Nadchodzi moda na domowe sery? Pieczemy w domach chleby, zaczęliśmy też rozsmakowywać się w domowych wędlinach. Czemu więc nie spróbować wytwarzania własnych serów? Zobacz więcej na temat: Gienio Mientkiewicz Katarzyna Pruchnicka kuchnia polska przepisy kulinarne Trójka
Najsłodszy dzień w roku - tłusty czwartek Dzień ten rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Tradycja nakazuje, żeby dziś nie odmawiać sobie słodkości, bo zjedzenie pączka czy faworka ma zapewnić pomyślność. Zobacz więcej na temat: tradycja
Serowar: hobby, na którym można zarobić Kuchenny eksperyment, moda, a może odpowiedź na zapotrzebowanie na żywność bez konserwantów… domowa produkcja serów staje się coraz popularniejsza. Zobacz więcej na temat: żywność
Tłusty Czwartek. Ile zjemy? Ile pomożemy? Cukiernie i piekarnie pracują na zwiększonych obrotach. Szczyt przygotowań do tłustego czwartku zaczął się wczoraj - mówi Grzegorz Langmer, kierownik Cukierni PSS Jedność Społem w Częstochowie. Zobacz więcej na temat: tradycja Uber
Książeczka zdrowia pomoże w walce z otyłością? Od początku roku książeczka zdrowia jest znów obowiązkowa dla każdego dziecka. Wpisywanie do niej informacji o żywieniu dziecka miałoby pomóc w walce z nadwagą u najmłodszych. Zobacz więcej na temat: dzieci zdrowie Zuzanna Dąbrowska żywność
Rewolucja w żywieniu: czas owoców i warzyw! - W obiedzie to teraz surówka ma być podstawą - mówi Gabriela Sławińska, dietetyk i doradca żywieniowy, komentując tym samym zmiany wprowadzone w piramidzie żywieniowej. Zobacz więcej na temat: dieta Małgorzata Raducha Roman Czejarek żywność Gabriela Słowińska
Jelito to nasz... drugi mózg! - Wiele produktów, które są na rynku, jest tak przetworzonych, że ich spożywanie jest przyczyną problemów - mówi dr Grażyna Pająk, biolog i dietetyk. Zobacz więcej na temat: Grażyna Dobroń Grażyna Pająk Trójka zdrowe odżywianie zdrowie
Soylent i kaszka pieszona, czyli zamienniki mięsa - Nasza tradycja kulinarna przez setki, jeżeli nie tysiące, lat, opierała się na potrawach mięsnych i wytworzyła arcydzieła, które są częścią tożsamości - mówi Paweł Brylski. Czy w przyszłości odetniemy się od tego dziedzictwa? Zobacz więcej na temat: Dwójka kuchnia kuchnia wegetariańska kulinaria KULTURA Łukasz Modelski Paweł Brylski
Nie siedź w domu, przyłącz się do "Ptakoliczenia" - To akcja edukacyjna wzorowana na brytyjskim Big Garden Birdwatch, prowadzona w odniesieniu do ptaków, które spędzają zimę w bezpośrednim sąsiedztwie człowieka - mówi Katarzyna Groblewska z Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha przyroda ptaki
Trąbizupki i złapiekanki. Kulinarne zamienniki W "Drodze przez mąkę" spotkamy się z Pawłem Brylskim, autorem strony internetowej nokuchwa.pl (Nowa Kuchnia Warszawska). Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria KULTURA
Carbonara na dwa sposoby - klasyczny i dietetyczny Klasyczna carbonara to oczywiście spaghetti, boczek, żółtka i parmezan. Jamie Oliver proponuje w zamian niebanalną i kolorową wersję niskokaloryczną. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kuchnia włoska przepisy kulinarne Trójka
Gołąbki wegetariańskie z kaszą pęczak - przepis - Gołąbki z czerwonej kapusty są może nietypowe, ale bardzo ładnie wyglądają. To świetne danie, które możemy nadziać ulubioną kaszą - zapewnia Magdalena Cielenga-Wiaterek. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kuchnia wegetariańska Magdalena Cielenga-Wiaterek przepisy kulinarne Trójka
Najczęściej popełniane błędy żywieniowe to... Po diagnozie porozmawiamy o tym, jak ich unikać, a także jak prowadzić mądrą i skuteczną edukację dietetyczną. Zobacz więcej na temat: dieta zdrowie
Jedzenie z pudełka, czyli jak jeść smacznie w pracy Coraz bardziej popularne staje się zabieranie ze sobą do pracy w pudełku obiadu. Co warto jeść w biurze, a czego lepiej unikać? Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka praca Trójka
Wyśmienite sery regionalne - Jakkolwiek by to zabrzmiało, trzeba powiedzieć, że najlepszy ser pochodzi z mleka zadowolonych i zdrowych krów oraz kóz - mówi Katarzyna Pruchnicka i zdradza, gdzie w Polsce można zjeść prawdziwe serowe pyszności. Zobacz więcej na temat: Gieno Mientkiewicz Katarzyna Pruchnicka Trójka zdrowe odżywianie
Styczeń - miesiąc prawdziwych łasuchów - Styczeń jest jednym z bezpieczniejszych miesięcy w roku. Możemy jeść wtedy właściwie wszystko, co chcemy, i to niemalże bezkarnie - mówi psycholog ds. jedzenia Urszula Kwiatek. Zobacz więcej na temat: Grażyna Dobroń Trójka zdrowe odżywianie zdrowie
"Pora obiadu w Polsce bardzo się rozchwiała" - U nas jest zupełnie inaczej niż w krajach śródziemnomorskich, gdzie pora jedzenia jest znormalizowana - o kulinarnym zegarze opowiadała w Dwójce publicystka Joanna Bojańczyk. Zobacz więcej na temat: etykieta kuchnia KULTURA Łukasz Modelski Joanna Bojańczyk
Czy wegetarianie tęsknią za kotletem? Dziś Światowy Dzień Wegetarian. Według różnych teorii na świecie są osoby, które nie powinny jeść mięsa, bo jest ono dla nich szkodliwe. Są też tacy, którzy już od dzieciństwa żywią niechęć do mięsnych pokarmów. Zobacz więcej na temat: Anna Rokicińska Marcin Łukawski NAUKA Trójka