Kiedy posiłek to więcej niż jedzenie Przeczytałem kiedyś w przewodniku po Polsce dla Brytyjczyków takie zdanie, mniej więcej: "Jeśli matka zwierza się koleżance: niepokoję się o mego Krzysia, nie oznacza to, że ściga go Interpol. On po prostu dziś nie dojadł obiadu". Zobacz więcej na temat: Dariusz Bugalski KULTURA Trójka
Dlaczego warto jeść młode warzywa? Zachęcamy do kupowania, przyrządzania i jedzenia młodych warzyw. Dlaczego właśnie teraz? Zobacz więcej na temat: dieta Katarzyna Pruchnicka kuchnia przepisy kulinarne Trójka warzywa
Półpłynna dieta zamiast kotleta Autorka książki o odchudzaniu, która była gościem Trójki, zrzuciła 40 kilogramów. Próbowała wszystkich diet, ale skuteczna okazała się dopiero jej własna. Zobacz więcej na temat: dieta Grażyna Dobroń Trójka zdrowie
Street food - to nie tylko burgery i frytki - W Europie Zachodniej i USA food trucki są pełnoprawnym elementem sceny gastronomicznej. W Polsce wciąż jest to traktowane jako ciekawostka - mówi Michał Skoczek czyli Żorż Ponimirski, autor bloga Street Food Polska. Zobacz więcej na temat: Aleksandra Jasińska blog blogosfera Czwórka Kamil Jasieński kulinaria
Najsłynniejsza pomidorowa na świecie Andy Warhol w latach 50-tych namalował serię obrazów przedstawiających puszki zupy Campbell. Czy spodziewał się popularności swego dzieła? Zobacz więcej na temat: Andy Warhol Czwórka kulinaria
"Gastrobanda" - prawda o polskich barach Jak naprawdę wygląda rzeczywistość w polskich restauracjach czy barach? Opisują to autorzy książki pt. "Gastrobanda". W "A nuż, widelec" rozmawia z nimi Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kuchnia Trójka
Dlaczego zachwyca nas cukinia? Obfitość warzyw i owoców na straganach już prawie w pełni. Truskawki powoli odchodzą, pojawiły się czereśnie, porzeczki, jeżyny. Młode marchewki, kapusta, pomidory już smakują lepiej. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kuchnia polska przepisy kulinarne Trójka
Soki owocowe nie takie zdrowe - Sok owocowy ma sporo witamin i minerałów, ale ma też fruktozę - mówiła Grażyna Dobroń w "Instrukcji obsługi człowieka". Co to oznacza dla organizmu? Zobacz więcej na temat: dieta Grażyna Dobroń owoce SPORT Trójka
Już nie musimy marnować jedzenia Tessa Cook to Brytyjka, która mieszkała w Stanach Zjednoczonych. Gdy wyjeżdżała na stałe z kraju, okazało się, że w lodówce ma mnóstwo jedzenia, którego nie zdąży już zjeść, a nie chciała go wyrzucać. Zobacz więcej na temat: Paweł Drozd pomoc Trójka Wioletta Myszkowska
Otylia Jędrzejczak: dobra dieta to lepszy sposób życia - Otylia Swim Tour to projekt stworzony przeze mnie 4 lata temu - mówi Otylia Jędrzejczak, mistrzyni olimpijska. - Polega on na doszkalaniu, pod względem pływania i ćwiczeń w wodzie i na lądzie, ale bardzo ważnym jego elementem jest praca z dietetykiem i psychologiem. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta Justyna Tylczyńska Karina Terzoni Otylia Jędrzejczak SPORT zdrowie
Jak rozpoznać słodką truskawkę? - Odmian truskawek i ich klonów jest ok. 10 tys. Ta liczba ciągle rośnie. W Polsce jest ok. 500 odmian. Najbardziej popularnych jest ok. 70 - mówi Tomasz Kącki, właściciel szkółki z sadzonkami truskawek. Zobacz więcej na temat: Izabela Woźniak owoce Trójka truskawki Wojciech Mann
Japońskie onigiri - kanapki ryżowe na poprawę nastroju - Możemy do niej dodać to, na co mamy ochotę: odrobinę usmażonego jajka, jajecznicy, kawałek kurczaka w sosie teryaki - tłumaczy restauratorka Alicja Than. Zobacz więcej na temat: dieta Katarzyna Pruchnicka kuchnia kuchnia japońska Trójka
Japoński sposób na szczupłą sylwetkę - Proponuję, żeby przejść na zdrową dietę, bogatą w ryby, owoce morza, warzywa i ryż. Taką dietę, która sprawi, że nasza cera nabierze blasku - mówi Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: dieta Katarzyna Pruchnicka kuchnia kuchnia japońska Trójka
Najlepsza restauracja na świecie jest we Włoszech Najlepszą restauracją na świecie została słynna "Osteria Francescana" w Modenie na północy Włoch, należąca do znanego szefa kuchni Massimo Bottury. Zobacz więcej na temat: Europa Włochy żywność
Certyfikaty i znaki jakości. Do czego służą? Z jednej strony powinny gwarantować wysoką jakość, z drugiej często bywają "na wyrost". Tym razem zastanowimy się, po co nam są certyfikaty. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta podróże zdrowie
Francuski przysmak z jaj, mąki i bekonu - To duży placek, naleśnik. Do jego wykonania wykorzystujemy jaja, mąkę i mleko. Taką mieszankę wylewamy na podsmażony bekon, a następnie dodajemy cebulę i wstawiamy do pieca - tłumaczy Susan Herrmann Loomis, autorka książki "W mojej francuskiej kuchni". Zobacz więcej na temat: Francja Katarzyna Pruchnicka kuchnia kuchnia francuska przepisy kulinarne Trójka
Klubokawiarnia Pożyteczna daje nadzieję Z końcem kwietnia ruszyła w Warszawie klubokawiarnia, w której znajdą zatrudnienie osoby z niepełnosprawnością intelektualną. Zobacz więcej na temat: kawa Marta Rebzda niepełnosprawni niepełnosprawność reportaż Trójka
Wypij kawę, pomóż osobom niepełnosprawnym Z końcem kwietnia ruszyła w Warszawie klubokawiarnia, w której znajdą zatrudnienie osoby z niepełnosprawnością intelektualną. Zobacz więcej na temat: kawa Marta Rebzda niepełnosprawni niepełnosprawność