"Jaja w kuchni" kontra dieta wegańska Marcin Kuc autor bloga kulinarnego "Jaja w Kuchni" opowie o swoim eksperymencie z dietą wegańską. Jak się po niej czuł? Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta kulinaria youtube zdrowie
Keczup truskawkowy i inne przetwory Od lipca warto pomyśleć o jesiennych przetworach. - Owoce, z których robimy konfitury i dżemy, też można przyrządzić wytrawnie - zapewnia Marta Dymek, specjalistka od kuchni wegetariańskiej, autorka książki i bloga Jadłonomia. Zobacz więcej na temat: gotowanie Katarzyna Pruchnicka kuchnia przepisy kulinarne przetwory Trójka warzywa
Kurczak czy brokuł? Batalia u Filipa Chajzera W kolejnej audycji z cyklu "Piątek, Piąteczek, Piątunio" Filip Chajzer, jego reporterzy i goście audycji stoczyli wielką batalię o to, co powinniśmy jeść. Zobacz więcej na temat: Czwórka Filip Chajzer jedzenie kuchnia
Soylent i kaszka pieszona, czyli zamienniki mięsa - Nasza tradycja kulinarna przez setki, jeżeli nie tysiące, lat, opierała się na potrawach mięsnych i wytworzyła arcydzieła, które są częścią tożsamości - mówi Paweł Brylski. Czy w przyszłości odetniemy się od tego dziedzictwa? Zobacz więcej na temat: Dwójka jedzenie kuchnia kulinaria KULTURA Łukasz Modelski Paweł Brylski
Gołąbki wegetariańskie z kaszą pęczak - przepis - Gołąbki z czerwonej kapusty są może nietypowe, ale bardzo ładnie wyglądają. To świetne danie, które możemy nadziać ulubioną kaszą - zapewnia Magdalena Cielenga-Wiaterek. Zobacz więcej na temat: jedzenie Katarzyna Pruchnicka Magdalena Cielenga-Wiaterek przepisy kulinarne Trójka
Uwaga na Jadłonomię! Weganizm jest zaraźliwy – Według statystyk wegetarian i wegan w Polsce jest coraz więcej. Widzę to także po liczbie wejść na moją stronę – mówiła Marta Dymek, autorka bloga Jadłonomia. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta gotowanie kulinaria KULTURA Mariusz Infulecki Michał Migała
Dzień Wegetarianina - jak odstawić mięso? Etyczny, ekologiczny albo zdrowotny - powodów przejścia na dietę bezmięsną może być wiele. W Dniu Wegetarianina podpowiadamy, jak zrezygnować z produktów odzwierzęcych, by sobie nie zaszkodzić. Zobacz więcej na temat: Czwórka diety kuchnia Marta Hoppe owoce rośliny rośliny strączkowe warzywa zdrowie
Wigilia wege Pierogi, grzyby, bigos, barszcz z uszkami czy ciasta - wszystkie te świąteczne potrawy można przygotować bez użycia składników pochodzenia zwierzęcego. Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie Czwórka Kaja Zemła kuchnia kulinaria Patryk Kuniszewicz święta
Święta wege? A dlaczego nie! Podczas Świąt wiele osób się objada, a potem narzeka na złe samopoczucie. A może warto przygotować lżejsze, roślinne menu? Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie Czwórka jedzenie kuchnia święta żywność
Wegetarianizm to pomysł dla każdego? - Tendencje światowe pokazują, że wegetarian jest coraz więcej, więc nie jest to chwilowa moda - twierdzi Cezary Wyszyński, prezes Fundacji Viva!. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta kulinaria psychologia zdrowie
Kuchnia roślinna coraz bardziej popularna Przybywa osób, które rezygnują z mięsnej diety. Powstają wege-bary, wegetariańskie przedszkola oraz filmy, takie jak "Wawangarda" Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria moda trendy
Meksyk od kuchni Meksykanie lubią opowiadać dowcip, że w ich diecie jest dużo witaminy "T", bo chętnie jedzą tacos, tortas, tamales, tostadas, tlayudas, tlacoyos... No i oczywiście słynne tortille. Kukurydziany placuszek po przekroczeniu meksykańskiej granicy nabiera niezwykłego smaku, a nawet koloru, bo są również niebieskie tortille. Zobacz więcej na temat: Ameryka Północna kuchnia meksykańska Meksyk Sylwia Mróz
Wege-śniadanie? Jest szybkie i tanie! Blogerka kulinarna Marta Dymek w "Jadłonomii" dzieli się przepisami na pyszne potrawy nie tylko dla wegan, a nam zdradza patent na wegańskie śniadanie. Zobacz więcej na temat: Aleksandra Jasińska blog bloger Czwórka Karina Terzoni kulinaria
Epickie grillowanie u Filipa Chajzera - W grillowaniu, tak jak w modzie, obowiązują trendy - mówi szefowa kuchni Adrianna Marczewska. I tłumaczy, że kiedyś obowiązywała pierś z kurczaka, dziś zajadamy się kaszanką z warzywami. Zobacz więcej na temat: Czwórka Filip Chajzer grill kulinaria
Mięso? Nie jem, dziękuję! Mięso w diecie nie jest obowiązkowe. Jeśli jednak chcesz przejść na wegetarianizm, dobrze to zaplanuj. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta Patryk Kuniszewicz
Nie jem mięsa, bo nie lubię! Mięso nie jest niezastąpione twierdzą wegetarianie. A badania pokazują, że jedząc warzywa i owoce jesteśmy zdrowsi. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta kulinaria Patryk Kuniszewicz
Oleoturystyka - na tropie oliwy - Oliwę się próbuje, a nie kupuje po opakowaniu - przestrzega kucharz. - Smak testujemy, siorbiąc. Jeśli poczujemy w gardle drapanie, mamy do czynienia z oliwą najwyższej jakości. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia hiszpańska kulinaria Piotr Firan
Ciąg dalszy pomidorowej poezji Właśnie teraz pomidory są najlepsze i trzeba się ich smakiem nasycić, żeby wytrzymać całą zimę. Pomidory zimowe nie mają za wiele wspólnego z prawdziwym smakiem tych warzyw i ich wartości odżywcze również nie są najlepsze. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kuchnia polska Trójka