośliny ochrona przyrody Patryk Kuniszewicz NAUKA
GIS ostrzega przed mrożonkami z popularnej sieci sklepów Główny Inspektorat Sanitarny wydał we wtorek ostrzeżenie w związku z potencjalnym ryzykiem wystąpienia bakterii Listeria monocytogenes w mrożonych warzywach wyprodukowanych dla sieci sklepów Biedronka przez firmę Greenyard Frozen Poland. Zobacz więcej na temat: GIS POLSKA zdrowie społeczeństwo
Warzywa zamiast na patelnię na śmietnik. GIS ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie w związku z potencjalnym ryzykiem wystąpienia bakterii Listeria monocytogenes w mrożonych warzywach wyprodukowanych dla sieci sklepów Biedronka przez firmę Greenyard Frozen Poland. Zobacz więcej na temat: biedronka żywność bezpieczeństwo
Kuchnia francuska to również proste dania Do 14 sierpnia potrwa w Polsce święto Francji - French Touch. Przez 3 tygodnie promowane są francuskie produkty w rozmaitych kategoriach. Zobacz więcej na temat: Francja kuchnia francuska
Cookies, czyli jak połączyć jedzenie ze sztuką W "Sztuce jedzenia" przedstawimy tajemniczy projekt Cookies z Wrocławia. Twórcy łączą w nim kulinaria, sztuki performatywne i wizualne. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria
"Mięso z angusów ma doskonały smak" - Kiedyś, pracując jeszcze w korporacji i mając ziemię na Mazurach, kupiłem sobie stado bydła, a konkretnie angusów po to, żeby mieć dobre steki - mówił w Dwójce Rafał Bachan, warszawski rzeźnik, właściciel sklepu i bistro. Zobacz więcej na temat: krowy kulinaria STYL ŻYCIA Łukasz Modelski
Odkrywamy jarmuż na nowo Jarmuż, czyli odmiana kapusty warzywnej, to roślina, która stała się w ostatnim czasie niezwykle popularna. Moda na nią mocno się już ukorzeniła i wciąż powstają nowe sposoby na wykorzystanie jej w kuchni. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Katarzyna Pruchnicka jarmuż
Turystyka i gastronomia. Czy w kurorcie można dobrze zjeść? Nieuważny dobór restauracji w czasie wakacji może bardzo skomplikować nasz wypoczynek. Skutkować niechęcią do lokalnej kuchni, a nawet zatruciem pokarmowym. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan Michał Piwowarek restauracja kuchnia polska biznes turystyka
Jak znaleźć dobre sery zagrodowe? Wakacyjne wyjazdy to doskonały powód, aby spróbować różnych lokalnych smakołyków. Jak dotrzeć do miejsc, w których będziemy mogli zjeść znakomite sery zagrodowe? Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie